Követem Élet + Stílus A koronavírus-járvány miatt csökkent a szeizmikus zaj a Földön

A koronavírus-járvány miatt csökkent a szeizmikus zaj a Földön

Promóció

A koronavírus-járványnak köszönhetően nem csak a globális felmelegedést kiváltó emberi tevékenységek, de a Föld szeizmikus zajai is csökkentek. 

Szokatlan csend

Promóció
- Advertisement -

A tudósok szerint a koronavírus-járvány és az abból következő korlátozások és gazdasági leállások jelentősen csökkentették az emberi tevékenységet, amely nagy mértékben hozzájárult a globális felmelegedéshez. Ennek hozománya pedig többek között a szeizmikus zaj csökkenése. 

/ Képünk illusztráció

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy az emberek által generált szeizmikus rezgések világszerte 50%-kal estek vissza, írja a Futurism. A szakértők szerint a 2020-as évben történt eddig a leghosszabb és legszembetűnőbb globális antropogén szeizmikus zajcsökkenés. Ezen csendes időszaknak köszönhetően a kutatóknak lehetősége nyílt belehallgatni a természetes forrásokból származó szeizmikus jelekbe, ideértve a kis földrengéseket és a vulkánkitöréseket. Ezáltal felfedték felszín alatti forrásokból származó finom jeleket, amelyekhez a zajosabb időszakokban számottevően nehezebb hozzáférni. 

Felülmúlta a karácsonyi szezont

A kutatók 117 ország 268 szeizmikus állomásáról gyűjtöttek adatokat. Megvizsgálták az emberi tevékenységgel általában társított frekvenciatartományokat. A csendes időszak Kínában, 2020 januárjának végén kezdődött, az időpont pedig egybeesik a koronavírus-járvány megjelenésével és a karantén időszakának kezdetével. Európára ugyanez jellemző. A csend márciustól és áprilistól kezdődött, attól függően, hol és mikor vezették be a pandémia lassítására létrehozott korlátozásokat. 

Kutatók merészkedtek a Föld középpontjához közel, felfedeztek egy ismeretlen kőzetstruktúrát

A tudósok számára nem csak a világűr rejteget feltárandó titkokat, mint amilyenek a fekete lyukak, vagy a bolygók keletkezése, hanem Földünk legmélye is. Kutatókból álló csoport a cutting-edge képalkotási technikát alkalmazva egy hatalmas, váratlan struktúrát fedeztek fel közel a Föld magjához, írja a .

Ilyen hasonló zajcsendekre már korábban is volt példa, elsősorban a karácsonyi és újévi időszakokban. Ám a koronavírus-járvány folytán bekövetkező változás ezeket is felülmúlta. A tudósok számára azonban továbbra is kérdés, hogy az űrben vajon hallhatók-e hangok. Az utóbbi hetekben telefoncsörgésszerű hangot észleltek a tudósok. Továbbá rájöttek arra is, hogy valójában sokkal fiatalabb a Hold, mint azt korábban gondolták. 

Promóció
ForrásFuturism
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3