Van néhány olyan hatóanyag, amelynek „tesztelése már ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott, rokon vírusoknál hatásosnak tűnt. Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben” – jelentette ki Müller Viktor.

Néhány héten belül kiderülhet

Az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, Müller Viktor a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója azt hangsúlyozta az Inforádiónak, hogy szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Két sáv létezik. A gyorsítósávban a már létező hatóanyagokat próbálják ki. Ezek között van néhány, amely ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott, rokon vírusoknál hatásosnál tűnt. Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben[/perfectpullquote]

– magyarázta.

Koronavirus Hirek Magyar Ellenszer
/ Fotó: Carl De Souza / Afp / Getty Images

Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

A másik sáv egy “lassabb”: új hatóanyagokat tesztelnek, de ez esetben újra kell kezdeni mindent, a mellékhatásokat is végigvenni. Ebben az esetben egy-másfél évre vagyunk a gyógyszertől – mondta Müller Viktor.

Tiszavasváriban is kutatják a koronavírus ellenszerét

Tiszavasváriban is kutatják a koronavírus ellenszerét A Világgazdaság számolt be róla, hogy Magyarországon készülhet az a gyógyszer, mely egyes kutatások szerint eredményesen veheti fel a harcot a gyilkos koronavírussal szemben. A kór megállíthatatlanul terjed a nagyvilágban, immár félmillió fölött jár a fertőzöttek száma, és a betegség gócpontja a közeljövőben az Amerikai Egyesült Államokba tevődhet át.

A kutató azt is kiemelte, hogy a tudósok ma már annyi mindent tudnak a koronavírusról, mint tíz-húsz éve ezer vírusról sem, a globalizáció pedig az információ áramlásába is besegít. Korábban beszámoltunk arról, hogy Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust (SARS-CoV-2).

Ma már sokkal több mindent tudni a vírusokról

“Elképesztő gyorsasággal terjed az információ, és az az összefogás, amelyben a kutatások folynak” – említette Müller Viktor. Rámutatott arra is, hogy a publikációkat kvázi már a szokásos ellenőrzés előtt közzéteszik, amint megvannak az eredmények, a szakcikkeket pedig minden tudós számára a terjesztő felületek hozzáférhetővé teszik.

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus?

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus? A koronavírus élettartama A vírusoknak a túléléshez és szaporodásukhoz szükségük van egy gazdaszervezetre. Az emberi szervezeten kívül a koronavírus nem életképes hosszabb ideig. Eddig azonban nem tudtuk, hogy pontosan mennyi ideig élnek túl a különböző anyagokra kerülve.

Úgy látja, ma már annyi mindent tudni a koronavírusról, mint “ezer vírusról sem 10-20 évvel ezelőtt, mindez néhány hónap terméke. Pontosan tudjuk a felépítését, genetikai állományát, a fehérjéit, nagyon sokat tudunk arról, hogy hogyan fertőzi a sejteket”.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet