Sem de facto, sem de jure nem jelenti a kötelező védőoltás országos szintű elrendelését, hogy több régióban egyes ágazatokban előírták a munkavállalók Covid-19 elleni beoltását – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Csak bizonyos körzetekben és a szolgáltatóiparban dolgozók számára tették kötelezővé a vakcinát

Az elnöki hivatal sajtószolgálatának vezetője így válaszolt arra a kérdésre, hogy nem lesz-e előbb-utóbb kötelező Oroszországban a koronavírus elleni injekció beadatása. Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy a kérdésben a helyi hatóságok döntenek, és az intézkedés egyetlen esetben sem érintette az egész lakosságot. Az Eho Moszkvi rádió összesítése szerint a 85 régióból eddig húszban tették kötelezővé a védőoltást olyan ágazatokban, melyekben az alkalmazottak nagyszámú ügyféllel lépnek közvetlen kontaktusba.

A szóvivő közölte, hogy a kormány „energikus lépéseket” tesz az oltóanyag iránt ugrásszerűen megemelkedett igény kielégítésére. Az ezekre vonatkozó konkrét kérdések megválaszolását az operatív törzs hatáskörébe utalta. Mihail Murasko egészségügyi miniszter a Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy eddig 23 millió ember kapta meg a védőoltás első komponensét Oroszországban. Pénteken a tárcavezető még 21 millió vakcináltról beszélt. Murasko elismerte, hogy a védőoltások beadása csak azt követően gyorsult fel, hogy a lakosság egy részének kötelezővé tették, mert az emberek jó részét megnyugtatta, hogy az orosz egészségügyi rendszer megbirkózik a járvánnyal.

A mintegy 146 milliós Oroszországban január 18-án kezdődött meg a lakosság átoltását célzó kampány. A SARS-CoV-2 koronavírus delta változatának megjelenése előtt az orosz tisztségviselők úgy vélekedtek, hogy a lakosság 60 százalékának vakcinációjával lesz elérhető.

A Monopóliumellenes Szolgálat vizsgálatot indított amiatt, hogy a szaklaboratóriumokban sajtójelentések szerint felszökött a PCR-tesztek ára.

Moszkvában ismét rekordot döntött a koronavírusban elhunytak és a kórházi ellátást igénylők száma

Oroszországban a hétfői hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 21 650-nel 5 472 941-re emelkedett. A legtöbb új esetet Moszkvában (7246), Moszkva megyében (2722 – ez a maximum a járvány kezdete óta), Szentpéterváron (1335), Nyizsnyij Novgorod megyében (332), Burjátföldön (309), Brjanszk megyében (303), a Krímben (276) és Voronyezs megyében (253) észlelték.

Az orosz fővárosban újabb abszolút rekordot ért el a halálozások száma: hétfőn 124 áldozatot regisztráltak. Szergej Szobjanyin polgármester „rendkívül súlyosnak” ítélte a moszkvai járványhelyzetet, rámutatva, hogy sosem szállítottak még annyi új koronavírusos beteget a fővárosi kórházakba, mint múlt héten. Indokoltnak nevezte az intézkedést, amelynek értelmében hétfőtől csak védettségi QR-kóddal és negatív PCR-teszttel szabad beülni a moszkvai éttermekbe.

A fővárosi operatív törzs közölte, hogy péntektől hétfő délutánig mintegy 2,5 millió ember kapott QR-kódot. Az igénylések mintegy 9 százalékát azon az alapon utasították vissza, hogy kérvényezők több, mint fél éve estek át a betegségen. A fertőzésszám napi növekménye országos szinten 0,4 százalék volt, az új esetek 14,1 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 369 708-re, a halálos áldozatoké 611-gyel 133 863-ra, a felépülteké pedig 12 626-tal 4 969 340-re emelkedett. A járvány újabb hullámát a delta variáns gyors terjedése okozza. 

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 148,9 millió, az elmúlt napon pedig 527 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 757 762 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet