Döntöttek a kiemelt budapesti színházaknak a kivezetett tao-támogatások helyett juttatandó fix összegű többlettámogatásáról, a tizenegy fővárosi fenntartású teátrum között idén 3,5 milliárd forintot osztottak szét a fővárosi vezetés javaslata alapján.

Erről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester beszélt csütörtökön közös budapesti sajtótájékoztatójukon.

Kásler Miklós elmondta: a tao-rendszer kivezetése után többlettámogatási rendszert alakítottak ki. A többlettámogatással minden előadóművészeti ág jelentős támogatáshoz tud jutni és fenn lehet tartani az eddig elért színvonalat. A rendszer lényegesen áttekinthetőbbé vált, “sokkal jobban kifejezi a magyar kultúra eredetileg is megjelent rendkívüli sokszínűségét” – tette hozzá.

Bi 20180514 0162 E1536167687564
Kásler Miklós / Fotó: Mti

Kásler Miklós kiemelte: a támogatásokkal próbálják az értékorientációt érvényesíteni. A nemzetstratégiailag jelentős intézmények 5,2 milliárd forintnyi, a nemzeti és a kiemelt előadóművészeti intézmények 2,7 milliárd forintos többlettámogatást kaptak.

A miniszter szerint Tarlós István “rendkívül kitartóan és meggyőzően” érvelt amellett, hogy – a kormány szándékainak megfelelően – a fővárosi előadóművészet megfelelő pénzügyi támogatásban részesüljön. A vidéki előadóművészek is “legalább olyan” támogatásokat élveznek, mint eddig – tette hozzá.

Tarlós István közölte:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]a kormánnyal kötött megállapodás alapján javaslatot tett a többlettámogatás elosztásáról, és Kásler Miklós ezt jóváhagyta. Kiemelte: a 3,5 milliárd forintos többlettámogatás 541 millió forinttal magasabb, mint a tizenegy színház által befogadott tao-támogatás volt 2018-ban és majdnem 200 millióval több, mint az idei évben kaptak volna, ha a tao-támogatás megmaradt volna.[/perfectpullquote]

A Thália Színház 336 millió forintot, a Trafó 60 milliót, a József Attila Színház 220 milliót, a Madách Színház 1,1 milliárdot, az Újszínház 105 milliót, az Örkény Színház 215 milliót, a Budapest Bábszínház 143 milliót, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 62 milliót, a Radnóti Miklós Színház 110 milliót, a Vígszínház 840 milliót, a Katona József Színház 320 millió forintot kapott a többlettámogatásból. A színházak a jegybevétel arányában kaphatják a támogatást és valamennyi színház több pénzt kap az idén, mint tavaly – mutatott rá Tarlós István.

Nyáry Krisztián és csapata: a kormány intézkedése miatt az összes idei programunk veszteségessé vált

Mint bizonyára hallottatok róla, a kormány megszünteti a színházak tao-támogatását. Ez az intézkedés a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Az ismertté vált tervezet szerint már a 2018-as előadások után sem igényelhető vissza jövőre a tao, ezzel minden jegybevételes előadásunk előzetes kalkulációja felborult. Első számításaink szerint az összes idei előadásunk visszamenőlegesen veszteségessé vált.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a színházi, előadóművészeti intézmények alapfenntartását a fenntartó továbbra is a korábban működő rendszer szerint végzi, tehát többletpénzről van szó, amelynek összege 37 milliárd forint.

Kijelentette:

a rendszer átszervezésével tudtak többletforrásokat biztosítani. Hozzátette, hogy korábban 364 előadóművészeti intézmény részesült tao-támogatásban, közülük 157 nyújtotta be igényét, hogy részesüljön a többlettámogatásból.

Fekete Péter szólt arról, hogy rendkívül fontosak az alternatív, kísérletező színházak, a fesztiválok, a magán- és befogadó színházak, és ezek intézmények szakmai vezetőivel egyeztettek. Az alternatív, kísérletező színházak közül beérkezett az első huszonöt igénylés, húszat már el is bíráltak. Ezek az intézmények is megkapják nagyságrendileg azokat az összegeteket, amelyekkel a korábbi években gazdálkodhattak – mondta.

Tarlós István kérdésekre válaszolva elmondta, a művészi színvonal megítélése nem feltétlenül a fővárosi vezetés feladata, kompetenciája. Alapvetően a színházakkal való konzultáció, a jegyár-bevételek alakulása az, ami a támogatási döntést befolyásolja. A színházak látogatottsága némiképp visszatükrözi a közvélemény ítéletét, ebből tudnak kiindulni – mutatott rá a főpolgármester.

Tarlós István4
Tarlós István / Fotó: Mti

Kitért arra is: a főváros kötelessége, hogy a saját tizenegy színházáról gondoskodjon, de az alternatív színházakról való gondoskodás nem az önkormányzat kötelező feladata.

A VII. kerületi “bulinegyedben” felmerült problémákkal kapcsolatban Tarlós István megismételte, hogy egy elképzelés szerint esetleg a főpolgármester jogosítványt kaphatna azon szórakozóhelyek “egyik napról a másikra történő” bezárására, amelyekre visszatérően megalapozott panaszok érkeznek. A bezárás a budapesti rendőr-főkapitány véleménye alapján történhetne meg.

Megvan a kultúr-tao alternatívája, a kormány 3,5 milliárdot oszt szét budapesti színházak között

Az összeg elosztásáról a főváros szabadon dönt, és ennek megfelelően a kormány osztja majd ki a támogatásokat. Emellett fontos megjegyezni, hogy az eddigieknél, a kultúr-tao kapcsán ez magasabb összeg. 2017-ben a befogadott tao-támogatás a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő tizenegy színház esetében összesen valamivel kevesebb mint 2,6 milliárd forint volt, 2018-ban az előzetes számítások alapján ez az összeg 3,3 milliárd forint volt.

Nem az a cél, hogy ötletszerűen, szubjektív benyomások alapján szórakozóhelyeket zárjanak be, ugyanakkor a jogosítvány léte komoly visszatartó erővel bírhat – mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy ha valahol komoly probléma lenne, be lehetne hívni a Főpolgármesteri Hivatalba a szórakozóhely tulajdonosát, akivel így könnyebben lehetne konszenzusra jutni.

A főpolgármester a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a Fővárosi Közgyűlés által létrehozott Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szerdán tartotta alakuló ülését.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk