A kínai külügyminisztérium szerint a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszának terve minden fél érdekét szolgálja, és összhangban áll az aktuális trendekkel.

A kínai külügyi ügyvivő szerint a Fudan Egyetem a budapestiek érdeke is

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: a kínai egyetem budapesti kampuszának terve a cserekapcsolatok fontos platformját jelenti.

Reagálva a kampusz ellen szombaton Budapesten rendezett demonstrációra, a szóvivő reményét fejezte ki, hogy „Magyarországon az érintettek objektív, ésszerű és tudományos megközelítést alkalmaznak az emberek közötti normális cserekapcsolatok átpolitizálása és megbélyegzése helyett”, fenntartva a kétoldalú baráti viszonyt és együttműködést.

Kapcsolódó cikk

A június 5-i tüntetésen jelen volt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje is és Fekete Győr András, a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje akik interjút adtak lapunknak.

Tiltakozás és trollkodás a polgármesterek részéről

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere a projekt nyilvánosságra kerülése óta ellenzik a Fudan Egyetem megépítését, hiszen a Főváros és a kormány között korábban a Diákvárosról létrejött megállapodást rúgná fel, kiszorítva a területről a magyar egyetemisták számára építendő, megfizethető kollégiumi férőhelyeket.

A tüntetés előtt Karácsony és Baranyi új utcanévtáblákat avatott a Fudan tervezett kampuszának területén, ami híre eljutott Kínába is.

A 444.hu számolt be róla kedden kínai sajtóhírek alapján, hogy egy matematikaprofesszor megölte a felsőoktatási intézmény élére kinevezett kommunista párttitkárt konfliktusos viszonyuk miatt a shanghaji Fudan kampuszon A cikk megemlíti, hogy „a Fudan Egyetemen a kinevezett párttitkárok dolga, hogy biztosítsák az oktatók és a diákok hűségét a párt felé”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet