Óriás hullámok söpörtek végig a csendes-óceáni országok partjain, miközben a helyieknek magasabbra kellett menekülniük a Tonga vulkán kitörése után.

Más országok is figyelmeztetést adtak ki

A kitörés olyan heves volt, hogy hangos “mennydörgésként” lehetett hallani a több mint 500 mérföldre lévő Fidzsi-szigeteken – közölték tisztviselők. A japán meteorológiai hivatal szökőárriasztást adott ki vasárnap a hajnali órákban, és azt közölte, hogy akár három méter magas hullámok is várhatók a déli Amami-szigeteken – számolt be róla a The Sun.

Eközben a kaliforniai városokat, köztük Santa Monicát és Santa Cruzt árvíz sújtotta a szökőár következtében, és sok strandot bezártak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Port San Luis-ban körülbelül 4 méteres hullámokat rögzítettek, miközben a helyiek azt nézték, ahogy dacos szörfösök vízre szállnak.
Kornyezeti-Katasztrofa-Cunami-Vulkan-Robbanas
/ Fotó: Hivatalos Evakuációs Felhívás
A több mint 1400 mérfölddel (2300 km) arrébb lévő Új-Zélandon is a kitörés okozta viharhullámokra figyelmeztettek. Az Országos Vészhelyzet-kezelési Ügynökség szerint Új-Zéland egyes részein erős és szokatlan áramlatokra, valamint előre nem látható hullámokra lehet számítani a parton.
A közeli Fidzsi-szigetek és Szamoa hatóságai is sürgős figyelmeztetést adtak ki, de hasonlóan jártak el Ausztráliában is, ahol a tisztviselők szerint a tengerpart egy részét, beleértve Sydney-t is, sújthatják a szökőár hullámai. Ezek akár még Dél-Walesig is elérhetnek.

Gáz, hamu és füst

Az új-zélandi hadsereg közölte, hogy figyelemmel kíséri a tongai helyzetet, és készen áll a nemzet segítségére. Az űrből készült műholdfelvételek mutatták a hatalmas kitörést, amely legalább nyolc percig tartott, és több mérföldre gáz-, hamu- és füstcsóvákat juttatott a levegőbe.

Kornyezeti Katasztrofa Cunami Vulkan Robbanas 3
/ Fotó: Ts Media

A Tongai Meteorológiai Szolgálat szerint szökőárriadó van érvényben egész Tongára, mivel a sziget fővárosa mindössze 65 km-re északra fekszik a vulkántól. Taaniela Kula, a szolgálat vezetője, arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak bent, viseljenek maszkot a szabadban, és savas eső esetén takarják le az esővíztárolókat.

Mindenhol csak sikoltozást lehetett hallani, embereket, akik a segítségért kiabáltak, mindenki magasabb helyre akart menekülni

– mondta egy tongai lakos.

A jelentések szerint VI. Tupou tongai királyt evakuálták a királyi palotából, és egy rendőrkonvoj egy, a tengerparttól távolabbi villába vitte.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet