Így népszerűsítették a környezettudatosságot és a hulladék-újrahasznosítást

Marmonkannából italszekrény, benzinkúti töltőoszlopból hűtő, fából készült kerékpár, romjaikból új életre kelt bútorok és hangszerek is érkeztek a mintegy kétezer pályamű között a Paksi Atomerőmű által meghirdetett Alkotó Energia pályázatra.

A nevezők két életkori csoportban, négy kategóriában küldték be alkotásaikat a versenyre.

A Tesco is beszáll a műanyaggal folytatott harcba: Pénzt ad a Tesco a visszavitt műanyag palackokért

A többi diszkontlánchoz hasonlóan a Tesco is egyre többet próbál tenni azért, hogy visszaszorítsa a műanyaghasználatot, valamint csökkentse a műanyag, egyszer használatos csomagolóanyagok mennyiségét. A környezetvédelem jegyében ezért az áruházlánc arra vállalkozott, hogy palackonként 10 pennyt (36 forintot) fizet az üzletbe visszavitt PET-palackokért.

A legtöbb nevezés a Do It Yourself! (DIY) dekorációk és ajándéktárgyak témában érkezett, de a tavalyinál több alkotás jelent meg a bútor- és használatitárgy-készítés, funkcióváltás kategóriában is.

Perger András, a Greenpeace munkatársa: „Ennek véget kell vetnünk”

Erdőtüzek pusztítanak, olvadnak a jégsapkák, elpusztul a Föld. A 444-en megjelent cikk kizárólagosan az embert tette felelőssé ezekért a katasztrófákért és az ezeket okozó felmelegedésért. Mennyi ráció van ebben? Ha pusztán a felmelegedés lenne a kérdés, akkor azért egyértelműen az emberi tevékenység általi szén-dioxid-kibocsátás a felelős.

A nevezések több mint ötöde bútorfelújítás és -átalakítás volt, minden harmadik pályázó pedig hulladék és maradék anyagból készített lakberendezési, használati tárgyat vagy gyermekjátékot.

hulladéktárgy
Hulladékból készült dísztárgy / Kép: Hulladekbolkeszult.bolog

A pályázatokat a magyarországi Csináld magad! mozgalom képviselőiből álló hét fős zsűri értékelte, az elismeréseket március 2-án adják át Pakson. Az új életre keltett bútorokon, hangszereken kívül hűtőszekrénnyé alakított benzinkúti töltőoszlop, marmonkannába rejtett italkészlet, fahulladékból készült dizájnkerékpár és elhasznált vitorlából varrt táska is szerepel a díjazott alkotások között.

kovacs anatal kormany
Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. / Fotó: kormany.hu

Az Alkotó Energia kezdeményezés legfőbb célja annak bemutatása, hogy a környezet védelmében milyen kreatív módon hasznosíthatók újra az egyébként kidobásra szánt tárgyak, bútorok, anyagok, de fontos a társadalmi tudatosság fejlesztése is – idézi a közlemény Kovács Antalt, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját.
A hagyományoknak megfelelően hamarosan a közönség is dönthet a beküldött alkotásokról, és bárki voksolhat a neki legjobban tetsző pályaműre az Alkotó Energia weboldalon.

vaszko zsolt alkotoenergia
Vaszkó Zsolt pályaműve / Fotó: Alkotó energia

A versenyre három év alatt mintegy hatezer alkotást neveztek be a kreatív alkotók.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból