Minden idők legnagyobb hatású könyveinek százas listáját állították össze a BBC által felkért szakértők. Az alábbi listánkon a 10 legjobb krimi és háborús regényt tárjuk elétek.

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra.

Bbc 100 Regény Lista 1
A Zsűri Tagjai: Stig Abell, Mariella Frostrup, Juno Dawson, Kit De Waal, Alexander Mccall Smith, Syima Aslam

A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

A 100-as korábbi TOP10-es listái: TOP10 identitáskereső regényTOP10 szerelmes regényTOP10 fantasy regény, TOP10 politikai regény, TOP10 társadalmi témájú regény, TOP10 kalandregény, TOP10 ifjúsági regény, TOP10 családregény.

Lássuk a legjobb tíz krimit és háborús regényt:

James Ellroy: Amerikai tabló (American Tabloid)

Kennedy James Ellroy Amerikai Tabló
James Ellroy: Amerikai Tabló / Fotó: Canterbury Tales Bookshop

A zaklatott életű amerikai szerző 1995-ben megjelent regényének témája a szex, pénz és hatalom az ’50-es évek végén, ’60-as évek elején, Amerikában. A rendkívül szövevényes, rengeteg helyszínt és szereplőt felvonultató történet John F. Kennedy megválasztásának és meggyilkolásának hátterét meséli el nyers kegyetlenséggel és hihetetlenül izgalmasan.

A három főszereplő, Pete Bondurant, volt rendőr, ma már egy milliárdosnak intéz zsarolási ügyeket, Kemper Boyd egy pénz- és hatalommániás FBI-ügynök és Ward Littell, szintén FBI-ügynök, Boyd barátja és volt társa azon munkálkodnak, hogy John F. Kennedy-t tőrbe csalják egy call-girllel.

Hogyan működött a korrupció, az FBI, a CIA és a maffia, és hogyan fonódtak össze az amerikai kormányszervek és a szervezett bűnözés? Rindó Klára és Szabados Tamás munkája a magyar fordítás.

Omar El Akkad: American War (Amerikai háború)

A 37 éves egyiptomi származású szerző Qatarban nőtt fel, majd 16 éves korában Kanadába költözött és ott fejezte be tanulmányait. Tíz éven át haditudósítóként dolgozott. Két éve, 2017-ben jelent meg első és eddig egyetlen regénye, az American War. A disztópiatörténet a 2074-es második polgárháború idején játszódik. A hatéves kislány, Sarat otthona, Louisiana állam félig víz alá került a klímaváltozás miatt.

Olajtilalom van, és az északiakhoz képest jelentős készletekkel rendelkező déli államok kiléptek a Szövetségből. Dél-Carolinában a pestisjárvány miatt kijárási tilalom van érvényben.

Sarat édesapját megölik, és a száműzött család, az édesanya, Sarat ikertestvére, Dana és fiútestvérük egy menekülttáborba kerülnek. Sarat itt összebarátkozik egy tisztviselővel, aki hatására halálos háborús gépezet válik a lányból. Nincs még magyar fordítása a műnek.

American War: A Novel by Omar El Akkad

An audacious and powerful debut novel: a second American Civil War, a devastating plague, and one family caught deep in the middle-a story that asks what mig…

Bapsi Sidhwa: Ice Candy Man (Fagylaltárus)

Bapsi Sidhwa Cracking India
Bapsi Sidhwa, Az Ice Candy Man Szerzője / Fotó: Bapsisidhwa.com

A magyar olvasók a pakisztáni írónő Víz című regényét ismerhetik. Legismertebb műve azonban az 1988-ban megjelent Ice Candy Man, amely Amerikában és Indiában Cracking India (India feldarabolása) címen ismert, de magyar fordítása nincs. Az olvasáshoz célszerű tisztában lenni a regény történelmi hátterével: 1947-ben, amikor a kontinens kivívta függetlenségét a brit gyarmatosítóktól, a felszabadított területeket muzulmán és hindu részekre osztották.

Ezután India, Nyugat- és Kelet-Pakisztán között elkezdődött a történelem legnagyobb migrációja: 10-18 millió embernek kellett vallása miatt elhagynia a hazáját, 1-2 millióra teszik a halálos áldozatok számát, több tízezerre a nők ellen elkövetett erőszakos cselekményekét.

A narrátor egy kislány, Lenny, aki gyermekbénulás miatt nem járhat iskolába, ezért Ayah, a nevelőnő vigyáz rá napközben. Ayah szépsége rengeteg udvarlót vonz vallási hovatartozásukra való tekintet nélkül, és a kislány a különböző látogatók beszélgetéseiből tanulja meg az egyes vallások közötti különbségeket, hall vallási alapú üldözésről, népirtásról.

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya (Rebecca)

A Manderley Ház Asszonya Hitchcock
Jelenet Alfred Hitchcock A Manderley-Ház Asszonya Című Filmjéből – Joan Fontaine És Laurence Olivier / Fotó: Allstar

A regény 1938-ban jelent meg, Alfred Hitchcock készített belőle felejthetetlenül borzongató filmet. Fordulatos krimi, thriller vagy lélektani regény vagy mindezek együtt? Az ódon, fényűző vidéki kastélyba megérkezik az új fiatalasszony, a második Mrs de Winter.

A gyermekien naiv és tapasztalatlan nő nagy igyekezettel, de kissé ügyefogyottan igyekszik megfelelni feladatainak, a férje, az új rokonok, barátok és a személyzet elvárásainak.

A hatalmas rezidencián a monogramos szalvétáktól a komornyikok meghajlásáig azonban minden az első feleségre, a tökéletes szépségű és elegáns, nagyvilági Rebeccára emlékeztet: az első feleség személye kísértetként él a falak között. Vajon sikerül valaha is megszabadulni a szellemétől vagy el kell ismerni, hogy mindig Rebecca győz? Ruzitska Mária fordításában olvashatjuk magyarul.

Pat Barker: Felépülés (Regeneration)

Siegfried Sassoon Felépülés Pat Barker
Siegfried Sassoon Angol Költő, Pat Barker Felépülés Című Regényének Egyik Szereplője / Fotó: Hulton Archive; Getty

A trilógia (Felépülés, Szemek az ajtóban, Szellem utca) első kötete 1991-ben jelent meg, a harmadik részért az angol szerző 1995-ben Booker-díjat nyert. A The Observer ajánlása szerint a Felépülés-trilógia a 10 legjobb történelmi regény közé tartozik. Barker irodalmi témái az emlékezés, traumák, túlélés és felépülés – a regény az első világháború idején egy idegszanatóriumba kalauzolja el az olvasót.

Az edinburghi Craiglockhart Hospital és az itt dolgozó Rivers doktor a valóságban is léteztek. Az orvos pácienseit és eseteiket, az elszenvedett szörnyűségeket a terápiás beszélgetéseik közben ismerhetjük meg.

Az egyik beteg Siegfried Sassoon angol költő, aki tisztként szolgált a francia fronton, és aki 1917-ben közzé tett háborúellenes felhívásával vált közismertté. Sassoon kijelentette, hogy a háború eredeti célja megváltozott, átment támadásba és teljesen értelmetlen vérontásba. Hogy ne katonai bíróság elé kerüljön, a harctéren megismert másik költő, Robert Graves segíti, így kerül a klinikára. Magyarul csak a trilógia első kötete jelent meg, N. Kiss Zsuzsa fordításában.

P. D. James: Az ember gyermeke (The Children of Men)

Annak ellenére, hogy jelenleg, globális viszonylatban az egyik fő probléma a túlnépesedés, az angol írónő 1992-ben kiadott disztópiájában épp az ellenkező esetet vizsgálja. Mi történik, ha a globális meddőség a probléma? Az Egyesült Királyságban vagyunk, 2021-ben, és 25 éve nem született gyerek a Földön.

Mik a politikai, társadalmi, gazdasági következmények és leginkább, mi mozgatja az embereket a teljes reményvesztettség állapotában?

A történet egy részét a főszereplő, Theo Faron, egy oxfordi professzor naplójából ismerhetjük meg. Az ő unokatestvére ragadta magához önkényesen a hatalmat az országban, és tartja fenn a diktatúrát. Az Öt Hal, egy maroknyi, még reménykedő csapat azonban változtatni akar a hatalmi viszonyokon, ezért Faron közelébe férkőznek. Simonyi Ágnes munkája a magyar fordítás. Alfonso Cuarón 2006-ban Oscar-jelölt filmet készített a regény alapján.

Az ember gyermeke (2006) Children of Men | Trailer

Teljes film lejátszása online: http://newfilmstreamonline.blogspot.hu/

Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája (The Hound of the Baskervilles)

Az egyik legismertebb Sherlock Holmes-detektívregény 1902-ben jelent meg, sokan az egyik legjobb krimitörténetnek tartják. 1914-től napjainkig számtalanszor feldolgozták már filmen és színpadon, több irodalmi vagy popkulturális alkotásban tesznek utalást a műre, például Umberto Eco regényének, A rózsa nevében főszereplőjét, a ferences szerzetest Baskerville-i Vilmosnak hívják.

Dr. James Mortimer Sherlock Holmes-hoz fordul, miután barátját, Sir Charles Baskerville-t holtan találták a mocsárban. A halál oka infarktus volt, de Mortimer szerint valami nincs rendben a haláleset körül.

A Baskerville-családon ugyanis az angol polgárháború óta átok ül, amikor Sir Hugo Baskerville elrabolt, majd megölt egy asszonyt, és ezután a legenda szerint a férfit szétmarcangolta egy hatalmas, sátáni kutya. A következő családtag az örökös, a Kanadában élő Sir Henry, aki viszont nem hisz az átokban. Többen lefordították már magyarra, a legfrissebb kiadás Bokor Pál munkája.

Sherlock Deduces In The Pub | The Hounds of Baskerville | Sherlock | BBC

Sherlock gets quite worked up as he begins deducing those around him and perhaps offending a friend in the process. Taken from Sherlock: Title – The Hounds o…

Mohsin Hamid: Kétkedő fundamentalista (The Reluctant Fundamentalist)

A pakisztáni szerző 2007-ben megjelent művét sokan a szeptember 11-i ikertornyok elleni terrortámadásra adott legjobb irodalmi reakciónak tartják. A főszereplője a pakisztáni Changez, aki tehetsége révén elnyer egy amerikai ösztöndíjat a Princetonra.

A tehetséges diák évfolyamelsőként még egyetemi évei alatt bekerül egy vezető pénzügyi céghez és vállalatelemző lesz. Megismerkedik egy New York-i felső tízezerből származó lánnyal, Ericával, úgy tűnik tehát, hogy az élete minden szempontból a lehető legsikeresebben alakul.

De közbejön 2001. szeptember 11. Changez azt érzi, hogy egyre ellenségesebb lesz a légkör a muzulmánokkal szemben Amerikában, és ez az általános hozzáállás őt sem kíméli. Miután a kapcsolatában is kezdenek elmélyülni a problémák Erica fel nem dolgozott traumái miatt, úgy dönt, hogy hazamegy Pakisztánba. Varró Zsuzsának köszönhető a magyar fordítás.

The Reluctant Fundamentalist Official Trailer #1 (2013) – Kate Hudson Movie HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 The Reluctant Fundamental…

Patricia Highsmith: A tehetséges Mr Ripley (The Talented Mr Ripley)

Az amerikai szerző pszicho-thrillere 1955-ben jelent meg, és később még további négy folytatást kapott Tom Ripley története. A címszereplő New Yorkban él, tipikus pszichopata: boldogulása megkérdőjelezhetetlenül szentesíti az eszközeit. Rendkívül megnyerő modorú, jóképű, művelt fiatalember, aki könnyen férkőzik bárki bizalmába.

Az olvasó, annak ellenére, hogy tisztában van azzal, hogy Ripley egy szörnyeteg, nem tudja nem kedvelni, nem állja meg, hogy ne neki drukkoljon. Ripley-t megkeresi egy hajózási cég dúsgazdag tulajdonosa azzal a megbízással, hogy beszélje rá a fiát arra, térjen vissza Olaszországból, és dolgozzon a családi üzletben.

Ripley összebarátkozik Dickie-vel és annak barátnőjével, velük együtt bekerül a gazdag aranyifjak köreibe, egyre több időt töltenek együtt. Aztán, amikor már Dickie számára terhessé válik Tom állandó jelenléte, Ripley hidegvérrel rendezi a problémát. A magyar kiadáshoz Jász István készítette a fordítást.

The Talented Mr. Ripley (1999) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Check out the official The Talented Mr. Ripley (1999) trailer starring Matt Damon! Let us know what you think in the comments below. ► Buy or Rent on Fandang…

Graham Greene: A csendes amerikai (The Quiet American)

Az angol szerző 1955-ben kiadott regénye világsiker lett: számos lehetséges olvasata van, és korát megelőző, beteljesült „jóslata” miatt vált kultikussá. A helyszín Vietnam, Saigon, 1952-ben vagyunk a francia-vietnami háború idején, még az amerikai beavatkozás előtt. Thomas Fowler idős, brit újságíró, aki kívülállónak tartja magát két idegen ország konfliktusában. Szeretője Phuong, egy gyönyörű, fiatal vietnami lány.

Alden Pyle egy titkos CIA-ügynök felkeresei Fowlert, hogy tanácsát kérje a politikai helyzettel kapcsolatosan. A fiatal férfi beleszeret a lányba, és az öregedő, cinikus brit kétségbeesetten küzd a lány megtartásáért.

Az árva lánynak pedig az a célja, hogy férjhez menjen egy gazdag férfihoz, így könyörtelenül kihasználja a helyzetet az érdekei szerint. Greene, aki a francia gyarmati Indokínában volt a The Times és a Le Figaro háborús tudósítója, nem csak háromszögtörténetet, hanem autentikus korrajzot és történelmi allegóriát is alkotott. Szőllősy Klára fordította magyarra.

The Quiet American 2002 Trailer

The Quiet American 2002 Trailer

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.