Olvasom Képregényben örökítették meg A walesi bárdok történetét

Képregényben örökítették meg A walesi bárdok történetét

Promóció

Általános iskolában váltig állíthatom, mindannyian megszenvedtünk Arany János A walesi bárdok című költeményével. Az izzasztó felelések megkönnyítése érdekében már képregény formában is megjegyezhetjük a magyar irodalom és történelem egyik legjelentősebb versét.

Promóció
- Advertisement -

Március 2-án a magyar irodalmi közösség országszerte ünnepel. Ezen a napon lenne 200 esztendős Arany János, az egyik legfontosabb életművel rendelkező magyar költőnk. 2017-ben a főiskolák, egyetemek konferenciákkal, ülésekkel emlékeznek meg Aranyról, az általános és középiskolások pedig szavaló- és irodalomversenyeken mérhetik össze tudásukat a nagyszalontai poéta szerzeményeivel, munkásságával kapcsolatban.

A kalandos életművel rendelkező Arany Jánost Petőfi Sándorral való barátságáról, episztoláiról, az 1848-as szabadságharcban vállalt szerepéről, verseiről, és a Magyar Tudományos Akadémiával való kapcsolatáról ismerhetjük főként. A tüdőbajban elhunyt költő munkái közül a háromrészes Toldi-sorozatot, a Szondi két apródját, és A walesi bárdok című költeményét oktatják legrészletesebben a nebulóknak.

A walesi bárdok kapcsán a Nyugdíjasok Országos Szövetsége és a DeepInsight ügynökség közös projektbe fogott: tüdőbajban elhunyt magyar költők és írók műveit dolgozzák át képregényes formában. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a tüdőbajjal küzdők életének nehézségeire. Fontosnak tartják, hogy elgondolkodtassák a fiatalokat, a betegségben elhunyt szerzők hogyan élnének napjainkban, és hogyan birkóznának meg a kórral az adott orvosi körülmények között. Arany János mellett megtalálhatjuk még Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre, Berzsenyi Dániel és Kölcsey Ferenc egy-egy munkáját is képregényként feldolgozva.

Arany János művében mai ikonikus tárgyakat, zenekaros pólókat viselő bárdokat láthatunk, akik gitárral a hónuk alatt töltik be a versben megírt szerepüket, míg Edward király egy zsarnokoskodó, nyakkendős ügynök szerepébe bújik.

A többi képregény ezen a linken tekinthető meg.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3