A Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA) hétőn alapos és mindenre kiterjedő vizsgálatot tartott a 2021-es világbajnokság utolsó, mindent eldöntő, Abu Dzabi-i futamával kapcsolatban.

Nagy nyomás, hosszú nyomozás

A verdikt, kirúgták Michael Masi versenyigazgatót. Ezzel gyakorlatilag el is ismerték, csalás történt az utolsó futamon, vagy legalábbis nem született mindenki számára megnyugtató döntés – közölte a Daily Mail.

A Michael Masi által levezetett, kaotikus futam végén Max Verstappen az utolsó futamban előzte meg Lewis Hamiltont, ezzel világbajnok lett. A Mercedes akkor fellebbezett, majd azóta is támadta a versenyigazgatót, hogy hibás döntései vezettek Hamilton nyolcadik világbajnoki címének az elvesztéséhez.

Azóta is sokan bírálták Masi tevékenykedését, a napokban egy eddig elfelejtett rádióbeszélgetés is nyilvánosságra került, amelyből az derült ki, hogy – kis túlzással –, de gyakorlatilag a Red Bull irányította Masi döntéseit, amely végül Verstappen sikeréhez vezetett.

Új változások

Két hónap telt el a verseny óta, nem lehet tehát azt mondani, hogy elhamarkodott döntés született. Annak ellenére, hogy több Forma-1-es pilóta is támogatta az akkori ítéletet. A Mercedes viszont azóta is szorgalmazta Masi eltávolítását.
A mostani döntés miatt a legutóbbi világbajnokság sorrendje nem fog változni, de a Mercedes elégtételt nyert. Mindenesetre a FIA elnöke már most gondolt a 2022-es versenyekre.

A közvetlen rádiókommunikációt a verseny során megszüntetjük, hogy megóvjuk a versenyigazgatót mindenféle nyomásól, és lehetővé tegyük számára, hogy nyugodtan meghozhassa a döntéseket. Továbbra is lehet majd kérdezni a versenyigazgatót, de csak meghatározott keretek között 

– ígérte Mohammed Ben Sulayem.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet