Kim elvtársnő repülni megy: Észak-Korea első girl power-filmje

A Kim elvtársnő repülni megy (Comrade Kim Goes Flying) Észak-Korea egyik legnépszerűbb filmje. Egyben az első olyan mozi, ami nyugati országokkal koprodukcióban készült. Hőse egy munkásnő, aki saját erejéből boldogul, és megvalósítja legmerészebb álmát.

Kim elvtársnő be akarja bizonyítani, hogy a szénbányászok tudnak repülni. Kim Young Mi bányász Észak-Korea egyik vidéki tartományában. Olthatatlan vágyat érez arra, hogy akrobata legyen. Phenjanban kap állást egy építkezésen. Mielőtt munkába állna marad néhány napja, és cirkuszba megy megnézni az akrobatákat. Miután sikerül bejutnia a backstage-be, lehetőséget kap, hogy rajongott női artistájától tanuljon, és maga is trapéz művész legyen. Az útjában áll azonban egy arrogáns férfi trapéz-sztár, aki szerint a szénbányászoknak a föld alatt van a helye és nem a levegőben. Ez persze nem tántorítja el a hősnőt attól, hogy elérje céljait.

1242690
Kim Elvtársnő / Fotó: Dazed

Az első nyugati-észak-koreai koprodukcióban készült film egyik rendezője és producere az angol Nick Bonner. “Ez egy észak-koreai film, amely észak-koreai közönségnek készült. Muszáj a prekoncepcióidat a küszöbön hagynod” – magyarázza Bonner. Számításai szerint az emberek több mint 80%-a látta már Észak-Koreában, mind a főváros nagy mozijaiban, mind a vidéki vetítéseken. Sőt, az alkotás DVD-n is elérhető. 

Bonner szerint ez egyfajta forradalom az észak-koreai filmiparban. Ez az egyik első film az országban, amelyet a színtiszta szórakoztatásért csináltak.

A film számos díjat nyert a Phenjani Filmfesztiválon, és a poszterét büszkén plakátozzák ki a fővárosban. Ez felbátorítja a filmes szakmát is. Bonner úgy tudja, új projektek vannak készülőben, köztük egy horrorfilm. 

Talán tényleg beszélhetünk az észak-koreai diktatúra bizonyos fokú enyhüléséről a filmiparban is. Főleg, miután tegnap történelmi pillanatnak lehettünk tanúi. Mint beszámoltunk róla, Kim Jong-un és Donald Trump találkoztak egymással. Ez az első alkalom a történelemben, hogy egy amerikai elnök és egy észak-koreai vezér kezet ráztak, Sőt, Kim Jong-un és Trump közös szándéknyilatkozatot is aláírtak.

Bonner azt mondja, hogy azért ne számítsunk arra, hogy a filmet Észak-Koreán kívül sok országban vetítik majd.

Nagyon nehéz disztribútort találni Nyugaton. A rendező szerint a film túlságosan szórakoztató és nem elég vitatható ahhoz képest, amit a nyugati nézők egy észak-koreai filmtől várnának. Mindenki Észak-Korea egyfajta ábrázolására kíváncsi, és “ez nem az.”

Comrade Kim goes Flying Official Trailer

Comrade Kim goes Flying A Belgium, UK, & North Korea Co-Production Comrade Kim Yong Mi is a North Korean coal miner. Her dream of becoming a trapeze artist i…

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból