Kiemelt kortárs aukció keretében 100 kortárs mű, festmény, grafika és szobor is kalapács alá kerül a Műgyűjtők Háza 2016. szeptember 28-i árverésén. Az aukció anyaga minden tekintetben egy széles spektrumot igyekszik bemutatni a külföldön és hazánkban is ismert és elismert művészek alkotásaival.  

A kortárs művészet klasszikusai és fenegyerekei – címmel megrendezésre kerülő aukció és a hozzá tartozó kiállítás anyagának egy részét frissen, a művészek műtermeiből válogatva állította össze a két kurátor Hermann Gábor és Bánki Ákos. A válogatásban Konok Tamás, Maurer Dóra, Deim Pál és Hencze Tamás mellett az új generációból Verebics Ágnes, Szöllősi Géza, Stark Attila, Csató József, Sándor Krisztián, Kucsora Márta és még számos kiemelkedő művész képviselteti magát.

Deim-Pal-1932-2016-Babuk-Fa-Akril-Applikacio-108X130-Cm-Kikialtasi-Ar-450-000
Deim Pál – Bábuk

Világszerte egyre nő a kortárs művészet térhódítása. A nagy külföldi árverezőházakban már népszerűbbek is a klasszikusoknál. Az ilyen és ehhez hasonló aukciókkal megteremtik a feltételeit annak, hogy hozzá lehessen jutni egyedi, minőségi, valódi művészi értékkel bíró mai alkotásokhoz. Ezen felül van egy másik, kimondottan jótékonysági aspektusa is a rendezvénynek. A Műgyűjtők Háza az árverés egyik tételének leütési árát a művész gyógyulását elősegítő kezelésre ajánlotta fel. Néhány műről és alkotóról bővebben is beszélnék, mégpedig a művészi technikák sajátosságai miatt. Elsőként jöjjenek a Kortárs klasszikusai közül néhányan.

Az első művész, akit megemlítenék, Molnár Vera, aki a Pompidou központ ARTA számítógépén összeállított computer grafikák után készült szitanyomatát állítja ki: Hommage á Bartók mappa lapja, Allegro barbaro, 1978.

Az aukció egyik rendkívül különleges tétele Hencze Tamás műve, az Éjjeli menedékhely (1938) című kollázs. A mű az 1979-ben, Zsámbéki Gábor által rendezett, és a Budapesti Nemzeti Színházban bemutatott előadás plakátterve. A ciril betűk az Éjjeli menedékhely orosz címét jelenítik meg, aminek magyar jelentése kétértelmű. Egyik jelentésváltozata a “mai napon” és jelenti azt is, hogy “valaminek az alján”. A betűk, a két oldalsó csík és a piros alapra egyedileg került fekete átmenet Hencze Tamás egyedi technikájával készültek. Minden elem a művön (a betűk is) egyedileg ragasztott.

Maurer-Dora-Mozgastanulmany-1981-Foto-50-X-70-Cm
Mauer Dóra – Mozgástanulmány

Mauer Dóra munkája is érdekes technikára épül. A nagyítás ebben az évben készült, diáról szkennelésnél digitális technikával 3 példányban. Maurer elmondása szerint a fényképet ő készítette, a képen egyik tanítványa látható, “a mozgás követése sok expozícióval egyetlen negatívon” az ő instrukciója volt, a 19. században élt híres fotográfus, Étienne-Jules Maray mozgásfotói alapján. A negatívról készült vintage-nagyítás (30 x 40 cm, Dokubrom fotópapíron) a Magyar Fotográfiai Múzeum tulajdona. 

Szöllősi Géza (Taxidermia, Ópium filmek), legújabb Kitin-sorozatából megvásárolható a Lilith, mely bogárpáncélokból és lepkeszárnyakból készült. Nemrégiben a NextArt galériában, mutatták be Szöllősi fura, ám annál érdekesebb „teremtményeit” óriási sikerrel.

Szollosi-Geza
Szöllősi Géza – Lilith

Sok mű  már volt  kiállítva, így  például Halász AndrásRed blanket-je, „Frissen”, Műcsarnok, 2016. (katalógusban is reprodukálva), vagy Molnár Sándor Kristály No.44., 1996. (Kristályképek sorozatból 1994 – 2002): Ernst Múzeum, 2003., Szinyei Szalon 2003. Fiatalok, a „fenegyerekek” közül többüknek szerepelt már sikeresen munkájuk korábbi aukcióinkon: Bánki Ákos, Halmi-Horváth István, Verebics Ági.

A kiemelt kortárs művészeti aukción és vásáron minden műkedvelőt és műgyűjtőt sok szeretettel várnak a szervezők.

A kiállítás nyitva tartása: szeptember 16-28., hétfőtől – péntekig  11-19 óra között.

Aukció időpontja: szeptember 28., szerda 18 óra

A kiállítás és az árverés helyszíne : Műgyűjtők Háza Galéria és Aukciósház, 1023 Budapest Zsigmond tér 8.

Kiemelt kép: Molnár Vera

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.