A koronavírus-járvány miatt csökkent a szeizmikus zaj a Földön

A koronavírus-járványnak köszönhetően nem csak a globális felmelegedést kiváltó emberi tevékenységek, de a Föld szeizmikus zajai is csökkentek. 

Szokatlan csend

A tudósok szerint a koronavírus-járvány és az abból következő korlátozások és gazdasági leállások jelentősen csökkentették az emberi tevékenységet, amely nagy mértékben hozzájárult a globális felmelegedéshez. Ennek hozománya pedig többek között a szeizmikus zaj csökkenése. 

fold korona zaj
/ Képünk illusztráció

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy az emberek által generált szeizmikus rezgések világszerte 50%-kal estek vissza, írja a Futurism. A szakértők szerint a 2020-as évben történt eddig a leghosszabb és legszembetűnőbb globális antropogén szeizmikus zajcsökkenés. Ezen csendes időszaknak köszönhetően a kutatóknak lehetősége nyílt belehallgatni a természetes forrásokból származó szeizmikus jelekbe, ideértve a kis földrengéseket és a vulkánkitöréseket. Ezáltal felfedték felszín alatti forrásokból származó finom jeleket, amelyekhez a zajosabb időszakokban számottevően nehezebb hozzáférni. 

Felülmúlta a karácsonyi szezont

A kutatók 117 ország 268 szeizmikus állomásáról gyűjtöttek adatokat. Megvizsgálták az emberi tevékenységgel általában társított frekvenciatartományokat. A csendes időszak Kínában, 2020 januárjának végén kezdődött, az időpont pedig egybeesik a koronavírus-járvány megjelenésével és a karantén időszakának kezdetével. Európára ugyanez jellemző. A csend márciustól és áprilistól kezdődött, attól függően, hol és mikor vezették be a pandémia lassítására létrehozott korlátozásokat. 

Kutatók merészkedtek a Föld középpontjához közel, felfedeztek egy ismeretlen kőzetstruktúrát

A tudósok számára nem csak a világűr rejteget feltárandó titkokat, mint amilyenek a fekete lyukak, vagy a bolygók keletkezése, hanem Földünk legmélye is. Kutatókból álló csoport a cutting-edge képalkotási technikát alkalmazva egy hatalmas, váratlan struktúrát fedeztek fel közel a Föld magjához, írja a .

Ilyen hasonló zajcsendekre már korábban is volt példa, elsősorban a karácsonyi és újévi időszakokban. Ám a koronavírus-járvány folytán bekövetkező változás ezeket is felülmúlta. A tudósok számára azonban továbbra is kérdés, hogy az űrben vajon hallhatók-e hangok. Az utóbbi hetekben telefoncsörgésszerű hangot észleltek a tudósok. Továbbá rájöttek arra is, hogy valójában sokkal fiatalabb a Hold, mint azt korábban gondolták. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból