A hollywoodi sikerfilmekben mindössze 4,5% latin-amerikai kap fő- vagy mellékszerepet

Nem meglepő, hogy Észak-Amerikában, és főleg Hollywoodban rengeteg latin-amerikai színész él, főleg a dél-amerikai határ közelsége miatt. Ehhez képest a sikerfilmek nem igazán reprezentálják a csoportjukat.

Egy nemrég napvilágot látott kutatás kimutatta, hogy a 2007 és 2018-ban készült toplistás filmekben mindössze 4,5% latin-amerikai színész kapott jelentősebb szerepeket. Ez messze elmarad a fehér bőrű amerikai színészek száma mögött. A tanulmány, mely a Latinos in Film: Erasure on Screen & Behind the Camera Across 1,200 Popular Movies címet kapta, jelentős hiányt mutatott a latin-amerikaiak filmes reprezentálásában.

Film
A latin-amerikaiakat nem éppen pozitív módon reprezentálják a filmekben / Fotó: Remezcla

A riport szerint, sokszínűség ide vagy oda, az eredmények azt mutatják, hogy jelentős fejlődésről nem beszélhetünk ezen a téren. Holott a sajtó ezt másként tálalja, inkább pozitív képet vetít. Ez egyrészt jó, mert az emberek úgy hiszik, van értelme folytatni a harcot a kisebb etnikai csoportok reprezentálásban, másrészről azonban, a végeredményt látva, a hírek csupán ferdítések. A tanulmány azt is megvizsgálta, hogy a latin-amerikai színészeket alkalmazó filmekben mennyire van jelen az csoport kultúrája. Mint kiderült, szinte semennyire.

Queen Latifah: rövidfilm programja segít képviseltetni a női kisebbséget

Kevés színes bőrű nőnek sikerült elérnie azt, amit a színész-énekesnő Queen Latifahnak. Ezen felbuzdulva a Tribeca Filmfesztivál keretén belül mutatta be a The Queen Collective projekt rövid dokumentumfilmjeit, amelyekben színes bőrű nők mondják el történeteiket. És ez még csak a kezdet. ballet after dark

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben gengszter vagy valamilyen illegális szerepben tüntetik fel a latin-amerikaiakat. Ezzel sajnos tovább fokozzák a gyártók a róluk kialakult negatív képet, amely táptalaja a gyűlölködésnek és a rasszizmusnak. Pedig az amerikaiakhoz képest többet járnak moziba, éves szinten 4,7-szer többször 2018-ban, mint a nem latin-amerikai közösség. Csoportjuk mégis alul-reprezentált a képernyőn.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból