Újabb mutáns variánst fedeztek fel a tudósok. Aggodalomra egyelőre nincs túl sok ok, mert az omikron is enyhébbnek bizonyult.

Fontos felfedezés

Ciprusi kutatók fedeztek fel egy olyan hibrid mutációt, amely a delta és az omikron variánsok kereszteződéséből jött létre. A variánst már el is nevezték, Leonidosz Kocrikisz „deltakronként” – írja a Sputnik News alapján a Liner.hu.

A biológus-kutatók 25 fertőzött mintáját vizsgálták meg a Ciprusi Egyetemen. Mind a hibrid vírustörzzsel fertőződtek meg. Az adatokat már el is küldték a koronavírus genetikai anyagait tartalmazó adatbázisba.

Michalis Hadjipantela, Ciprus egészségügyi minisztere közölte, hogy egyelőre nem aggódnak a hibrid vírustörzs miatt, mivel kettő olyan variáns kombinációjából jött létre, amelyek már egyébként is terjedtek az országban, tehát már ismertek.

Enyhítő omikron

Mint beszámoltunk róla, december elején több kutatócsoport is megvizsgálta az omikron variánst és ez eredmények biztatóak voltak – az oltottaknak nincs mitől félniük.

A vírus ezen fajtája szélsebesebben terjed a világban és egyértelműen kezdi kiszorítani a sokkal súlyosabb megbetegedést okozó delta variánst. Az omikrontól már sokan a járvány végét remélik, mivel enyhébb megbetegedést okoz.
Bár a WHO és főként az amerikai szervek megpróbálnak figyelmeztetni, hogy ez attól még ugyanúgy súlyos, egyre több kutatás kezdi igazolni, hogy a halálozás aránya visszaesőben az omikron által sújtott helyeken.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet