A következő hónap, november 2. napjától újabb szigorítások jöhetnek Budapesten a koronavírus miatti járvány okán. Mindez a fővárosi idősotthonokra lesz érvényes.

Az idősotthonok beoltottjai találkozhatnak a családjaikkal

November 2-től kijárási tilalmat, korlátozást vezet be a főváros az általa fenntartott idősotthonokban – jelentette be egy keddi sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.

Azok a bentlakók, akiknek van védettségi igazolásuk, a családhoz eltávozhatnak, de a visszatéréskor izoláció vár rájuk a többiek védelmében. Az intézményekben érintésmentes látogatást lehetővé tesznek, kötelező maszkviseléssel.

Karácsony Gergely főpolgármester a tájékoztatón kijelentette: a tömegközlekedési eszközökön nem tudják kötelezővé tenni a maszkviselést, de arra kérik a budapestieket, hogy utazáskor használják a maszkot, mert a statisztikák szerint előnyös a járvány terjedése szempontjából. (A sajtótájékoztató után a Budapesti Közlekedési Központ is arra kérte a fővárosban utazókat, hogy továbbra is használják a közösségi közlekedést, de a járatokon, valamint a megállókban viseljenek a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszkot.)

A koronavírus miatt már múlt hónapban elrendelték az érintésmentes látogatást az idősotthonokban

Megvizsgálták, hogy a fővárosi önkormányzat két óvodájában kötelezővé tegyék-e a dolgozók számára a maszkhasználatot, ahogy azt néhány kerületben már előírták, és úgy döntöttek, hogy a szülők maszkban mehetnek be.
A fővárosi önkormányzat szeptember 9-én rendelte el az „érintésmentes látogatást” az idősotthonaiban. Így jó idő esetén a szabadban megfelelő távolságtartás mellett, illetve az épületen belül plexifalon keresztül bonyolítható a rokonlátogatás. Eddig az ágyban fekvő betegeket csak maszkkal lehetett látogatni. Bevezették a testhőmérséklet-mérést és a gondozottak eltávozás utáni fokozott ellenőrzését is.

Nagyon felívelőben van a negyedik hullám

Szeptember 15-én a Városházán szigorítottak a maszkviselési protokollon: a látogatóknak és az értekezleteken résztvevőknek kötelezővé tették a használatát. A főváros már korábban bevezette volna a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési járműveken, de erre Budapestnek egy törvénymódosítás miatt most nincs joga. Ezért a főpolgármester a belügyminiszterhez fordult, vagy rendelje el ő maszkviselést, vagy adják vissza a hatáskört Budapestnek. Pintér Sándor azt válaszolta, hogy megkapták a javaslatokat és az operatív törzs munkatársai tanulmányozzák azokat.

Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy felívelő szakaszban van Magyarországon a koronavírus-járvány negyedik hulláma, a Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései szerint országosan erősen nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja is. Hiába javasolja azonban egyre több szakértő a maszk viselését, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy csak az oltások számítanak a járvány feltartóztatásában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet