Kokaint és ecstasyt gyógyszertári árulását szorgalmazzák az Egyesült Királyságban

Legalizálná és az állami fenntartású gyógyszertárakban tenné megvásárolhatóvá a kokaint, az ecstasyt és egyéb amfetaminokat egy drogreformmal foglalkozó brit jótékonysági szervezet.

Vegyésztől és nem bűnözőktől lehetne hozzájutni

A Transform nevű drogliberalizációs kampányokat futtató szervezet nemrég könyvet is kiadott a témával kapcsolatban, amelyben a patikákban vásárolható drogok előnyeiről írnak, a „kábítószerek ellen folytatott, megnyerhetetlen háborúval” szemben, írja a The Guardian. A könyv előszavát pedig Helen Clark, Új-Zéland korábbi miniszterelnöke írta. A könyvbe bekerült az alábbi illusztráció is, amely az orvosi rendelvényre felírható kokain csomagolását mutatja be.

Kokain Extasy Legalizalasa Anglia Gyogyszertar 7
/ Fotó: Transform

A dobozon szerepelnek a szükséges egészségügyi figyelmeztető feliratok is. A Transform szerint a lépéssel elérhető lenne, hogy a kokaint, bizonytalan és a szervezett bűnözéshez kötődő csoportok helyett képzett vegyészektől, tisztán lehessen megvásárolni.

Tilos lenne hirdetni őket

A kampányt Juan Manuel Santos, volt kolumbiai elnök is támogatja, aki korábban nyilvánosan is kijelentette, hogy a maffiák befolyását csak a drogok legalizálásával lehet megtörni.

Teljes mértékben támogatom a kokain legalizációját

– idézi a The Guardian Santost. A szervezet által kiadott könyvben egy olyan különleges szabályozó szervezet felállítását is javasolja, amely felett a kormány gyakorolja az ellenőrzést. Ez a szerv intézné a drogok gyártását és legális terjesztését.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A kezdeményezés szerint a kokainos dobozban egy „felnőtt adag” férne el, egyszerre pedig csak ennyit lehetne vásárolni, természetesen, a 18 éven felülieknek. A Transform kampánya szerint az árakat is a már említett szervezet határozná meg és természetesen szigorúan tilos lenne hirdetni a kábítószert.

A szervezett bűnözés elleni harc szellemében

A kokainra és ecstasyra kivetett állami monopólium értelmében minimalizálnák a profitrést, a szereket árusító gyógyszertárakban pedig az eladók külön képzést kapnának, a drogok hatásaival, illetve a kockázatcsökkentő módszerekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„A javaslataink kiveszik a drogkereskedelmet a szervezett bűnözői csoportok kezéből és olyan rendszert hoznának létre, amely ártalmat csökkent, azok növelése helyett” – mondta a The Guardiannek Dr. James Nicholls, a Transform vezetője.

Nicholls szerint a kábítószerek elleni háborút 50 éve képtelenség megnyerni. Nicholls egyébként nem afféle szobatudósként beszél a kérdésről: mindkét fia ugyanazon az éjszakán halt meg, bizonytalan forrásból származó ecstasy fogyasztása miatt.

„Itt az ideje, hogy elfogadjuk, a drogfogyasztás létező dolog – tette hozzá Ray Lakeman, az Anyone’s Child: Families for Safer Drug Control nevű szervezet aktivistája. – Megoldást kell találnunk ennek biztonságosabbá tételére.”

A The Guardian megkérdezte a brit belügyminisztériumot, hogy szándékukban áll-e bármilyen, a drogokkal kapcsolatos törvény újragondolása, tömör választ kaptak: „egyáltalán nem.” Sőt, a belügyi szóvivő hozzátette, hogy a brit kormány továbbra is ellenzi a könnyű drognak számító kannabisz legalizálását, „mivel az káros az egészségre és a mentális egészségre”. Ez azért is érdekes, miután egyre szélesebb körben elterjedt az utóbbi években szerte az Egyesült Királyságban, két évvel ezelőtt az orvosi kannabisz legalizálása zajlik a briteknél. A Belügyminisztérium még múlt héten bejelentette, hogy a marihuánából származó gyógyszerek ősztől vényre kapható formában elérhetők lesznek. A belügyminiszter azonban hajthatatlan abban a vonatkozásban, hogy ez messze nem jelenti azt, a rekreációs célú használat is legálissá válna.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból