A dán hírszerzés és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) európai politikusokat célzó közös lehallgatási műveleteiről szóló sajtóbeszámolók tisztázását kérte a dán kormánytól hétfőn Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök.

Szövetségesek kémkedése egymás ellen?

A német-francia minisztertanács online formátumban tartott értekezlete utáni tájékoztatón Emmanuel Macron Párizsban kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a szövetségesek közötti kémkedés elfogadhatatlan, szemlézte a BBC.

Ezért „teljes nyíltságot és a tények feltárását várjuk dán és amerikai partnereinktől” – mondta a francia államfő az online tájékoztatón.

Kemkedes Dan Kormany Angela Merkel Emmanuel Macron
Emmanuel Macron És Angela Merkel Egy Korábbi Közös Sajtótájékoztatón / Fotó: Consilium

Angela Merkel Berlinben kiemelte, hogy egyetért Emmanuel Macronnal a kémkedéssel kapcsolatban. A német kormány álláspontja nem változott az NSA körüli „ügyek” kezdete óta – tette hozzá a kancellár, utalva arra, hogy az (NSA) adatgyűjtő programjai körüli leleplezések kezdete, 2013 óta elítélik a szövetségesek egymás elleni kémkedését, és a történtek feltárását sürgetik.

Angela Merkelt megnyugtatta a dán védelmi miniszter

Ugyanakkor a dán védelmi miniszter vonatkozó nyilatkozata „megnyugtató”, és biztosítja a lehetőséget a bizalomra épülő együttműködés folytatásához – mondta Angela Merkel.

A dán közszolgálati médiatársaság (DR) hétfői beszámolója szerint a külföldi hírszerzésre szakosodott nemzetbiztonsági szolgálat (FE) egy belső vizsgálata megállapította, hogy a 2010-es évek elején együttműködtek az NSA-vel vezető európai politikusok, köztük Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminiszter, jelenlegi szövetségi elnök kommunikációjának megfigyelésében.

Trine Bramsen dán védelmi miniszter a beszámolóra reagálva közölte, hogy a „rendszerszintű lehallgatás”, kémkedés szövetségesek között elfogadhatatlan. 

Tavaly októberben több magas rangú európai köztisztviselőt vettek őrizetbe, akikkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy Oroszországnak kémkedtek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet