Minden idők legnagyobb hatású könyveinek százas listáját állították össze a BBC által felkért szakértők. Az alábbi listánkon a 10 legjobb családregényt tárjuk elétek.

A világ 100 legjobb regénye

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra.

Bbc 100 Regény Lista 1
A Zsűri Tagjai: Stig Abell, Mariella Frostrup, Juno Dawson, Kit De Waal, Alexander Mccall Smith, Syima Aslam

A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

A 100-as korábbi TOP10-es listái: TOP10 identitáskereső regényTOP10 szerelmes regényTOP10 fantasy regény, TOP10 politikai regény, TOP10 társadalmi témájú regény, TOP10 kalandregény, TOP10 ifjúsági regény.

Jöjjenek a legjobb családregények!

Vikram Seth: A Suitable Boy (Az alkalmas kérő)

Vikram Seth A Suitable Boy
Vikram Seth És Az A Suitable Boy / Fotó: Hindustantimes / Sanjeev Verma

Az indiai szerző 1993-ban megjelent regénye az 1950-es években, a nemrég függetlenné vált Indiában játszódik. Megismerhetjük a kasztrendszert, a vallást, a vidéki és a városi életet, a gazdaságot, a hagyományokat és a fejlődés mikéntjét.

Az egyetemista Lata és anyja férjet keresnek a lánynak, de a szerencsés jelöltnek meg kell felelnie bizonyos követelményeknek. Az egész család magáénak érzi az ügyet és kiveszi a részét a keresésben – nagyjából 1500 oldalon keresztül.

Az „indiai Háború és béke” négy középosztálybeli család és még számos mellékszereplő életébe enged bepillantást. Magyarra nem fordították le.

Noel Streatfeild: Balettcipők (Ballet Shoes)

Az angol gyerekkönyvszerző legismertebb műve 1936-ban jelent meg. A magyar közönség leginkább a Szerelem hálójában című Meg Ryan-filmben hallhatott először az írónőről és a könyveiről. A történet egy idealista, igazi feel-good tündérmese a három árva Fossil nővérről, akiket egy idős, szórakozott tudós fogad örökbe, amikor a világot járja.

A lányokat nevelő kis közösség hamar felismeri a tehetségüket és elhivatottságukat, és beíratják őket a színiakadémiára. Pauline, Petrova és Posy nagyon különböző egyéniségek, mindannyian más területen bontakoztatják ki a tehetségüket.

A nevelőknek arra is gondjuk van, hogy a gyakorlati dolgokra is megtanítsák a lányokat, mint például hogyan bánjanak a pénzzel. 1975-ben és 2007-ben a BBC tévésorozatot illetve egész estés filmet készített a regény alapján. A magyar kiadás fordítását Németi Anita készítette.

Ballet Shoes Trailer HD

Ballet Shoes Trailer starring Emma Watson.This video does not belong to me and is uploaded for the purpose of entertainment and nothing more.If you wish to lear…

Tim Winton: Cloudstreet

Az ausztrál gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozó szerző 1993-ban megjelent regénye klasszikusnak számít az angolszász nyelvterületeken.

A Cloudstreet annak a Perth-i háznak a neve, amelyet két szegény, de népes munkásosztálybeli család oszt meg egymással 1944 és 1964 között. A regény ennek a két évtizednek a családi krónikája.

A Pickle család éppen próbál talpra állni egy tragédia után, amikor örökölnek egy hatalmas házat Perth külvárosában. A vallásos Lambék sok szenvedés után mint bérlők költöznek a Cloudstreet másik felébe, ahol egy kis boltot nyitnak. Magyarul nem adták ki.

Tim Winton’s Cloudstreet – Official Trailer

Tim Winton’s Cloudstreet – A Major Australian Mini-Series. Only on showcase Sunday 22 May at 8.30pm Set in and around Perth during the 40s and 50s, cloudstre…

Stella Gibbons: Cold Comfort Farm

Az angol szerző első regénye volt a Cold Comfort Farm, amelyben az 1930-as évekbeli vidéki Angliát az írónő remek humorán keresztül ismerhetjük meg.

Az előkelő családból származó, húszéves Flora Poste szülei meghalnak, és ezután vidéki rokonaihoz, Starkadderékhez kerül a Cold Comfort farmra, Sussexbe.

Az életvidám, nagyvilági életet élő városi lány merőben eltérő környezetben és társaságban találja magát, mint amilyenben felnevelkedett. Vajon hogy állja meg a helyét egy omladozó farmon, a nem túl kifinomult rokonai között? Nincs magyar fordítása a műnek.

Cold Comfort Farm Trailer

Comedia / Cuando una joven que se envuelve a la perfección entre la sociedad londinense se queda huérfana de repente, deberá irse a vivir con sus poco sofist…

Dodie Smith: Enyém a vár (I Capture the Castle)

A Százegy kiskutya írója ezúttal a 17 éves Cassandra nevében írt naplót, amely 1948-ban jelent meg. Cassandra a ’30-as években, a vidéki Angliában egy különc családban cseperedik fel. Romantikusnak tetsző környezetben, egy omladozó kastélyban él író apjával, aki valamikor írt egy sikeres könyvet, ám azóta várják tőle a következő remekművet.

Mostohaanya leginkább a művészetekért és a naturizmusért rajong. Húga, Rose szeretne mihamarabb kitörni ebből a környezetből azáltal, hogy férjhez megy.

Az érzékeny, jószívű Cassandra, aki az írásban leli kedvét, viszont a saját tehetsége révén szeretne megélni. Amikor a jóképű Stephen megjelenik a kastélyban, a romantikus szál sem marad el a történetben. A magyar fordítás Till Tamás munkája.

I Capture the Castle trailer

Original UK trailer

George Eliot: Middlemarch

1871-ben, több kötetben jelent meg eredeti nevén Mary Ann Evens regénye, amelyet az írónő legjobb regényének tartanak az angol nyelvű kritikusok. A cím egy angol kisváros nevét takarja. A cselekmény három-négy, eltérő hangsúllyal megjelenített család történetét fogja át, 1829-től az 1832-es reformtörvény időszaka között.

Az összetettsége és a sok szereplő lehetőséget ad arra, hogy a szerző minél részletesebb portrét rajzoljon az angol vidéki kisváros társadalmának tagjairól, és a viktoriánus korszellemről.

Többek közt olyan témákat érint, mint a nők helyzete, a házasság intézménye, a képmutatás, az oktatás és a vallás, mindezt olykor vicces epizódokkal illusztrálva. Bartos Tibor fordításában olvasható magyarul.

Middlemarch-előzetes (1994)

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Armistead Maupin: Tales of the City (Városi mesék)

Az amerikai szerző eredetileg San Francisco-i lapokban publikálta folytatásos történetét, majd 1978-tól 2014-ig kilenc kötetben jelent meg a szappanopera. Mivel Maupin folyamatosan írta az újabb részeket, ezért tudott az éppen aktuális eseményekre és az olvasói véleményekre reagálni.

Elsőként foglalkozott olyan problémákkal, mint az AIDS fertőzés. Bár a ’90-es évek elején készült már tévésorozat a Városi mesékből, a Netflix idén egy újabb tíz részes sorozatban dolgozza fel a történetet.

Mary Ann Singleton, egy naiv fiatal ohiói titkárnő San Franciscóba költözik a Barbary Lane 28-ba. Főbérlője Anna Madrigal, marihuána-termesztéssel foglalkozik, Anna anyja pedig egy bordélyt üzemeltet. A többi lakó, akik Mary Ann barátai lesznek, homoszexuálisok vagy éppen nőcsábászok, és rajtuk keresztül megismerhetjük a jómódú és szabados kaliforniaiak életét. Magyarra nem fordították le a sorozat könyveit.

TALES OF THE CITY Trailer (2019) Netflix

Official Tales of the City Series Trailer 2019 | Subscribe ➤ http://abo.yt/ki | Laura Linney Series Trailer | Release: 7 Jun 2019 | More https://KinoCheck.co…

E. Annie Proulx: Kikötői hírek (The Shipping News)

Az amerikai szerző 1994-ben elnyerte a Pulitzer-díjat regényéért, amelyből 2001-ben film is készült Kevin Specey-vel, Judy Dench-csel Julianne Moore-ral és Cate Blanchett-tel. Quoyle, a munkanélküli New York-i újságíró egy teljesen diszfunkcionális, többszörösen terhelt és tragédiákkal súlytott családból származik. Apja Új-Funlandról került az Egyesült Államokba, majd szülei közös öngyilkosságot követtek el. Felesége megcsalja, két lányukat eladja egy stricinek, és lelép a szeretőjével.

A nő és szeretője meghalnak autóbalesetben, a rendőrség pedig visszaadja Quoyle-nak a gyerekeket. Ekkor jelenik meg nagynénje, Agnis, aki rábeszéli, hogy térjenek vissza Új-Funlandra, egy zord és kietlen halászfaluba, és kezdjenek ott új életet a nő házában.

Quoyle a helyi lapnál helyezkedik el, és a balesetekről és a hajók érkezéséről és indulásáról tudósít. Eközben Quoyle előtt kibontakoznak ősei sötét titkai, és ő is teljesen más ember lesz. Vághy László fordította magyarra.

The Shipping News – Trailer

The Shipping News – Trailer

Anne Brontë: Wildfell asszonya (The Tenant of Wildfell Hall)

A legfiatalabb Brontë-nővér második, egyben utolsó regénye halála évében, 1848-ban jelent meg. Az egyik első feminista alkotásnak tekinthető. Helen Graham, egy fiatal özvegyasszony kisfiával beköltözik Wildfell Hallba, és azonnal a helyiek érdeklődésének középpontjába kerül: a nők pletykálnak róla, a fiatal férfiak meg akarják hódítani. Egy félreértés tisztázása végett Helen átadja hódolójának, Graham Markhamnak a naplóját, amelyből kibontakozik az asszony titka.

Egy korabeli, viktoriánus kritikus szerint a regény teljességgel alkalmatlan arra, hogy fiatal lányok kezébe kerüljön. Akkoriban az a nő, aki elhagyta a férjét, nem csak a társadalmi konvenciók, hanem az angol törvények ellen is vétett, ráadásul minden vagyona, valamint gyermekeinek felügyeleti joga a férjre szállt.

Ma viszont igencsak ajánlott olvasmány mindenkinek, nőknek és férfiaknak egyaránt: a regény a nárcisztikus, partnerével szemben lelki terrort alkalmazó, elnyomó férfi és a kezdetben jóhiszemű, megfelelni próbáló, manipulálható, kiszolgáltatott nő közötti kapcsolat iskolapéldája. Borbás Mária fordítása révén a magyar olvasók számára is hozzáférhető.

THE TENANT OF WILDFELL HALL main theme

Richard G Mitchell’s main theme for the BBC TV mini-series score directed by Mike Barker, starring Tara Fitzgerald, Toby Stephens and Rupert Graves, based on…

Roald Dahl: Boszorkányok (The Witches)

Boszorkányok Rald Dahl Quentin Blake
Roald Dahl: Boszorkányok / Illusztráció: Quentin Blake

A Meghökkentő mesék világhírű írójának szülei norvég bevándorlók voltak, akik Wales-ben telepedtek le, az író már ott született. Gyerekkönyvei (például a Charlie és a csokigyár) a felnőttek számára is szórakoztatóak. Ahogy azt a különc írótól megszokhattuk, a Boszorkányok sem egy klasszikus tündérmese, hanem egy izgalmas, borzongató és vicces boszorkányológia, Pék Zoltán fordításában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.