Tényleg már hónapokkal a hivatalos beismerés előtt szétspriccelt a világban a koronavírus? Megdöbbentő kínai adatok vetik fel ezeket a kérdéseket.

Vuhanban kétszer annyi tesztet rendeltek a koronavírus-járvány előtt, mint korábban átlagosan

Durván megugrott Kínában, a járvány kiindulópontjának számító vuhani térség egyes kórházaiban a megrendelt PCR-tesztek mennyisége már jóval, hónapokkal azelőtt, hogy a koronavírus hivatalosan is felbukkant volna – erre a meglepő felismerésre jutott egy adatelemző amerikai-ausztrál kutatócég, az Internet 2.0 vizsgálata – írja a The Daily Mail.

Kapcsolódó cikk

A kínai forgalmi adatokat elemezve ugyanis kiderült, a Hupej tartománybeli egészségügyi központok, így többek között a Vuhani Virológiai Intézet, a Vuhani Tudományegyetem és a Hupej árványügyi központ együttesen kétszer annyi tesztet kezdett rendelni 2019 májusától (tehát közel hét hónappal a járvány hivatalos, decemberi bejelentését megelőzően), mint a korábbi években. 

Érzékeltetve: míg a fenti intézmények 2018-ban 36,7 millió jüant (1,75 milliárd forint) költöttek erre a teszttípusra, addig 2019-ben, még bőven a járvány hivatalos kirobbanását megelőzően egyszer csak 67,4 millió jüanra (3,2 milliárd forint) ugrott a költés.

A nagy kérdés: vajon miért?

Az ausztrálok szerint a válasz valószínűleg az, hogy a kínai hatóságok valójában közel hét hónapig titkolták, hogy új kórokozó terjed. Ez egyúttal magyarázat lehet arra is, hogyan mutathatták ki a hivatalos bejelentés előttről származó európai mintákban is a Covid-19-et okozó koronavírus jelenlétét – állítja az Internet 2.0 adatelemzése.
Más tudósok szerint a helyzet korántsem ennyire egyértelmű: Akira Igata tokiói professzor szerint például nem lehet pontosan tudni, miért ugrott meg a tesztrendelések száma. Arra is felhívták a figyelmet: noha a kutatóközpontok rendelései megugrottak, a vuhani kórházak rendelései azonban éppenséggel csökkentek, holott ha valahol, hát a vuhani közkórházakban bizonyára százezrével használták volna fel ezeket a teszteket egy nagyobb járványkitöréskor.

Mi is az a PCR?

Ahhoz, hogy a tesztrendelések menetét megértsük, elsőnek tisztázni kell, mit jelent a PCR-teszt fogalma. Noha a PCR a koronavírus-járvány kapcsán került a köztudatba, önmagában nem a koronavírus jelenlétét kimutató teszt, hanem egy olyan eljárás, mely segít a betegtől vett mintákból elkülöníteni a fertőzésért felelős kórokozót. Ezt úgy történik, hogy a vírus DNS-ének egy darabját ezzel a bizonyos PCR-eljárással megsokszorozzák, így teszik detektálhatóvá. Ezért alkalmazzák széles körben a PCR-alapú teszteket a fertőző betegségek (így többek között a Covid-19) kórokozóinak kimutatására.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.