Az osztrák parlament alsóháza megszavazta csütörtökön a 18 éven felüliek kötelező oltásáról szóló törvényt. A 137 igen szavazat mellett 33-an voksoltak nemmel.

Március közepéig adnak haladékot

A szabályozás február elején lép életbe és Március 14-ig minden háztartást írásban fognak értesítenek a követelményről – addig nem büntetik meg, aki nem oltatta be magát. A határidő lejárta utána viszont 600-tól 3600 euróig terjedő bírságot lehet kiszabni. Mentességet élveznek a várandós nők és azok, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást – számolt be róla az rtl.hu a Der Spiegel nyomán.

Az osztrák kancellár hangsúlyozta, hogy nincs szó diszkriminációról, vagy az oltottak és oltatlanok harcáról, csak arról, „amit a tudósok mondanak, nevezetesen, hogy az oltás nyújtja a legjobb védelmet”. Az oltás beadatását lottójátékkal is ösztönöznék Ausztriában. Bécsben viszont tömegtüntetés is volt az elmúlt hetekben az intézkedés ellen.

Magyar kormányinfó

Mint beszámoltunk róla, a legutóbbi kormányinfón több dolog is kiderült. Februártól három oltás lesz szükséges védettséghez és a karantén ideje is lerövidül. A védettségi igazolvány február 15-étől oltottsági igazolvánnyá alakul. Kizárólag oltási igazolványként lesz érvényes, és az minősül oltottnak, aki megkapta mind a három oltást vagy két oltást kapott, de a másodikat 6 hónapon belül.

Jön a negyedik oltás is, amelyet bárki felvehet egy orvossal való konzultáció után. A jogerős bejelentés még várat magára. Gulyás Gergely azt mondta, hogy lehet beadatja magának ő is.

Az ingyenes oltásokat azért nem részesíti előnyben a kormány, mert az nem megoldás a vírusra és félnek, hogy az emberek emiatt nem fogják beadatni maguknak. A kormány az oltásban hisz. Gulyás Gergely nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy az Európai Unió 900 millió forintot biztosítana Magyarországnak az ingyenes tesztelésekre.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.