Mind a kutatók, mind a civilek körében megoszló az az elmélet, hogy a magasabb hőmérséklet elpusztítja a koronavírusként ismert Covid-19-t.

Nincs rá bizonyíték

Koronavirus Meleg Ido
/ Fotó: Getty Images

Az új, a kínai Vuhanból kiindult koronavírus-járvány terjedésével párhuzamosan napvilágot láttak azok a teóriák is, melyek arra az égető kérdésre kísérelnek meg választ adni, hogy miként, milyen körülmények között érhet véget a mostani krízishelyzet. Az egyik legnépszerűbb hipotézis szerint a küszöbön álló felmelegedés hatására – az influenzához hasonló módon – a koronavírus egyik pillanatról a másikra elpusztul.

7 dolog, amire már most megtanít minket a koronavírus

A 2008-as világgazdasági válság után paradox módon az emberek valamiért nem igényeltek több állami beavatkozást és szabályozást, ez most máshogyan fest. Igazán hatékonyan csak az állam tudja megvédeni a polgárait mind a járványtól, mind az annak nyomában járó gazdasági válságtól. Az állam hatékonyságát most az mutatja meg, mennyire tudja befolyásolni a polgárainak mindennapi viselkedését.

Még a nemzetközi tudóstársadalmat is erőteljesen megosztja ez a hipotézis: egyesek váltig állítják, hogy így lesz, mások viszont annál szkeptikusabban viszonyulnak a dologhoz. Az utóbbi tábort erősíti Michael Ryan is, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjait koordináló ügyvezető igazgatója. A szakember nemrégiben így nyilatkozott: „Arra kell számítani, hogy a vírus képes lesz terjedni, hiú remény lehet azt várni, hogy az influenzához hasonlóan ez a vírus is eltűnik a melegebb időszak kezdetével. Reméljük, hogy így lesz, ez isten ajándéka lenne. De semmi bizonyítékunk nincs arra, hogy valóban ez történik majd.”

Lapozz tovább, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Jöhet egy második hullám is?

Most már világosan látszik, hogy számos tekintetben óriási a különbség a koronavírus és az influenza között. Míg utóbbi csak az esetek 0,1 százalékában végződik halállal, addig előbbi esetében ez az arány már 1-2 százalék. Ettől függetlenül sokan a két kór azonosságaira figyelmeztetnek – eddig csak annyit tudunk biztosan, hogy mind az influenza, mind a koronavírus intenzíven terjed a hideg téli hónapokban. “Ez a vírus a légutakat támadja meg, és szükségszerűen a hűvös idő erősíti fel a hatását” – fogalmazott Nelson Michael, az Amerikai Egyesült Államok katonai gyógyszerésze.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ilyenkor mindannyian bezárkózunk, az ablakok is csukva vannak, satöbbi, satöbbi, szóval ez a tipikus téli influenzaszezon[/perfectpullquote]

– tette hozzá.

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus?

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus? A koronavírus élettartama A vírusoknak a túléléshez és szaporodásukhoz szükségük van egy gazdaszervezetre. Az emberi szervezeten kívül a koronavírus nem életképes hosszabb ideig. Eddig azonban nem tudtuk, hogy pontosan mennyi ideig élnek túl a különböző anyagokra kerülve.

Michael úgy látja, van remény rá, hogy a melegebb idő beköszöntével a járvány visszaszorul, vagy akár meg is szűnik, ám úgy látja, a hidegebb idő később visszahozhatja a koronavírust. Rengetegen reménykednek abban, hogy a meleg, tavaszias idő meggátolja a vírus terjedését, s ezáltal elegendő időt nyerhetünk a megfelelő ellenanyag kifejlesztéséhez. Michael szerint, ha az előttünk álló hónapokban mérséklődik is a járvány, nagy valószínűséggel készülhetünk egy második hullámra.

Lapozz tovább, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Sokakban él a remény

A vírus eddigi gócpontjait – Kína, Dél-Korea, Irán és Olaszország – egyébként összeköti egy fontos tény: ezekben az országokban többé-kevésbé hasonló klímaviszonyok uralkodnak, az átlaghőmérséklet tekintetében sincsenek óriási eltérések. Ezért számos kutató most ezen országok időjárási viszonyait vizsgálva próbálja megsaccolni, hogy a világ más tájain hogyan, milyen gyorsasággal terjedhet – vagy épp mérséklődhet, szűnhet meg – a járvány. Britanny Kmush, a New York-i Syracuse Egyetem munkatársa így fogalmazott:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az influenza és a koronavírushoz hasonló betegségek általában szezonális járványokat okoznak, az északi féltekén jellemzően a téli hónapokban tetőznek. Ennek ellenére még nem lehet megmondani, hogy az új koronavírus is követni fogja-e ezt a mintázatot.[/perfectpullquote]

David Cennimo, a Rutgers New Jersey Medical School infektológusa úgy fogalmazott, hogy a tudóstársadalom egy része reménykedik benne, hogy a nyár beköszöntével egyre kevesebb új megbetegedést regisztrálnak majd.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Az orvosok és a nővérek is kimerültek Alessia Bonari a koronavírus elleni harc frontvonalán küzd nap, mint nap. Instagram-posztban osztotta meg a munkájával kapcsolatos megpróbáltatásait, írja a . 923.4k Likes, 34.9k Comments – Alessia Bonari (@alessiabonari_) on Instagram: “Sono i un’infermiera e in questo momento mi trovo ad affrontare questa emergenza sanitaria.

Azonban a trópusi országokból származó friss adatok egyelőre nem támasztják alá ezt az optimizmust. Abban Kmush, Cennimo és más szakértők is egyetértenek, hogy most még elhamarkodott lenne messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a világ tudósai még vajmi keveset tudnak a Covid-19 működéséről. Az előttünk álló hónapok viszont számos fontos kérdésre választ adhatnak majd.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.