Nézem Film Ezeket az LMBTQ-filmeket érdemes megnézned

Ezeket az LMBTQ-filmeket érdemes megnézned

Az elmúlt években a filmipar tett egy lépést az LMBTQ kultúra felé, ennek köszönhetően számos remek film látott napvilágot a témában. Mutatjuk a legjobbakat!

- Advertisement -

A tavalyi és az idei év is áttörést jelentett az LMBTQ-filmek területén. Nem csupán remek sztorik születtek, de filmművészeti szempontból is igényes és időtálló történeteket láthattunk/láthatunk. Az alábbi lista bővíthető természetesen, és remélhetőleg bővülni is fog a következő években!

Eltörölt fiú

Több tízezer amerikai fiú vesz részt úgynevezett “beszélgetéseken” / Fotó: Variety

Amerikában, ha valakinek vallásosak a szülei, de homoszexuálisnak vallja magát, megesik, hogy egy külön erre a célra létrehozott programon kell részt vennie. Többnyire szülői nyomás hatására. Az Eltörölt fiú (Boy Erased) is erről szól, Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, és a queer sztár, Troye Sivan főszereplésével. A filmet két Golden Globe-díjra jelölték.

Colette

Keira egy kosztümös drámában mutatja meg tehetségét / Fotó: IMDB

Kosztümös dráma és homoszexualitás – mindig érdekes történetet ígér. A biográfiai film a francia író, Colette életét dolgozza fel. A főszereplő az őt körülvevő hírnévvel és biszexualitásával küzd. A címszerepet Keira Knightley játssza. Férjét Dominic West, szeretőjét, Missy-t pedig és Denise Gough alakítja.

Papi Chulo

Nem könnyű téma, de humorból is akad benne bőven / Fotó: Palm Springs International Film Festival

Azaz „Strici papa”, magyar fordításban. Az amerikai-ír produkcióban egy szakításon keresztülment homoszexuális időjós (Matt Bomer) és egy mexikói bevándorló munkás (Alejandro Petiño) barátságát követhetjük végig. A feketekomédia a társadalmi osztályok, etnikum, valamint a szexuális és plátói szerelem közötti feszültséget és átfedést tárja fel.

Sorry Angel

A film az AIDS hatását is bemutatja / Fotó: Hollywood Reporter

A francia film egy fiatal tanuló és egy Párizsban élő író szerelmét mutatja be. Arthur (Vincent Lacoste) épp felfedezi szexualitását, Jacques (Pierre Deladonchamps) pedig HIV-fertőzött.

A filmipar 6 szexuális tabut ledöntő alkotása / ContextUs

Ahogy változnak a generációk, úgy emelkedik a nézők ingerküszöbe is, és ezzel együtt sorra dőlnek le a filmvásznon az egyes tabuk. Amit régebben még a legmerészebb filmesek sem mertek megmutatni, azok mára beépültek a filmes kelléktárba. Kik voltak azok az alkotók, akik a tabuk ledöntésével új utakat nyitottak a filmesek számára.

A történet 1993-ban játszódik, és az AIDS pusztító hatása központi szerepet kap. A betegséget ebben az időszakban kezdték kontrollálni a nyugati társadalmakban.

A kedvenc

A kosztümös dráma humoros fordulatokat ígér / Fotó: Variety

Bizonyára kevés olyan ember van, aki nem hallott még az egyik legújabb kosztümös sikerfilmről, A kedvencről. Idén ez a film tudhatja magáénak a legtöbb díjat, köztük egy Golden Globe-ot. A főszerepekben Emma Stone, Olivia Coleman és Rachel Weisz látható. A történet hármuk különös viszonyát mutatja be, elképesztően szórakoztató és profi módon.

Rocketman

Elton John ruhái nem éppen hétköznapiak / Fotó: Ecartelera

Nekünk valószínűleg júniusig kell várnunk, hogy megnézhessük Elton John életrajzi filmjét, de már ez is valami, miután 2012 óta vártuk, hogy leforgassák. Eltont Taron Egerton játssza, menedzserét Richard Madden, a film rendezője pedig az a Dexter Fletcher, aki 2018-ban sikerre vitte a Bohém rapszódiát.

Rafiki

A filmet betiltották hazájában / Fotó: Out

A film Kenyában játszódik, címe barátot jelent. Két nő leszbikus kapcsolatát mutatja be, akik a kenyai politikai és kulturális helyzet miatt nehézségekbe ütköznek, ugyanis az országban a mai napi illegális az homoszexualitás.

Kenya felfüggesztette a leszbikus szerelmesekről szóló film tilalmát

A Rafiki, Wanuri Kahiu színész-rendező filmje a két rivális kenyai politikus lányai között szövődő románcot meséli el. Ahogy megírtuk, a Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott filmet a melegség témája miatt Kenya betiltotta. A bírósághoz benyújtott fellebbezés következtében azonban most feloldották a tilalmat.

A film érdekessége, hogy miután bemutatták, be is tiltották, de előtte kellő nemzetközi médiafigyelmet kapott, hogy határon túli országokba is eljusson.

Benedetta

A történet egy olasz kolostorban játszódik / Fotó: Telerama

A francia és holland film valós történéseken alapul. Bendetta (Virginie Efira) egy 17. századi apáca volt, aki szenvedélyes kapcsolatot ápolt egy másik nővel egy olasz kolostorban. A történet Judith Brown 1986-os Immodest Acts című novelláján alapszik, rendezője Paul Verhoeven (Elemi ösztön, Showgirls).

Ammonite

Izgalmas filmnek ígérkezik / Fotó: The Playlist

Még nincs meg a bemutató időpontja, de Kate Winslet és Saoirse Ronan miatt már nagyon várjuk a filmet. Rendezője Frances Lee, aki idén Mary Anning, őskövület-vadász történetét viszi vászonra. Az 1840-es évek Angliájában játszódó film ígéretesnek tűnik.

Mapplethorpe

Matt Smith látható a híres fotográfus szerepében / Fotó: Variety

Még egy életrajzi történet. Robert Mapplethorpe ikonikus fotográfus története a ’70-es és ’80-as évek bohém New Yorkjába kalauzol minket. A fotós a szadizmus és a homoerotika úttörője volt, aki érzékenyen nyúlt a provokatív témákhoz. A főszerepben Matt Smith (The Crown) remekel.

Promóció
ForrásAnOther

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Az 50 év után előkerült iratok szerint Samuel Beckett Nobel-díja ellen a biztosság elnöke kampányolt

Samuel Beckett irodalmi Nobel-díja megosztotta a jelölőbizottság tagjait, ez derült ki a Svéd Akadémia archívumának frissen előkerült irataiból.

Tóth Gabi férje, Krausz Gábor a nők védelmére kelt Schobert Norbi videója után

A hétfői ebéd előtt olyan Facebook-videót rögzített Schobert Norbi, hogy tematizálta a magyar közéletet.

Rendezők, akik világhírű festményeket csempésztek filmjeikbe – Ilyen a mozi és képzőművészet csodálatos találkozása

Mi köze Klimt A csók című festményének Scorsese Viharszigetéhez? Vagy a Forrest Gump kis Jenny-jének a 20. század egyik leghíresebb amerikai képéhez?

Brad Pitt: “Quentin Tarantino több nőt szabadított meg a cipőjétől, mint a reptéri ellenőrök valaha”

Nem csak Leonardo DiCapriót és Margot Robbie-t említette meg, de kifejezte háláját Margot Robbie lábfeje, Dakota Fanning lábfeje és Margaret Qualley lábfeje iránt is Brad Pitt.

ez is érdekeltéged
<3