A WHO nem akarta, hogy a koronavírus új variánsa, az omikron megsértsen bárkit is.

Igaz a koronavírus egyik összeesküvés-elmélete

Amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy a koronavírus új, eredetileg B.1.1.529 kódjelen ismert variánsát omikronnak nevezi el, sokan elcsodálkoztak, hogy miért pont ez lett a név. A WHO a görög ábécét követve nevezi el a variánsokat, a delta megjelenése után több betűt is felhasználtak az olyan variánsokra, amelyek szerencsére aztán nem kellett, hogy ismertté váljanak, csakhogy az omikronig még nem jutottak volna el a sorban, kimaradt a nű és a kszí.

Úgy tűnik, ezen összesküvés-elmélet igaznak bizonyult.

A WHO is megerősítette

Az internet népének pedig gyorsan megvolt a megfejtése: a nű azért nem jöhetett, mert az angol átirata, a nu túlságosan hasonlított volna a new szóra, a kszínek pedig szintén az angol formája, a xi okozott volna gondot, mert ugyanígy írják át Hszi Csin-ping kínai elnök nevét is. A Reuters rákérdezett a WHO-nál. Mint válaszolták, valóban ez a magyarázatra.

Kapcsolódó cikk

Noha nem mondták ki egyértelműen, hogy Kína vezetőjére céloznak, de, mint írták, „egy gyakori vezetéknevet” idézne meg a xi szó, a nű esetében pedig a nu-new hasonlóság lett volna a baj. Azt is hozzátették: fontos, hogy az elnevezések ne sértsenek meg kulturális, társadalmi, nemzeti csoportokat.

Pénteken a Dél-Afrikában észlelt B.1.1.529 változatot a SARS-CoV-2 „aggodalomra okot adó variánsnak” minősítette, és a görög „Omicron” betűvel jelölte meg. Kijelentette: „Ez a változat nagyszámú mutációt tartalmaz, amelyek közül néhány aggályos. Az előzetes bizonyítékok azt sugallják, hogy a többi VOC-hoz képest megnövekedett az újrafertőződés kockázata ezzel a változattal.”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet