Nem ért egyet egy egészségügyi dolgozó azzal, hogy kötelezővé tennék számukra a koronavírus elleni védőoltást, és azzal, hogy aki nem veszi fel az oltást, annak megszüntetik a munkaviszonyát.

Soron kívüli eljárásban bírálják az ügyet

Panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróságon egy egészségügyi dolgozó a koronavírus elleni kötelező védőoltást előíró rendelet miatt – számolt be az ügyről az RTL Híradója.

A meg nem nevezett dolgozó érthetetlennek és a túlzónak nevezte, hogy oltás hiányában a munkáját is elveszítik az egészségügyben dolgozók.
„Álláspontom szerint a védőoltás felvételének elmulasztásához fűzött joghátrány, azaz a szakképesítéssel rendelkező foglalkoztatott munkaviszonyának quasi rendkívüli felmondással történő megszüntetése olyan súlyú anyagi és erkölcsi következményekkel jár, amely egyáltalán nincs arányban a pandémia visszaszorításának céljával és egyben a bevezetése időpontjára tekintettel észszerűtlen” – áll a panaszban.
A beadványt soron kívüli eljárásban bírálják el, de a döntés időpontjáról egyelőre nincs információ.

A rendelet növelhette az oltási hajlandóságot

Orbán Viktor július közepén jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé teszik a védőoltást, a határidő szeptember 15. Aki addig nem veszi fel az oltást, annak megszűnik a jogviszonya.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a rendelet növelte az oltási hajlandóságot a dolgozók között, és szerinte csupán 300-400 ember esik ki a rendszerből az oltás kötelező jellege miatt. Elnökük, Soós Adrianna szerint pedig az nagyobb veszteséggel járna, ha egy dolgozó megfertőzne valakit egy intézményben.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet