A magyar szakértők 3,7 millió oltott adatait elemezték. Ebből kiderült, hogy a 16–44 éves korosztályban egyetlen ember sem halt bele a koronavírusba azok közül, akik mindkét dózist megkapták.

Müller Cecília és Kásler Miklós is szerző a tanulmányban

Megjelent egy tanulmány a Magyarországon használt vakcinák hatékonyságáról életkorra lebontva – írja a Telex. A cikk egy rangos nemzetközi szaklapban, a Clinical Microbiology and Infectionben jelent meg, a jelentőségét az mutatja, hogy itthon eddig nem tettek közzé megfelelően értelmezhető vakcinahatékonysági adatokat.

A szerzők között – a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértői mellett – Müller Cecília országos tiszti főorvos és Kásler Miklós, az Emmi tárcavezetője is megtalálható.

Senki sem halt meg a koronavírusba 16-44 éves korosztályban az oltottak közül

A tanulmányban 3,7 millió magyar oltott adatait vizsgálták, a megfertőződés és a halálozás elleni védelem függvényében. A cikk szerint a vakcinák hatékonyságát úgy állapították meg, hogy az oltottak körében regisztrált fertőzéseket és haláleseteket összevetették az oltatlan kontrollcsoportéval. Az oltásokat január 22. és június 10. között adták be, a Pfizer–Biontech, a Moderna, a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Sinopharm vakcinájával. A Janssen azért nem szerepel benne, mert az adott időszakban még nagyon kevés oltást végeztek vele.

Kapcsolódó cikk

Az adatok szerint a teljes oltással (vagyis 2 dózissal) beoltottak körében a fertőzéstől a vakcinák 68,7–88,7 százalékban védtek, míg a halálozás ellen 87,8–97,5 százalékban. Az is kiderült, hogy az oltottak közül a 16–44 éves korosztályban senki sem halt bele a koronavírus-fertőzésbe az adott időszakban.

Íme, a táblázat:

A cikkben megjegyzik, hogy a tanulmány korlátja, hogy csak június 10-ig tartó adatokat látjuk, azt nem, hogy a vakcinák hatékonysága mennyivel csökken az idő előrehaladtával, hogyan védekezik a delta variáns ellen, illetve a 3. oltás eredményei sincsenek benne, mivel azt csak augusztustól lehet kérni. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy itthon az idős, krónikus betegeket főleg Pfizerrel oltották, ami szintén torzítja a statisztikát.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.