Megszólalt Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség rabbija is Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgató cikkét övező vitában.

Otromba provokációnak tartja a rabbi

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az izraeli nagykövetség után az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), vezető rabbija, Köves Slomó is reagált Demeter Szilárd azon nyilatkozatára, amiben a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Soros Györgyöt Hitlerhez, az illegális migráció nyomását pedig a holokauszthoz hasonlította.

Egyseges Magyarorszagi Izraelita Hitkozosseg Koves Slomo Demeter Szilard Reakcio Soros Gyorgy
Köves Slomó, Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Emih) Vezető Rabbija / Fotó: Mohai Balázs / Mti

Demeter Szilárd „eszmefuttatása” ízléstelen és méltatlan. Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál. A fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is. Konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni” – írta Köves Slomó a Telex megkeresésére.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság is elítélte Demeter írását

Demeter a magyar kormány miniszteri biztosa, egyben egy állami intézmény vezetője. Nyilatkozata a a fent említett szervezetek mellett többek között Vámos Miklós írót is kiborította.

Kapcsolódó cikk

Vámos azt írta, hogy eddig próbálta megértéssel szemlélni Demeter eddigi ámokfutását, de a mostani nyilatkozatát már nem tudja.

Demeter később azzal reagált a Mazsihisz közleményére, hogy szerinte a holokauszt kisajátíthatatlan, mindannyiunk közös öröksége, és közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában, márpedig szerinte most épp hasonló dolog készül az Európai Unió és Soros György tevékenysége által.

Demeter szavait a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is elítélte, elnökük, Christoph Heubner szerint Demeter kirohanása egy új mélységet jelent a magyarországi antiszemita, Európa-ellenes kampányban, ami nem csak a magyar holokauszt-túlélők számára visszataszító.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.