A régi-új kormány gőzerővel szalámizza mindazt, amiben/akiben ellenséget lát. A hajléktalanság mint az irgalom szimbóluma, valamint az intézményesített tudás fellegvára az új soros. Mindeközben újrahasznosítják az illiberális állam díszleteit, hogy azt egy konszolidáltabbnak tűnő színdarabhoz használják fel, amit úgy hívnak: kereszténydemokrácia.

A legszegényebbek padjai

Amikor a felújított Széll Kálmán térre vet a dolgom, mindig mikróban látom az országot. Hipermodern tér, igaz, egy-két elemet kispóroltak belőle, de még így is szép. Kedvenceim azok az órmotlan padok, amik mindenre alkalmasak, csak éppen nagyjából arra nem, hogy üljenek rajta. Egy padon elvileg csak az ül, aki életvitelszerűen tartózkodik a közterületeken. Tehát az veszi igénybe, aki hajléktalan, aki nincstelen, aki ennyit is ér, azaz semmit. Éppen ezért senki nem ül ezekre a padokra, csak a társadalom kivettetjei teszik rá elnyűtt áruit: a csenevész levendulát, a műszálas kínai zoknit, a műbőr övet és műanyag télapót. Hangosan árulják őket és a második kerületi gazdag, vagy legalábbis jómódú, már rohan tőlük, neki nem kell levendula. Ahogy (azért másképp) a kormány sem kér a hajléktalanokból, és inkább betiltaná őket, semmint segítőkezet nyújtana.

1495
„Mindnyájunk Szíve Mélyén Van Egy Ilyen Pad, Amelyen Ott Ülnek Az Arctalanok” – A Hajléktalan Jézus Szobra Nyíregyházán / Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Önironikusan ezt az a Bajkai István jelentette be, akinek papíron 68,5 milliója van bankban és 96 millió forintnyi egyéb követelése a HVG információi szerint. Bár szerinte ott a közmunka program, mégis havi 50 ezerből csak a felszínen maradásra jut. A NER-kompatibilis cinizmus a szegényellenes retorikában csúcsosodik ki. A mérhetetlen lekicsinylés, gúny, szociális uszítás már számtalanszor megmutatta, hogy ez a kormány szegényellenes.

A devizahitelről nem tudomást vevő országgyűlés, a kilakoltatási moratórium választásokig való kitolása pont ilyen.

Most a moratórium megszűnt és megint emberek tízezrei kerülnek majd az utcára. Őket is betiltaná a NER? Milyen kereszténydemokrácia az, ahol az öt millió forintos hitelből, harminc lesz? Mennyire istenfélő az az ember, aki közel hetven millió forintos vagyonnal kiáll és a hajléktalanok betiltását jelenti be?  Azt hiszem, Jézus, Bartimeusba nem belerúgott, hanem meggyógyította a vak koldust. A hajléktalanok nagy része ugyanis beteg, és még a legaljább munkát se kapják meg betegként. A kérdés pedig adekvát: hogyan gyógyuljon meg a hajléktalan, ha a kórházakban nem hajlandóak ellátni?

Győzd meg a diszpécsert, hogy kijöjjön a mentő

Egy évvel ezelőtt, vártam a HÉV-re, és az egyik hajléktalan rosszul lett. Gyorsan felmértem a helyzetet, hogy nagy a baj, telefon híján azonban a helyi telefonfülkébe mentem. Onnan hívtam fel a mentőket. Igaz, tíz perc volt mire felvették, ez alatt simán meg lehet halni. Mikor elmondtam a diszpécsernek, hol van a beteg, elkezdett arról faggatni, hogy hajléktalan-e.  Tíz perces szócsata után sikerült meggyőznöm, hogy nem az (ha elmondom, nem küldenek mentőt), és végre sikerrel jártam. Vagyis csak elméletben, mert a mentő nagyjából öt óra múlva jött ki és nem vitte be a kórházba a hajléktalant.

30206975015 F0Fc388C5B H
/ Fotó: Mérce

Orbán Viktor kereszténydemokratikus országában a mentő nem megy ki a hajléktalanokért. Orbán Viktor országában betiltanák őket, ugyanakkor nem foglalkoznak azzal, hogy százezer embert raknak ki az utcára.

Despotikus monoteizmus

A FIDESZ hanyagsága, cinizmusa és uszítása miatt nő egyre jobban a hajléktalanok száma. Harminc ezer ember él fedél nélkül, de a lakhatási szegénység már milliókat érint. Egy fél stadion ára lenne az ő felzárkóztatásuk. Mondjuk a stadion itt egybevág. Nem focira kell az, hanem a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, mert az álszenteskedés nagyon jól megy a NER-nek.

Hogy is mondta Ivy Jamesnek a Csengetett Mylordban?  Maga annyira szenteskedő Mr. Twelvetrees! Maga annyira (ál)szenteskedő, miniszterelnök úr! Könnyebb a tű fokán átmenni, mint gazdagnak az Isten országába bejutni. De a gazdag, képmutató fideszesek országában a keresztény kultúra védelme alkotmányba emelendő, államvallássá kell a katolicizmust avanzsálni.

00056528

Ha a tudományt nem csicskíthatják be, akkor ellehetetlenítik

Persze, tényleg csak a keresztény kultúra, igazából az se számít, mert minden mást a perifériára szorítanak. Elvégre a finnugor nyelveredetünk csak Habsburg-összeesküvés, a Lukács-archívum egy kommunista gyilkos otthona volt. És amúgy is: sorosgyörgy meg brüsszel. Amilyen nagy elánnal számolták fel az archívumot, most ugyanezen vehemeciával kebeleznék be az MTA-t. Az akadémia költségvetését már nem maga kezelhetné önkormányzati elven múködő autonómiájával, hanem a Palkovics vezette minisztérium döntene róla mostantól.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 54 percet adott az Akadémiának, hogy véleményezze az új törvényjavaslatot. Ennél még a teve is könnyebben megy át a tűfokán. De még Orbán Viktort is könnyebben engedik előre a sorban egy rendelőben. Hiszen a mi miniszterelnökünk a nép fia, ő közülünk jött. Testőrökkel, kórházigazgatóval és előrenyomulással irat fel receptet. Annyira hétköznapi! Ennél már csak az lett volna hétköznapibb, ha testőrök és kórházigazgató kísérete nélkül ment volna, de el kell nézni neki. A keresztény kultúra védelméért folytatott harc óhatatlanul is kifárasztja az embert. Bizonyára ő is kimerült volt.

Ilyen pontosan, mint Bödőcs Tibor, még nem parodizálták ki Orbán Viktort – VIDEÓ

Bödőcs Tibornak nem ez volt az első videója a kampány-időszakban, a 2018-as országgyűlési választások kapcsán. Az előzőben Kovács András Péter barátját követte, ahol Gáboron és Emőkén keresztül hívta fel a figyelmet a választás részvételének fontosságára. Most Orbán Viktor bőrébe bújt, akit úgy parodizált Bödőcs Tibor, mint talán senki más korábban.

De legalább nem mondja, hogy “házhoz jöttünk a lófaszért”, mint Bödőcs Tibor Hajdú Balázsnak a villáminterjúban. Viszont villámgyors lesz az alkotmánymódosítás is. A kormány (népünk és pártunk) megint harcba száll azért, hogy az arabok, ne egyék meg  gyrosban a szívünket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

dezinformáció nyelvpolitika orosz ukrán háború választás

A nyelvpolitikai küzdelmeken túl

Az orosz-ukrán konfliktus és a magyarországi választási kampány előtérbe tolta a populizmus, a dezinformáció és a politikai valóságteremtés témaköreit. A nyelv uralásának kérdése háborús helyzetben még inkább központi kérdéssé vált.

Érzékenyítés vagy nyerészkedés áll a Coca-Cola kampánya mögött?

Sokak által érzékeny vizekre evezünk, ha az LMBTQ témája felmerül. Lényegében három tábor alakult. Elsőként maguk az LMBTQ tagjai és azok, akik támogatják a törekvéseiket. A második csoport, akik ellenzik a mozgalmat. És ott van az a bizonyos harmadik csoport, amelyet megközelítőleg egyáltalán nem érdekel sem egyik, sem másik csoport véleménye sem.

Tálalási tippek a #metoo-hoz – Mert nem mindegy: iszogató pár vagy két részeg állat

A Harvey Weinstein-botrány óta az internet felrobban a szexuális zaklatásokat feldolgozó történetektől, a nők elnyomása elleni mozgalmaktól és a férfiakat köpködő posztoktól. Boldog-boldogtalan előáll egy inzultálós storyval. Már azt sem tudjuk, elhiggyük-e a rengeteg kegyetlen és kétségkívül felkavaró történetet vagy sem. Itt az ideje, hogy mi is kicsit körbejárjuk a témát, és megnézzük, mi ez az egész!

A fake news anatómiája

A fake news jelenség pár évvel ezelőtt olyan ironikus álhíroldalak sajátja volt, mint az Onion vagy a Hírcsárda, legfeljebb csak magukat túl fontosnak képzelő politikusok vették őket komolyan.