Elkelt Kurt Cobain gitárja, aukciós rekordot döntött

6,01 millió dollárért (kb. 1,9 milliárd forint) kelt el a Nirvana egykori énekes-gitárosának a hangszere. Ez az összeg világrekordnak számít a gitárárverések történetében, írja az MTI.

Majdnem annyi, mint egykori háza

Az előzetes becslések azt jósolták még májusban, hogy egymillió dollárért kelhet majd el az a gitár, amelyen Cobain alig négy hónappal halála előtt játszott az MTV Unplugged című műsorában. Azonban végül 1,9 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el, ez majdnem annyi, mint egykori háza, ami 2,3 milliárd forint. Az ismert koncertet kiadták bakeliten tavaly novemberben.

Kurt Cobain Gitar Nirvana Arveres
Kurt Cobain Az Mtv Unplugged Műsorában / Fotó: Frank Micelotta Archive / Getty Images Hungary

A Martin D-18E típusú gitáron a Julien’s Auctions szerint a zenész élőben játszott. A hangszer mellé az aukció nyertese megkapta a gitártokot is, illetve egy, a tokban lévő velúrbőr kis táskát.

Kurt Cobain: A ’90-es évek kelletlen stílusikonja / ContextUs

Ahogy a Nirvana mind zenéjében, mind az általa képviselt életérzésben meghódította a világot, Cobain látszólag nemtörődöm stílusérzéke is felhívta magára a figyelmet, követőkre talált. És most, húsz évvel később is reneszánszát éli. Az indie-rock és a punk hamvaiból felemelkedő grunge önreflexív dalszövegeivel, gitárzenéjével és ikonjai öltözködésével definiálta önmagát.

A Nirvana frontembere állítólag abban tárolta a heroint, amelynek élete utolsó éveiben már rabja volt.

Az előző árverésen a Pink Floyd énekesének gitárját árverezték

A Julien’s árverésén Cobain gitárja mellett a zenész egyéb tárgyait is elárverezték, ezek a Cobainhez közel álló vagy egykor vele együtt dolgozó emberektől származtak. Az aukciósház emellett továbbadott Prince egyik legendás Blue Angl-én is 563,5 ezer dollárért. Az előző árverésrekordot egyébként a Pink Floyd zenészének, David Gilmournak a gitárja tartotta: a fekete Fender Stratocastert 3,9 millió dollárért (1,2 milliárd forint) adták el egy New York-i aukción.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból