Az elmúlt években a filmipar tett egy lépést az LMBTQ kultúra felé, ennek köszönhetően számos remek film látott napvilágot a témában. Mutatjuk a legjobbakat!

A tavalyi és az idei év is áttörést jelentett az LMBTQ-filmek területén. Nem csupán remek sztorik születtek, de filmművészeti szempontból is igényes és időtálló történeteket láthattunk/láthatunk. Az alábbi lista bővíthető természetesen, és remélhetőleg bővülni is fog a következő években!

Eltörölt fiú

Variety
Több Tízezer Amerikai Fiú Vesz Részt Úgynevezett “Beszélgetéseken” / Fotó: Variety

Amerikában, ha valakinek vallásosak a szülei, de homoszexuálisnak vallja magát, megesik, hogy egy külön erre a célra létrehozott programon kell részt vennie. Többnyire szülői nyomás hatására. Az Eltörölt fiú (Boy Erased) is erről szól, Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, és a queer sztár, Troye Sivan főszereplésével. A filmet két Golden Globe-díjra jelölték.

Colette

Imdb
Keira Egy Kosztümös Drámában Mutatja Meg Tehetségét / Fotó: Imdb

Kosztümös dráma és homoszexualitás – mindig érdekes történetet ígér. A biográfiai film a francia író, Colette életét dolgozza fel. A főszereplő az őt körülvevő hírnévvel és biszexualitásával küzd. A címszerepet Keira Knightley játssza. Férjét Dominic West, szeretőjét, Missy-t pedig és Denise Gough alakítja.

Papi Chulo

Palm Springs International Film Festival
Nem Könnyű Téma, De Humorból Is Akad Benne Bőven / Fotó: Palm Springs International Film Festival

Azaz „Strici papa”, magyar fordításban. Az amerikai-ír produkcióban egy szakításon keresztülment homoszexuális időjós (Matt Bomer) és egy mexikói bevándorló munkás (Alejandro Petiño) barátságát követhetjük végig. A feketekomédia a társadalmi osztályok, etnikum, valamint a szexuális és plátói szerelem közötti feszültséget és átfedést tárja fel.

Sorry Angel

Hollywood Reporter
A Film Az Aids Hatását Is Bemutatja / Fotó: Hollywood Reporter

A francia film egy fiatal tanuló és egy Párizsban élő író szerelmét mutatja be. Arthur (Vincent Lacoste) épp felfedezi szexualitását, Jacques (Pierre Deladonchamps) pedig HIV-fertőzött.

A filmipar 6 szexuális tabut ledöntő alkotása / ContextUs

Ahogy változnak a generációk, úgy emelkedik a nézők ingerküszöbe is, és ezzel együtt sorra dőlnek le a filmvásznon az egyes tabuk. Amit régebben még a legmerészebb filmesek sem mertek megmutatni, azok mára beépültek a filmes kelléktárba. Kik voltak azok az alkotók, akik a tabuk ledöntésével új utakat nyitottak a filmesek számára.

A történet 1993-ban játszódik, és az AIDS pusztító hatása központi szerepet kap. A betegséget ebben az időszakban kezdték kontrollálni a nyugati társadalmakban.

A kedvenc

Variety1
A Kosztümös Dráma Humoros Fordulatokat Ígér / Fotó: Variety

Bizonyára kevés olyan ember van, aki nem hallott még az egyik legújabb kosztümös sikerfilmről, A kedvencről. Idén ez a film tudhatja magáénak a legtöbb díjat, köztük egy Golden Globe-ot. A főszerepekben Emma Stone, Olivia Coleman és Rachel Weisz látható. A történet hármuk különös viszonyát mutatja be, elképesztően szórakoztató és profi módon.

Rocketman

Ecartelera
Elton John Ruhái Nem Éppen Hétköznapiak / Fotó: Ecartelera

Nekünk valószínűleg júniusig kell várnunk, hogy megnézhessük Elton John életrajzi filmjét, de már ez is valami, miután 2012 óta vártuk, hogy leforgassák. Eltont Taron Egerton játssza, menedzserét Richard Madden, a film rendezője pedig az a Dexter Fletcher, aki 2018-ban sikerre vitte a Bohém rapszódiát.

Rafiki

Out
A Filmet Betiltották Hazájában / Fotó: Out

A film Kenyában játszódik, címe barátot jelent. Két nő leszbikus kapcsolatát mutatja be, akik a kenyai politikai és kulturális helyzet miatt nehézségekbe ütköznek, ugyanis az országban a mai napi illegális az homoszexualitás.

Kenya felfüggesztette a leszbikus szerelmesekről szóló film tilalmát

A Rafiki, Wanuri Kahiu színész-rendező filmje a két rivális kenyai politikus lányai között szövődő románcot meséli el. Ahogy megírtuk, a Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott filmet a melegség témája miatt Kenya betiltotta. A bírósághoz benyújtott fellebbezés következtében azonban most feloldották a tilalmat.

A film érdekessége, hogy miután bemutatták, be is tiltották, de előtte kellő nemzetközi médiafigyelmet kapott, hogy határon túli országokba is eljusson.

Benedetta

Telerama
A Történet Egy Olasz Kolostorban Játszódik / Fotó: Telerama

A francia és holland film valós történéseken alapul. Bendetta (Virginie Efira) egy 17. századi apáca volt, aki szenvedélyes kapcsolatot ápolt egy másik nővel egy olasz kolostorban. A történet Judith Brown 1986-os Immodest Acts című novelláján alapszik, rendezője Paul Verhoeven (Elemi ösztön, Showgirls).

Ammonite

The Playlist
Izgalmas Filmnek Ígérkezik / Fotó: The Playlist

Még nincs meg a bemutató időpontja, de Kate Winslet és Saoirse Ronan miatt már nagyon várjuk a filmet. Rendezője Frances Lee, aki idén Mary Anning, őskövület-vadász történetét viszi vászonra. Az 1840-es évek Angliájában játszódó film ígéretesnek tűnik.

Mapplethorpe

Variety2
Matt Smith Látható A Híres Fotográfus Szerepében / Fotó: Variety

Még egy életrajzi történet. Robert Mapplethorpe ikonikus fotográfus története a ’70-es és ’80-as évek bohém New Yorkjába kalauzol minket. A fotós a szadizmus és a homoerotika úttörője volt, aki érzékenyen nyúlt a provokatív témákhoz. A főszerepben Matt Smith (The Crown) remekel.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk