Maximum hány évig élhet az ember? Ha minden olyan külső tényezőt figyelmen kívül hagynánk, amely miatt hamarabb halhatunk meg, és csak hagynánk, hogy a természet tegye a dolgát, akkor vajon elméletileg hány évig élhetnénk? Erre a kérdésre kereste a választ egy szingapúri kutatócsoport.

A 151. születésnapjára már ne készüljön senki

A Nature Communications című lapban megjelent friss tanulmány azt állítja, hogy megtalálták a módját, hogyan lehet kiszámolni, legfeljebb hány évig tarthat az emberi élet, írja az IFL Science. Egy vérvizsgálattal, amelyből a szervezet állapotára dinamikus módon (DOSI) veszi figyelembe, arra jutottak, hogy az ember maximum 150 évig élhet.

A szerzők több, az életkorral összefüggő változót és az öregedés fokozatosan leépülő mintázatát kombináltak egyetlen mérőszámba, amely segítségével egyszerűsített, kvantitatív módon meg tudták határozni, meddig tarthat az emberi élet.

Hany Evig Elhet Az Ember Oregedes Emberi Elethossz
Az Életkor Csak Egy Szám? / Fotó: Roman Samborskyio / Shutterstock.com

Az öregedés során progresszív módon romlanak a szervezet funkciói, ami miatt az ember egyre fogékonyabb lesz az olyan betegségek kialakulására, mint a rák, a különböző idegrendszeri vagy szív- és érrendszeri betegségek. Az évek során a szervezet újra és újra lemásolja a DNS-ét, és ez a folyamat a kor előrehaladtával egyre több hibával járhat, ami szintén a betegségek kialakulásának kedvez.

A DOSI értékünk megmutatja, milyen életkilátásaink lehetnek

Az általános egészségi állapotunkról a teljes vérkép adja az egyik legjobb visszajelzést. A fehér- és vörösvérsejtek valamint a trombociták számának határértéken kívüli alakulása számos kórképre utalhat, de nem alkalmas az adott betegség diagnosztizálására. A vérképértékek és az öregedés alakulásának összevetésével azonban az adott személy egyéb leleteinek tükrében a kutatók azt vették észre, hogy az eredmények eltérései általában jól jelzik az illető korát. Ez a jelzőszám mutatja a szervezet ellenállóképességét. 

A tanulmányban résztvevők közül a DOSI azoknál mutatott magasabb értéket, akik egészségkárosító életmódot folytattak, például dohányoztak. A magas DOSI-érték erősen korrelál az általános egészségügyi állapottal és az életkorral, ami jól jelzi, milyen életkilátásai lehetnek az illetőnek.

Amikor a kutatók egészséges emberek DOSI értékét vizsgálták, a vizsgálatok jelezték a korral járó betegségek későbbi előfordulásának lehetőségét, annak ellenére, hogy semmiféle jelét nem mutatta szervezetük a betegség kialakulásának.

Kapcsolódó cikk

Az egyén maximális élethosszának meghatározásához a kutatók a kísérleti alanyok jövőjét vették figyelembe. Mivel a DOSI-érték a kor előrehaladtával növekszik, a kutatók a korrelációk alapján következtethettek arra, meddig élhet ténylegesen az illető.

Az életkor jobban „öregít”, mint egy betegség

A szervezet az öregedéssel járó egyre gyorsuló leépülése miatt a szerzők arra jutottak, hogy 120-150 évnél tovább nem maradhat életben az ember. Ez egybecseng a korábbi hasonló jellegű kutatások eredményével. A valós életben azért a 100 éves kort is kevesen érik meg. Néhány éve, 111 évesen halt meg a legidősebb magyar asszony, 103 évesen pedig a legidősebb magyar színésznő.

Az eredmények szerint még a legkorszerűbb jövőbeli technológiák és magas színvonalú egészségügyi ellátás mellett sem lehet 150 évnél tovább élni a szervezet öregedéséből adódóan. A szervezet ellenállóképességének elvesztése az öregedés során ugyanis úgy tűnik, hogy sokkal többet nyom a latba, mint egy betegség. A kutatók azt állítják, hogy az öregedés folyamatának minél alaposabb kiismerése megkerülhetetlen és sokkal fontosabb, ha a páciens életét akarjuk meghosszabbítani, mint az adott betegségének kezelése.

Persze, azért az egészséges életmód a legüdvözítőbb megoldás, amiért magunk is tehetünk, ha sokáig szeretnénk élni és 102 évesen kipróbálni az ejtőernyőzést. Aki úgy gondolja, hogy minél inkább kimaxolná a potenciálisan rá váró 120-150 évet, adunk néhány tippet a leginkább illetékesektől, mit kell tennie hozzá.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet