Megjelent az omikron variáns Németországban és Olaszországban is

Legutóbb Bajorországból és Milánóból jelentettek olyan fertőzötteket, akiknek a szervezetében a koronavírus omikron variánsát mutatták ki.

Német házaspárnál mutatták ki a koronavírus új, omikron nevű variánsát

Sorra jelentik be az európai országok, hogy náluk is megjelent az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult változatát. Elsőként Belgiumban mutatták ki – írtuk meg néhány napja. Akkor még nem tudták, mi a pontos megnevezése, aznap jelentette be a WHO, hogy omikronra keresztelték az új variánst.

Németországban a világjárványt okozó vírus legújabb mutációját egy házaspárnál mutatták ki, miután szerdán hazaérkeztek Bajorország tartományba egy hosszabb dél-afrikai tartózkodás után. Amikor SARS-CoV-2-fertőzésre utaló tüneteket tapasztaltak, megvizsgáltatták magukat.

A PCR-teszt mindkettőjük esetében pozitív volt. A mintákat szombaton tovább vizsgálták egy úgynevezett variáns-specifikus PCR-teszt segítségével a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem (LMU) higiéniai és orvosi mikrobiológiai intézetében (Max von Pettenkofer Intézet – MVP), s az elemzés mindkét esetben az omikron változat jelenlétét mutatta ki. Erről Klaus Holetschek tartományi egészségügyi miniszter számolt be a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

Övéké az első igazolt eset

Hirdetések

A mintákon a napokban az úgynevezett génszekvencia-vizsgálatot is elvégzik, de az eddigi eredmények alapján is egyértelmű, hogy a hazaérkezése óta karanténban lévő házaspár az omikronnal fertőződött meg – tette hozzá Oliver Keppler, az MVP kutatója.

A házaspár esete az első igazolt fertőződés a szóban forgó variánssal Németországban.
Három omikron-gyanús fertőződést még vizsgálnak. Egy péntek este a dél-afrikai Fokvárosból Münchenbe érkezett repülőjárat két utasánál ugyancsak kimutatták a SARS-CoV-2-t, és még vizsgálják, hogy melyik változat jutott be a szervezetükbe. Hessen tartományban is elemeznek egy pozitív mintát, amelyet szintén egy Dél-Afrikából hazatért utazótól vettek.

Kapcsolódó cikk

Az ügyvezető szövetségi kormány az első adatok szerint rendkívül fertőzőképes variáns megjelenése miatt a veszélyes vírusváltozatokkal sújtott területek közé sorolta Dél-Afrikát és térségét, azaz Namíbiát, Botswanát, Zimbabwét, Mozambikot, Malawit, Eswatinit és Lesothót. A besorolás a többi között azzal jár, hogy a légitársaságok csak német állampolgárokat és Németországban élő külföldieket szállíthatnak a régióból Németországba, és nekik is karanténba kell vonulniuk 14 napra, akkor is, ha rendelkeznek a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással és nem mutatható ki szervezetükben a kórokozó.

Több európai országban is megjelent

Ugyancsak szombaton az olasz egészségügyi minisztérium is bejelentette, hogy kiszűrtek egy embert, aki a kórokozó omikron változatával fertőződött meg. A közlés szerint az új variánst egy Mozambikból érkezett utas szervezetében mutatták ki Milánóban – írta a Reuters.

Nagy-Britanniába szintén eljutott az omikron variáns: két összefüggő esetet igazoltak a szakemberek. A fertőzést olyanoknál mutatták ki, akik Dél-Afrikában jártak. Ennek hatására Boris Johnson brit miniszterelnök újabb járványügyi korlátozásokat jelentett be.
Hollandiába 61 koronavírus-fertőzött utas érkezett Dél-Afrikából péntek este a KLM légitársaság két járatán. Azt még vizsgálják, hogy közöttük van-e olyan, akinek a szervezetében az omikron variáns van jelen.
Arról egyelőre nincs információ, hogy Magyarországon kimutatták-e már ezt a mutációt. Szombaton kora este azonban megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelynek értelmében a dél-afrikai térségből hazaérkezőknek két hétre karanténba kell vonulniuk.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet