Az Artportal birtokába került előterjesztés szerint megszűnhet “megújul” a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a szerepét Nemzeti Kulturális Tanács veheti át.

Az Artportal birtokába jutott előterjesztési szöveg szerint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megszűnhet jelenlegi formájában, a szerepét a Nemzeti Kulturális Tanács veheti át. Mint írja a lap, a pályázati rendszer megmaradna. Centralizált, irányított kultúra képe rajzolódik ki a törvénytervezetből. Az Index megkereste az Emberi Erősforrások Minisztériumát (EMMI), akik azt írták, a szervezetet nem szüntetik meg, viszont átalakítják, a tárca megfogalmazása szerint “megújul”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A kulturális törvényjavaslat célja, hogy tiszta működési modellt teremtsen a kultúrában, így például a színházak fenntartásában és finanszírozásában. Az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül[/perfectpullquote]

– írják.

Nemzeti Kulturális Alap Nka Kormány Törvény Színházigazgatók Kinevezése
25 Éves Nemzeti Kulturális Alap / Mti

Salátatörvény-tervezetről van szó, amely számos intézményt, így számos törvényt érint a levéltáraktól, közkönyvtáraktól a “webarchiválás” jogi hátterének megteremtésén át a kulturális örökségvédelemig. Ez utóbbiban például változást jelent, hogy régészeti feltárásra ezentúl a Magyarságkutató Intézetnek is volna lehetősége.

A Nemzeti Kulturális Tanács praktikusan az NKA Bizottság helyét venné át. A terv szerint azonban “a pályázatok elbírálásáról döntő kollégiumi rendszer megmarad, csupán átstrukturálásra kerül”.

A törvényjavaslat szerint létre kell hozni a Nemzeti Kulturális Tanácsot, mert, ahogy a szöveg fogalmaz:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]a kulturális szféra dinamikus és fenntartható fejlődésének záloga az egyes kulturális ágazatok összehangolt, szinergikus  irányítása. Ebből kifolyólag indokolt egy olyan szakmai testület létrehozása, amelyhez telepíthetők a magyar kultúrát érintő  stratégiai és szakmapolitikai előkészítő döntések. [/perfectpullquote]

A  szöveg alapján a tanács dolga lenne “a magyar kultúrában követendő irányok, prioritások meghatározása”, és a kultúrára szánt források egy részének “strukturálása”. A tervezet konkrétan megnevezi a tanácsot, mint amely “rendelkezik a Nemzeti Kulturális Alap forrásai felett”.

Közélet: Az NKA áthárítja a felelősséget / ContextUs

Április végén nagy felfordulást okozott kulturális és művészeti életben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) folyóirat-kiadásra szánt támogatása. Az alap 508 millió forintot ítélt meg a kulturális folyóiratok számára, ám ez összeg nem tudja kielégíteni a beérkezett igényléseket, így több nívós lap

A Nemzeti Kulturális Tanácsot a “nemzetstratégiai kulturális intézmények” vezetőiből állítanák össze, az elnök pedig a nemzeti erőforrások minisztere lenne. Valamennyi kulturális ágazati területről kiválasztanának “nemzetstratégiai kulturális intézményeket”, s hogy mely intézmény kapja meg ezt a státuszt, azt a minisztérium a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke véleményének kikérésével jelölné ki. A státuszt háromévente felülvizsgálnák.

Mégsem a kormány és Kásler Miklós hatásköre lenne a színházigazgatók kinevezése?

Noha az első cikkében az Artportal azt írta, az új törvényjavaslat a független színházak támogatási rendszerét is érintené, az előttünk levő szövegben erre nem találtak direkt utalást. Azért is látszott megalapozottnak ez a feltételezés, miszerint a színházigazgatók kinevezését a kormány, azon belül is Kásler Miklós döntené el, mert a Gothár Péter-ügy miatt a kormányhoz tartózó politikusok, mint Halász János és Pósán László szerint távozniuk kellene a Katona József Színház és a Színház -és Filmművészeti Egyetem vezetőinek. Arról is beszélt Pósán, hogy ezt ők fogják kezdeményezni, mert „Halász János nem véletlenül mondta, de az nem a parlament hatásköre.” Ráadásul Karácsony Gergely ellentétes véleményen volt, mint az EMMI: lezártnak tekinti az ügyet a főpolgármester.

Kásler Miklós Emmi Nemzeti Kulturális Alap
Kásler Miklós, Az Emmi Minisztere / Fotó: Horváth Péter Gyula / Pesti Srácok

Az új információk szerint azonban “pusztán” az előadó-művészeti szervezetek minősítési rendszerét változtatná meg ez a javaslat. A jelenlegi “nemzeti”, illetve “kiemelt” kategóriák helyett bevezetné a “kiemelten minősített” és a “minősített” előadó-művészeti szervezetek megnevezést. Arra sem találtunk utalást ebben a javaslatban, hogy a kormány a kőszínházak vezetői kinevezési gyakorlatában változást tervezne.

Az EMMI közleménye cáfolja, hogy Kásler dönt majd a kinevezésekről

Az EMMI mostani sajtóközleménye cáfolja azt a korábban megjelent értesülést, hogy a Kásler Miklós miniszter vétójogot kapna az önkormányzati fenntartású színházak vezetőinek kiválasztásában. A tárca szerint csak annak feltételeit teremtenék meg, hogy legyenek vegyes – önkormányzati és állami közös – fenntartású színházak is:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A javaslat semmilyen módon nem változtat az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatain, sem a kultúrában, sem más területen. A javaslat a kulturális intézmények, például a színházak lehetséges működési modelljét átláthatóbbá teszi. Színházat önként vállalt feladataként fenntarthat egy önkormányzat, vagy fenntarthat az állam, de lehet vegyes – önkormányzati és állami – fenntartású és finanszírozású is, és ennek megfelelően alakulnának a fenntartói jogok is. Tehát egy, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele. Így nemhogy csökkenne az önkormányzatok önállósága ezen a téren, hanem nő[/perfectpullquote]

– írja az EMMI a közleményben.

Az Artportal azt írja, lehetséges, hogy október óta újabb javaslat-szövegek is készülhettek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.