Általános iskolában váltig állíthatom, mindannyian megszenvedtünk Arany János A walesi bárdok című költeményével. Az izzasztó felelések megkönnyítése érdekében már képregény formában is megjegyezhetjük a magyar irodalom és történelem egyik legjelentősebb versét.

Március 2-án a magyar irodalmi közösség országszerte ünnepel. Ezen a napon lenne 200 esztendős Arany János, az egyik legfontosabb életművel rendelkező magyar költőnk. 2017-ben a főiskolák, egyetemek konferenciákkal, ülésekkel emlékeznek meg Aranyról, az általános és középiskolások pedig szavaló- és irodalomversenyeken mérhetik össze tudásukat a nagyszalontai poéta szerzeményeivel, munkásságával kapcsolatban.

A kalandos életművel rendelkező Arany Jánost Petőfi Sándorral való barátságáról, episztoláiról, az 1848-as szabadságharcban vállalt szerepéről, verseiről, és a Magyar Tudományos Akadémiával való kapcsolatáról ismerhetjük főként. A tüdőbajban elhunyt költő munkái közül a háromrészes Toldi-sorozatot, a Szondi két apródját, és A walesi bárdok című költeményét oktatják legrészletesebben a nebulóknak.

A walesi bárdok kapcsán a Nyugdíjasok Országos Szövetsége és a DeepInsight ügynökség közös projektbe fogott: tüdőbajban elhunyt magyar költők és írók műveit dolgozzák át képregényes formában. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a tüdőbajjal küzdők életének nehézségeire. Fontosnak tartják, hogy elgondolkodtassák a fiatalokat, a betegségben elhunyt szerzők hogyan élnének napjainkban, és hogyan birkóznának meg a kórral az adott orvosi körülmények között. Arany János mellett megtalálhatjuk még Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre, Berzsenyi Dániel és Kölcsey Ferenc egy-egy munkáját is képregényként feldolgozva.

Arany János művében mai ikonikus tárgyakat, zenekaros pólókat viselő bárdokat láthatunk, akik gitárral a hónuk alatt töltik be a versben megírt szerepüket, míg Edward király egy zsarnokoskodó, nyakkendős ügynök szerepébe bújik.

A többi képregény ezen a linken tekinthető meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.