Lefejeztek egy Jézus-szobrot és templomot is felgyújtottak Miamiban

Lefejeztek egy Jézust ábrázoló szobrot az Egyesült Államokban egy Miamihoz közeli településen – jelentette be a miami érsekség pénteken.

Vandalizmus ügyében nyomoznak

A szóban forgó Jézus-szobor nem a John Lennon-szobor sorsára jutott, ami a zenész 80. születésnapja alkalmából “turnéra” megy, hanem nemes egyszerűséggel lefejezték. Mary Ross Agosta, az érsekség szóvivője közölte: a szobrot szerdára virradóra rongálták meg a Miamitól északra fekvő West Kendall városka Jó Pásztorról nevezett katolikus templomának kertjében. A megyei rendőrség és a szövetségi belbiztonsági minisztérium már megindította a vizsgálatot a vandalizmus ügyében.

A szóvivőnő a Miami Herald című lapnak adott interjújában hangsúlyozta: ez a vandalizmus “támadás az egyház ellen”. Mint fogalmazott: a Jézus-szobor “nemcsak magántulajdon, hanem megszentelt tulajdon” is. Elmondta azt is, hogy meglátása szerint a vandál cselekedetet szándékosan követték el.

jezus szobor miami
A lefejezett Jézus-szobor a Jó Pásztor-templomnál / Fotó: Miami Herald

Az Egyesült Államokban az elmúlt napokban megszaporodtak a keresztény templomokat és szobrokat ért vandál támadások. A floridai Ocalában a napokban felgyújtották a Béke Királynőjének ajánlott katolikus templomot, miközben bent a hívek a misére készülődtek.

Amerika, szobordöntések után: a falfestményekkel mi legyen?

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban a vitatott történelmi személyiségek emlékműveinek, szobrainak eltávolítása állt a középpontban a Black Lives Matter mozgalom következtében. Donald Trump szerint az Amerikai Hősök Kertjének létrehozása lenne a megoldás a ledöntött szobrok elhelyezésére, Banksy inkább a ledöntőkkel egészítené ki a kompozíciókat.

Az amerikai Catholic News Agency (CNA) híradása szerint a massachusettsi Bostonban a napokban Szűzanya-szobrot és két katolikus templomot gyújtottak fel. Még a múlt héten a brooklyni egyházkerület jelentette be, hogy New York Queens negyedében egy katolikus iskola és szeminárium épülete előtt álló, több mint százéves Mária-szobrot rongáltak meg: összefirkálták, és fekete festékkel a “bálvány” feliratot festették rá.

A Black Lives Matter mozgalom hatására több szobor is a ledöntés sorsára jutott az elmúlt hónapokban, legfőképpen az Egyesült Államokban. A tüntetők mellett hírességek is erre buzdítottak, mint például Taylor Swift dalszerző-énekes, aki szerint Tennessee állam székhelyén még mindig áll Nathan Bedford Forrest szobra, aki a Ku Klux Klán nagymestere volt. Londonban Sadiq Khan főpolgármester egyetértett a tüntetőkkel, és eltávolíttatja azon történelmi alakok szobrait, akik rabszolgatartó ültetvényesek voltak. Az egyik első szobordöntés Európában Banksy utcai művész szülővárosában, Bristolban történt június 7-én, majd a kikötőben a folyóba dobták a fémből készült, megrongált jelképet.

Sőt, vételi ajánlatot tett az orosz Art Russe alapítvány Theodore Roosevelt amerikai elnök New Yorkban és Alekszandr Baranov, az észak-amerikai orosz települések kormányzója Sitkában (Alaszka állam) eltávolításra ítélt szobrára.

Templomot is felgyújtottak

Los Angeles érseksége szintén a múlt héten jelentette, hogy egy szentté avatott ferences szerzetes és misszionárius, Junípero Serra által 249 évvel ezelőtt alapított katolikus misszió egyik templomát gyújtották fel. Missouriban a héten egy Szent Lajos-szobrot rongáltak meg.

Szent Lajos Franciaország királya volt 1226 és 1270 között, két keresztes hadjáratot vezetett, kórházakat alapított, személyesen gondoskodott szegényekről és leprásokról. 1297-ben avatta őt szentté a katolikus egyház.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból