Mennyire jól tudják megjósolni a jövőt a sci-fi filmek?

Vajon melyik az a régi sci-fi film, amely a leginkább megjeleníti a 2020-as életérzést?

A régi sci-fi filmekben már a jelenünkről szólnak

Arról már beszámoltunk, hogy a Severance tökéletesen megjósolta, milyen lesz New York a koronavírus-járványalatt, néhány klasszikus sci-fi regény pedig fájdalmas pontossággal találta el a világjárvány utáni társadalom néhány jellemzőjét. Magyar példát is hozhatunk: Krusovszky Dénes 2018-as regényében gyakorlatilag szóról szóra megírta az Index megszűnését. A fantáziából épített jövőből egyszer csak jelen lesz, és szembesül a valósággal a legjobb szándékú alkotó és a közönség is.

Keanu Reeves A Jovo Szokevenye
Keanu Reeves A Jövő Szökevénye Című Filmben / Fotó: Allstar/20Th Century Fox/Sportsphoto

Vajon mennyire sikerült a néhány évtizeddel ezelőtt forgatott sci-fi filmeknek megjósolniuk a jövőt? Ennek járt utána a brit The Guardian. 2020-ból mind az 1997-ben játszódó, 1981-ben bemutatott Menekülés New Yorkból, mind a virtuális valóságot szegényes módon ábrázoló A halál napja vagy éppen a Vissza a jövőbe 2. része is inkább kosztümös darabnak tűnik, mint nagyszerű látnoki képességről tanúbizonyságot tevő alkotásnak.

Ez az évtized 10 legjobb sci-fije a Rotten Tomatoes szerint

filmhírek egyenesen Hollywoodból Joaquin Phoenix hosszú évtizedet tudhat a háta mögött, amely során a legújabb szerepe, a Joker címszerepe vitte a prímet. Phoenix korábban egy sajátos, romantikus sci-fi-ben szerepelt, ahol beleszeret a számítógépe mesterséges intelligenciájába, miközben az előző kapcsolatát gyászolja.

Akkor mitől tudja egy film megjósolni a jövőnket? A Csillagok háborúja ez esetben nem játszik, még akkor sem, ha a lelkes rajongók tavaly decemberben végre megalkották a fénykardot. Azonban George Lucas első filmjének, a THX 1138 (1971), arc nélküli, emberszabású robotok által uralt, lélekromboló totalitárius víziója egyáltalán nem áll tűnik távolinak a mai világunktól.

THX 1138 (1971) Official Trailer – George Lucas, Robert Duvall Movie

THX 1138 (1971) Official Trailer – George Lucas, Robert Duvall Movie Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Subscribe to TRAILERS: http://bit.l…

A legjobb sci-fik nem csupán valamilyen technikai újításra építenek, mint a mesterséges intelligencia térnyerése (2001: Űrodisszeia), a génmanipuláció a Gattacában vagy a vezető nélküli autók Az emlékmásban (tavaly Japánban az olimpiára 100 vezető nélküli autót engedett az utakra). A legjobb alkotások azt is előrevetítik, hogy ezeknek az új technológiáknak milyen hatása lesz a földi halandók mindennapi életére.

Így tükröződik vissza a disztópikus narratíva a valóság radikalizmusában

Az emberek szeretnek sztorikat mesélni, a disztópikus történetek pedig különösen népszerűek. Az adatok alapján 2012-ben volt a legmagasabb az érdeklődés az ebben a kategóriában írt könyvek iránt az utóbbi ötven évben. A robbanásszerű kereslet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után indult meg.

Azt senki sem látta előre, hogy az állandó online jelenlét hogyan alakítja át az emberi agyat, miközben az 1990-es években készült kiberthrillerek szinte másról sem szóltak, csak a folyamatos kapcsolattartásról.

Johnny Mnemonic – Official® Trailer [HD]

Release Date: May 26, 1995 Keanu Reeves is a space-age courier who’s plugged in, turned on and buffed up to deliver the most important data of the 21st century, wet-wired directly into his brain! A rapid-fire roller coaster of action and high-impact imagery! Also starring Dolph Lundgren, Takeshi, Ice-T, Dina Meyer and Henry Rollins.

A legtöbb azonban megrekedt a high-tech eszközök bemutatásának szintjén, ahogy az 1995-ben készült A jövő szökevénye, amely „jövőre”, vagyis 2021-ben játszódik, amelyben Keanu Reeves menő szemüvege és a fejébe töltött 320 gigabyte adatmennyiség vonja el a figyelmet.

2020-as korszellem 2006-ból

Az Akira című 1988-as animációs film szerint 2019-re túl leszünk a 3. világháborún, az viszont bejött, hogy a 2020-as Tokyói olimpia elmarad. Steven Spielberg 1999-ben összehívta a világ legnevesebb jövőkutatóit, és megkérdezte tőlük, milyennek képzelik el az Egyesült Államok fővárosát, Washingtont 50 év múlva.

Előkerült egy holokausztot megjósoló némafilm, a Nagyváros zsidók nélkül

A sokoldalú és politikai állásfoglalásairól is ismert osztrák zeneszerzőnő a párizsi Ensemble Intercontemporain kortárs zenei együttes, a Wiener Konzerthaus, a londoni Barbican Központ, az Elbphilharmonie Hamburg, a Sinfonieorchester Basel, és a ZDF/ARTE televíziók megrendelésére komponált zenét az Osztrák Filmarchívum által közelmúltban restaurált némafilmhez.

A végeredményt a 2002-ben bemutatott Különvélemény című filmben láthattuk, amely Philip K. Dick azonos című kisregénye alapján készült. 2054-ben még több vezető nélküli autóval találkozunk, mozdulatokkal vezérlik a gépeket és mindent elöntenek a hirdetések. Bár a gondolatolvasáson alapuló bűnmegelőzési technológiát némileg ködösen ábrázolták, a film egésze mégis nagyon ismerősen hat.

Minority Report (2002) Official Trailer #1 – Tom Cruise Sci-Fi Action Movie

Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FA…

A tavalyi év győztese minden bizonnyal az eredeti, 1982-ben készült Szárnyas fejvadász lett volna. A replikánsok és a repülő rendőrautók kora ugyan még nem jött el, de a szabad ég alatt rohangáló emberek nagyon emlékeztetnek a kaliforniai erdőtüzek pusztítását tehetetlenül végignéző lakosságra.

A Tesla új környezetbarát teherautóját népszerű sci-fi inspirálta

A Tesla vezér Elon Musk elkötelezettje a környezetbarát technológiáknak és a járművei megtervezésénél előszeretettel merít olyan futurisztikus filmekből, mint a Szárnyas fejvadász vagy a Mad Max. A legújabb elektromos teherautó terveit és dizájnját tavaly novemberben hozták nyilvánosságra, amelyről nem túlzás azt állítani, hogy olyan, mint egy futurisztikus cyberpunk, Blade Runner teherautó.

2020-at meg mi sem jellemezhetné jobban, mint a disztopikus Az ember gyermeke, amelynek alapjául szolgáló regény a BBC 100-as listájára is felkerült. Alfonso Cuarón Oscar-díjra jelölt mozija 14 éve készült, 2027-ben játszódik, amikor a koronavírus helyett a globális meddőség járványa sújt.

Children of Men 2006 Long Take 2

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A lepusztult környezet, a menekültek bűnbakként történő beállítása egészen másképpen hangzik 2020-ban, mint 2006-ban, és Clive Owen alakítása a kelletlen, érzelmileg összetört, alkoholista Theo szerepében talán sosem volt aktuálisabb.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk