Kevin Fegans: „A rasszizmus finoman kúszik a beszélgetések menetébe”

Kevin Fegans, a The Communications Bureau alapítója nemrégiben felidézte, miként kényszerült szemet hunyni a munkahelyi környezetben tapasztalható mikroagressziók és a faji megkülönböztetés felett, hogy karrierjével kapcsolatos törekvései megvalósulhassanak. 

Minden nehézség ellenére hálásak

A George Floyd halála kapcsán felizzított Black Lives Matter mozgalom – különösen társadalmilag – érzékennyé tette az embereket a faji megkülönböztetést illetően. A Detroiti Kortárs Művészet Múzeum igazgatóját a mérgező munkahelyi környezet fenntartása és a sokszínűséget kizáró légkör miatt bocsátották el. Alexandra Burke pedig a zeneiparban tapasztalható rasszizmussal kapcsolatban szólalt fel, míg Delroy Lindo a brit faji megkülönböztetés súlyosságáról beszélt.

Kilee Hughes Kevin Fegans Carlo Libaridian
Kevin Fegans Kilee Hughes (b) és Carlo Libardian (j) között

Kevin Fegans a Los Angeles-i székhelyű, globális kommunikációs, marketing és márka stratégiai ügynökség, a The Communications Bureau alapítója. A férfi a Business of Fashion újságírójának idézte fel, hogyan tanulta meg, hogy feketeként képes legyen elviselni az őt, valamint a családját ért rasszista megjegyzéseket és mikroagressziókat. 

Sorozatok, amik a rasszizmusból adódó problémákat járják körül

Sorozatok, amik a rasszizmusból adódó problémákat járják körül Madam C. J. Walker: az önerejéből lett milliomos Madam C. J. Walker, az első önerőből lett fekete női milliomos története a Netflix saját gyártású, igaz eseményeken alapuló mini sorozatában tűnik fel újra. Walker eredetileg mosónőként dolgozott. Az élet azonban számos nehézséget gördített a szorgos nő elé.


Kevin Fegans Virginia külvárosában nevelkedett, ahol egészen fiatalon megtapasztalta, milyen megkülönböztetésekkel jár az, ha az ember színes bőrűnek születik. Szüleitől megtagadták a munkahelyi előléptetést, a fizetésemelést és szó nélkül kellett elviselniük a feléjük tanúsított tiszteletlenséget. A nagymamája a hivatali helyeken “fehér” akcentussal operálva próbálta kivívni magának az egyenrangúságot. Mindezek ellenére az egész család hálás volt, hogy legalább van munkájuk. 

Hosszú út a sikerig

Kevin Fegans azonban úgy döntött, nem hagy fel álmaival és igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy azok valóssággá válhassanak. A Howard Egyetemre való bekerülés jó kiindulópontja volt mindennek, ahol ráadásul tudományos lencsén keresztül némiképp ünnepelték is a fekete kultúrát a diákok. A pozitív képek és olyan fekete közösségekkel való megismerkedés adott Fegans számára reményt az egyenjogúsággal kapcsolatban, amelyek létező, ám addig kevésbé láttatott tényezőknek voltak tekinthetők. 

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára A rasszizmusellenes filmek történelme: 12 év rabszolgaság A George Floyd halálát követő, rasszizmus elleni amerikai, és később világszerte kibontakozó tüntetések elgondolkodtatnak azt illetően, valójában mennyit is tudunk a problémáról, annak forrásáról. A fekete kultúrában számos momentumát ismerhetjük fel az elnyomásnak, az értelmetlen megkülönböztetésnek és igazságtalan előítéleteknek.

Ennek ellenére Fegans-nek továbbra is szembesülnie kellett a faji megkülönböztetés hátulütőivel.

A rasszizmus olykor egészen finoman kúszik bele a beszélgetések menetébe, szinte felismerhetetlen módon nyilvánul meg. Fegans szemet hunyt efelett, megtanulta mindezt figyelmen kívül hagyni, hogy karrierjével kapcsolatos törekvései megvalósulhassanak.

Az egyetem után Fegans New Yorkban vállalt munkát, ahol a rasszizmus nyílt terepen bontakozhatott ki. A taxisofőrök elkerülték és nem egy beszélgetés során kibuktak az emberekből a vele kapcsolatban született előítéletek és hamis feltételezések. 2006-ban Londonba költözött, ahol a Miss Sixty és az Asos márkákkal dolgozott együtt. A Selfridges patinás épületében azonban biztonsági őrök követték feltételezve, hogy a bőrszín intő előjele egy üzleti rablásnak. Két év múlva, 2008-ban ismét visszatért New Yorkba, ahol a Details magazin szerkesztőségében, a Condé Nast mellett bontakoztathatta ki tehetségét. Fegans elmondása szerint a szerkesztők és reklámszakértők között ő volt az egyetlen fekete személy. 

Könyvek, amik megértetik velünk, mi zajlik a világunkban, és mit tehetünk a rasszizmus ellen

Az emberek kimerültek. Két pandémia is sújtja a világot: a Covid-19, és annak minden rejtelmessége, valamint az etnikai kisebbségek ellen irányuló igazságtalanságok és elnyomások hadjárata, amit sokszor a fehér, magukat felsőbbrendűnek gondolók csoportja vált ki vagy legalábbis lobbant fel. A két pandémia közül az egyikre lehet gyógymódot találni, netán megtanulni együtt élni vele.

Ma már Los Angeles-ben él, a The Communications Bureau büszke alapítója, aki elképesztő és igencsak megpróbáltató utat járt be annak érdekében, hogy előkelő helyet szerezhessen magának a szakmájában. Egy korábbi cikkünkben írtunk azokról a fekete személyek által adott beszámolókról is, amik a divatipari tevékenységek során szerzett tapasztalatokat elevenítik fel.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból