Kutatás bizonyítja, hogy a közmunka miatt többen szavaznak a Fideszre

Éppen a billegő választókerületekben van több közmunkás, vagyis olyan helyeken, ahol a Fidesznek nagyobb szüksége van a szavazatokra.

A közmunka növeli a Fidesz eredményeit

Becslések szerint a 2014-es parlamenti választásokon 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de a valós hatás ennél is nagyobb lehetett – mondta Reizer Balázs egy előadáson, amelyről a Telex tudósított.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának (KRTK) kutatója azt vizsgálta meg, hogyan függ össze a közmunka és a Fidesz támogatottsága. Ehhez az országgyűlési választások eredményeit és a közmunkára vonatkozó statisztikákat vetette össze.
Az eredmények egyik nagy tanulsága, hogy „a közmunka növeli a Fidesz országgyűlési és önkormányzati választásokon elért eredményeit, vagyis a közmunka miatt többen szavaznak a kormánypártra. Minél több a közmunka egy településen, annál többen szavaznak rájuk”.

A közmunka nélkül a Fidesz nem szerzett volna 8 éve kétharmados többséget

A kutatás arra is rávilágított, hogy éppen azokban a „billegő” választókerületekben található településeken találtak több közmunkást, ahol a Fidesznek nagyobb szüksége volt pluszszavazatokra a 2014-es és a 2018-as országgyűlési választások előtt. (A vizsgálat a tízezer fősnél kisebb településeket vette figyelembe, mivel a közmunkások túlnyomó része ilyenekben él.)
Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
A szakértők egy másik tendenciára is felfigyeltek: ahol jól szerepelt a Fidesz az országos választáson, ott több lett a közmunkás a 2014-es és a 2019-es önkormányzati választásokra. Ez a Telex szerint azt jelenti, hogy a közmunka végeredményben a polgármesterek támogatottságát is növelheti.
A kutatók úgy vélekednek, illetve ha a számok is helyesek, akkor a közmunka nélkül nem szerzett volna nyolc éve kétharmados többséget Fidesz–KDNP.
A közmunkaprogramban résztvevők egyébként nem azért voksolnak a pártra, mert annyira szeretik a munkájukat, hanem mert attól tartanak, hogy elveszítik a megélhetésüket. A közmunkát ugyanakkor sok esetben szavazatszerzésre használják a települések polgármesterei, sőt, egyes helyeken, ahol nem nagyon van más munkalehetőség, a közmunkások annyira ki vannak szolgáltatva a településvezetőnek, hogy már-már feudális viszonyok uralkodnak.
A Központi Statisztikai Hivatal júliusi adatai szerint napjainkban közel 84 ezer embert foglalkoztatnak ebben a formában.

Hasonlóról számolt be egyébként a G7 gazdasági szakportál még 2018-ban. Mint írták, nagyot tudott erősödni a Fidesz azokon a helyeken, ahol kormányzása kezdetén még magas volt az álláskeresők aránya, de ezt jelentős mértékben sikerült csökkenteni. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy még a közmunka elfogadottsága is bejött: azokban a járásokban is jó eséllyel nagyot nőtt a kormánypártok támogatottsága, ahol sok közmunkás lett.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk