Minden idők legnagyobb hatású könyveinek százas listáját állították össze a BBC által felkért szakértők. Az alábbi listánkon a 10 legjobb ifjúsági regényt tárjuk elétek.

A világ 100 legjobb regénye

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra.

Bbc 100 Regény Lista 1
A Zsűri Tagjai: Stig Abell, Mariella Frostrup, Juno Dawson, Kit De Waal, Alexander Mccall Smith, Syima Aslam

A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

A 100-as korábbi TOP10-es listái: TOP10 identitáskereső regényTOP10 szerelmes regényTOP10 fantasy regény, TOP10 politikai regény, TOP10 társadalmi témájú regény, TOP10 kalandregény.

Ezek a gyermek- és ifjúsági kategória legjobbjai:

L. M. Montgomery: Emily – A tűzpróba és Emily – Barátságok (Emily of New Moon)

A fenti címek a magyar olvasók előtt talán kevésbé ismertek, ám ha Anne Shirley-t és a Váratlan utazást említjük, akkor már a közös pontot, az írónő személyét megtaláltuk. A kanadai írónő hazánkban az 1920-as évek elején, az Anne és az Avonlea-i krónikák után kezdett bele az Emily-történetekbe, az első Emily-kötet 1923-ban jelent meg.

Magyarországon Loósz Vera fordításában két kötetben jelent meg az eredeti Emily-trilógia első darabja. Ahogy az írónő korábbi két alkotása, az Emily-történetek is tartalmaznak életrajzi elemeket, és talán az ő alakja áll a legközelebb az írónő személyiségéhez is.

Emily Starr édesapja halála után árván marad, és édesanyja sznob rokonai veszik magukhoz egy tanyára. Az új környezetben Emily-nek a szigorú Elizabeth nénivel és az új osztálytársaival is meg kell küzdenie. De hamarosan új barátokat is szerez Teddy, Perry és Ilse személyében, akik mind nagyon különleges karakterek. A kanadai CBC dolgozta fel tévésorozatban a trilógiát.

Emily of New Moon (S. 1, Ep. 1 ) – Eye of Heaven

Based on the books by L.M. Montgomery, author of Anne of Green Gables, Emily of New Moon follows a young orphan girl who is sent to live with relatives in tu…

Claire Adam: Golden Child (A kiskedvenc)

Claire Adam Golden Child
Claire Adam, A Golden Child Szerzője / Fotó: Bbc

„Ha van elég pénz, nincs rá idő. Ha van idő, nincs hozzá elég türelem” – sok szülő dilemmáját fogalmazta meg a szerző. A BBC százas listájának legfrissebb kötete az elsőkönyves, Trinidadban született szerző műve. Claire Adam alkotása 2019 elején jelent meg, így még nincs magyar fordítása.

A történet egy szegény, vidéki trinidadi családba viszi el az olvasót. Peter és Paul egypetéjű ikrek, de a képességeik és természetük ég és föld. Peter tehetséges, kitűnő tanuló, mindenki csodájára jár kiválóságának.

Paul egy születéskori probléma miatt szellemileg enyhén visszamaradt a fejlődésben, álmodozó természet. Arra vágyik, hogy mihamarabb otthagyja az iskolát, elmehessen dolgozni, hogy trendi cuccokat vehessen magának. Clyde, az apjuk minden pénzét Peter jövőjére teszi félre. De egyszer csak Paul nyomtalanul eltűnik, és Clyde választás elé kényszerül.

Margaret Atwood: Oryx and Crake (Oryx és Crake)

Margaret Atwood Oryx And Crake
Margaret Atwood, Az Oryx And Crake Szerzője / Fotó: The Times / Tim Walker

A szolgálólány meséjének kanadai szerzője korunk egyik legelismertebb írója – 1985-ben megjelent regénye hangos közönségsikert az HBO azonos című sorozatának bemutatásával aratott, több mint 30 év után. A folytatásért 2019-ben megkapta a Booker-díjat is. 2003-as regénye egy jövőbeli univerzumban játszódó szerelmi történet, Atwood szavaival élve „spekulatív fikció”.

Jimmy, aki az utolsó élő ember lehet a földön, az emberiséget súlytó pestisjárványban elveszti legjobb barátját, Crake-et és szerelmét Oryx-et. Körülötte mind az új emberi faj egyedei élnek: testileg hibátlanok, nem ismerik az irigységet és a féltékenységet, nem képesek erőszakra, nem éreznek szexuális vonzódást, nem értik a művészetet és a technológiát.

Jimmy, akit az új korszakban már Hóembernek hívnak, szempontjából ismerjük meg a történeteket és érthetjük meg, milyen események vezettek az emberiség kihalásához. Magyarul nem adták ki.

William Maxwell: So Long, See You Tomorrow (Viszlát, holnap találkozunk)

William Maxwell So Long See You Tomorrow
William Maxwell, A So Long, See You Tomorrow Szerzője / Fotó: Brookie Maxwell

Maxwell „önéletrajzi metafikciója” 1979-ben jelent meg két részben a The New Yorkerben, 1981-ben Pulitzer-díjra jelölték a kisregényt. A cselekmény a szerző szülővárosában, az Ilinois-i Lincolnban játszódik.

A lelkiismeretfurdalással küzdő narrátor gyerekkora meghatározó eseményére emlékszik vissza, egy 1922-ben történt gyilkosság körülményeibe avatja be az olvasót, a történtek után öt évszázaddal.

Két szomszédos család viszonya bontakozik ki a történetben, ami Lloyd Wilson meggyilkolásához és Clarence Smith öngyilkosságához vezet. A mesélő Clarence fiának barátja volt, és a gyilkosság után megszakad a kapcsolatuk.

R. K. Narayan: Swami and Friends (Swami és barátai)

Narayan Graham Greene Swami And Friends
Graham Greene És R. K. Narayan, A Swami And Freinds Szerzője Egy Közös Interjún / Fotó: Bbc

Az indiai szerző történetmesélő képességét Guy de Maupassant-hoz hasonlítják, barátja és mentora pedig Graham Greene volt. A Swami és barátai volt a szerző legelső regénye, amelyet 1930-ban írt, de a kiadók sorozatos visszautasításai miatt csak 1935-ben jelent meg a regény. Egy Angliában tanuló barátján keresztül jutott el Greene-ig a kézirat, aki a jelenlegire módosította a címet és elküldte a kiadójának. Greene állítása szerint Narayan művéből tudta meg, milyen indiainak lenni.

Narayan pedig azt nyilatkozta, hogy Greene közbenjárása nélkül valahol a Temze fenekén pihenne alkotása. Később két folytatást is kapott a félig önéletrajzi történet, amelyben a szerző gyermekkori emlékei elevenednek meg.

India brit megszállása alatt, Gandhi függetlenségi mozgalmának előretörése idején játszódik egy képzeletbeli városban, Malgudiban. A főszereplő Swami, egy tízéves középosztálybeli iskolás kisfiú és osztálytársai kalandjairól szól. A könyv kiválóan ábrázolja a gyerekek gondolkodásmódját, amikor számukra érthetetlen dolgok történnek. Magyarul nem jelent meg.

Edna O’Brien: Vidéki lányok (The Country Girls)

Country Girls Edna Obrien
Az Angliai Minerva Stúdiószínház The Country Girls Című Előadása 2017-Ben / Fotó: Manuel Harlan

Az ír szerző 1960-ban publikált könyve két barátnő felnőtté válásának fejlődésregénye 12-től 18 éves korukig, a második világháború után. Akkoriban a katolikus és patriarchális Írországban a vidéki lányoknak két céljuk lehetett: férjhez menni vagy apácának állni.

Rögtön a megjelenése után közmegvetés tárgyává vált a kamaszoknak szánt történet: a cenzúra betiltotta, az egyház nyilvánosan elégette, mert nyíltan beszélt a szexuális témákról – ezután az írónő el is költözött hazájából.

Caithleen egy diszfunkcionális családból származik, ő a naiv, szerény és szegény, jó tanuló. Baba, a, barátnője az ellenpontja: jómódúak a szülei, elkényeztetett, és folyton csak piszkálja Caithleent. A vidéki, szabad természeti környezetből a két lány a fővárosba megy iskolába, ahol mindkét lány a maga módján éli meg az álmait.

J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat

Harry Potter Ron Hermione
Hermione, Harry Potter És Ron / Fotó: Warner Brothers

Közvetlenül az ezredforduló előtt, a digitalizáció és az állandó online jelenlét tömeges elterjedésén innen a világ újra felfedezte az olvasást, a könyv általi élő történetmesélés varázsát. A Harry Potter valóságos őrületet indított el rögtön az első kötet 1997-es megjelenésétől kezdve: az egész világon a kiskamaszoktól a csodákra éhes felnőttekig mindenki a Harry Potter aktuális folytatását olvasta vagy várta.

J. K. Rowling felkavarta az állóvizet egy lehetséges Harry Potter-film kapcsán

Egy rejtélyes tweetben az író megosztott egy képet, amely a Halálfalók koponyáját és a Mardekár-ház kígyóját ábrázolta. „Néha a sötétség váratlan helyekről érkezik” – írta Rowling a tweetjében. Mivel hat hónap után ez volt az első alkalom, hogy a neves írónő frissítette a Twitter-oldalát, ezért a Harry Potter-rajongókban feltámadt a remény egy esetleges Cursed Child inspirálta film kapcsán.

Az önálló, különleges univerzum, a megfejtendő rejtélyek sora, a misztikus hangulat, a varázslat, izgalmas cselekményvezetés, a mese és a valóság elemeinek sajátos keveredése teszi letehetetlen olvasmánnyá a legkevésbé sem vékony köteteket.

A hét részből álló ciklusra (Harry Potter és a bölcsek köve, Harry Potter és a tűz serlege, Harry Potter és az azkabani fogoly, Harry Potter és a titkok kamrája, Harry Potter és a főnix rendje, Harry Potter és a félvér herceg, Harry Potter és a halál ereklyéi) valamint a négy kiegészítő kötetre (A kviddics évszázadai, Legendás állatok és megfigyelésük, Bogar bárd meséi, Harry Potter és az elátkozott gyermek) természetesen lecsapott a filmipar is, és tovább erősítette a Harry Potter-brandet.

A három főszereplő gyerekszínész, Daniel Redcliff, Emma Watson és Rupert Grint 2001 és 2011 között karaktereikkel együtt kisgyerekekből fiatal felnőttekké váltak a nézők-olvasók szeme láttára. A magyar olvasók Tóth Tamás Boldizsár fordításait várták türelmetlenül.

S. E. Hinton: A kívülállók (The Outsiders)

A magyar olvasók számára a regényt A Pál utcai fiúk modern, amerikai változataként szokták bemutatni. Az oklahomai szerző még középiskolásként írta meg első regényét, ami azóta is kötelező olvasmány az amerikai kamaszok körében. A történet a ’60-as évek elején játszódik, két rivális középiskolai bandáról, a pubikról és a zselésekről (gondoljunk a korszak kultikus musicaljére, a Grease-re!) szól.

A főszereplő egy tizennégy éves srác, Ponyboy, akit két bátyja nevel, és a csóró zselések bandájával kisebb-nagyobb balhékba keveredik. Velük szemben állnak a pubik, a jó családból és jó környékről származó szerencsésebb ifjak.

Egy gondtalannak indult estén elszabadulnak az indulatok és Ponyboy legjobb barátja, Johnny súlyos vétséget követ el. Klasszikus amerikai ifjúsági regény a felnőtté válásról, családról, barátságról, miközben kemény kritikát is megfogalmaz az amerikai társadalomról. Francis Ford Coppola brutálisan erős szereplőgárdával forgatott belőle filmet 1983-ban. László Áron Márk fordította le magyarra.

The Outsiders (1983) Official Trailer – Matt Dillon, Tom Cruise Movie HD

Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FA…

Sue Townsend: A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplója (The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13 ¾)

Adrian Mole Titkos Naplója Sue Townsend
Gian Sammarco Játszotta Adrian Mole-T A Thames Television Sorozatában 1985-Ben / Fotó: Rex Features

1982-ben jelent meg az első Adrian Mole-napló, amelyet kultikussá válása után még hét kötet követett egészen 2009-ig. Az X generáció fiatalabbik fele és az Y legeleje a Mole-sorozaton nőtt fel, majd öregedett meg a főhőssel együtt, kifigurázva az egyes életszakaszokra jellemző egzisztenciális kérdéseket.

Adrian, a brit tinédzser Margaret Thatcher miniszterelnöksége alatti Angliában él a nyolcvanas évek elején, de problémáit minden tinédzser magáénak érezheti talán még ma is.

A serdülés összes kínja az első pattanással, Pandora, az első szerelem, a borítékolható szakítás, gondok a szülőkkel – örök problémák. Townsend a tinik belső vívódásain alapuló, szeretetteljes karikatúrát rajzol, amelyből nem hiányozhatnak az első sorjás zsengék sem. Békés Pál munkája a magyar fordítás.

Stephenie Meyer: Alkonyat (The Twilight Saga)

Alkonyat Twilight Kristen Stewart Robert Pattison
Az Alkonyat Filmek Szereplőgárdája, Kristen Stewarttal És Robert Pattisonnal A Főszerepekben / Fotó: Summit

A tizenhét éves Bella kalandja vámpírokkal és farkasemberekkel az ifjúsági ponyva prototípusa, az egyik legmegosztóbb könyv a százas válogatásban. Az amerikai szerző egy álma alapján építette fel a történetet, amelyet rögtön ki is adott 2005-ben, a folytatásokat bebiztosító szerződéssel egyetemben. Bella visszaköltözik Washington államba rendőr apjához, ahol megismerkedik a titokzatos Edwarddal.

A lány kideríti a fiú családjának rejtélyét, aki ezután több alkalommal megmenti Bella életét. A fanyalgók a karakterek kidolgozatlanságát, a nem túl bonyolult cselekményt és a lebutított mondatszerkesztést vetik leginkább a szerző szemére, amely szerintük egyben a nemzetközi siker záloga is volt, hiszen tömegek számára könnyen érthető mű született.

A sorozat népszerűséghez hozzájárultak a filmadaptációk, amely a női főszereplő Kristen Stewart számára meghozta az áttörést. A magyar fordítást Rakovszky Zsuzsának köszönhetjük.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.