Szellemkeringő és csodatevő rab: A 10 legjobb Stephen King-adaptáció

A Stephen King-adaptációkról általában mindenkinek két dolog jut eszébe: tengernyi van belőlük és igen kevés a jó minőségű. A legrosszabbak közt szórakoztató trash-eket is találunk: az Ámokfutó kamionokban egy üstökös miatt lázadnak fel az emberiség ellen a járművek, miközben folyamatosan AC/DC szól. Az Alvajárók olyan, mintha keresztezték volna a leggagyibb gimis és rendőrös sorozatokat, hogy utána vámpírokkal és rájuk vadászó macskafalkákkal tömjék azt tele. Mi most a maradandó darabokat listáztuk.

1408

Jelenet a filmből / Fotó: Budapest Film

A John Cusack alakította filmbéli író tipikus Stephen King-alteregó. Ha alkoholista, Maine-ből származó angoltanár lenne, az lenne csak az igazi jackpot. Tevékenysége szöges ellentétet képez az éjjellátó kamera előtt ripacskodó kísértetvadász reality-kkel. A ráció felkent szolgájaként rántja ki a szőnyeget a szellemjárta helyek alól. Minden alkalommal bebizonyítja, hogy paranormális jelenségek márpedig nincsenek. Az 1408-as hotelszoba azonban kifog rajta.

Mikael Håfström rendezése a szobában megidézett borzalmakkal a horror több alzsáneréből (slasher, pszichológiai horror) is merít A feszültséget és az író múltjával kapcsolatos elemeket apránként adagolja a sztori.

Haragudni az 1408-ra és szeretni a filmet ugyanazért lehet: jól jön ki a biztonsági játékból. A legkevésbé sem offenzív, viszont kockázatot sem vállal. Helye a tucathorrorok fölé és a mesterművek alá lőhető be.

Bilincsben

geralds game z5rg
Jelenet a filmből / Fotó: Netflix

Egy vidéki házba elvonuló házaspár szerepjátékkal dobná fel szexuális életét. A feleséget kikötöző férj szívroham miatt elhalálozik. Többet nem szívesen árulnék el a műről. Carla Gugino és Bruce Greenwood kiegyensúlyozott alakítást nyújtanak. A horror elemeken túl a műben jóval inkább a feleség belső utazásának gyötrelmei dominálnak. Mike Flanagan látta el a direktori teendőket, aki a mozikban jelenleg is futó Álomdoktorért felelős.

A köd

mist13
Jelenet a filmből / Fotó: Dimension Films

Egy komolyabb vihar után váratlan köd szigeteli el a külvilágtól az egyik kisváros boltjában tartózkodókat. Csuromvér férfi rohan be az ott tartózkodók közé, sokkos állapotban hajtogatva, hogy valami magával ragadta társát. Ekkor még kevesen hisznek abban, hogy a köd leple alatt valóban különös lények ólálkodnak.

Bunuel óta tudjuk, hogy ha egy szobát többen képtelenek elhagyni, abból érdekes szituációk születhetnek. A krízisre a változatos ideológiai és szociális hátterű figurák egész máshogy reagálnak.

A történet fókuszában egy Thomas Jane alakította plakátfestő áll, aki mindenáron a racionális cselekedetek felé szeretné terelgetni a bolt foglyait.

A dialógusok sokszor papírízűek, viszont az alapszituáció elviszi a filmet a hátán. A CGI elég rút. Ha Frank Darabontnak a stúdió engedélyezi, hogy fekete-fehérben forgassa le A ködöt, az kifejezetten jót tett volna a látványnak. A rendező sokadik horrorja ez, bár a legtöbben A remény rabjairól ismerik őt. Állítása szerint a két film összefügg. A reményvesztettség elleni agitáció tagadhatatlanul A köd zárásakor a legerősebb.

Az

cce9b293f8050d2d382379259c921d49
Jelenet a filmből / Fotó: InterCom

A gyilkos bohócos horrort 2017 egyik legnagyobb sikereként tartják számon, második része viszont minőségügyileg elég alaposan elhasalt. A rendezői székben ott is Andy Muschietti foglalt helyet. Az első fejezetben kiszámíthatósága ellenére kifejezetten jól strukturált az Az története.

Az írók között ott serénykedett a True Detective első évadának rendezője, Cary Fukunaga is. A gyermekszereplők kivétel nélkül gördülékeny, szerethető alakítást nyújtanak.

A köztük kibontakozó barátság ábrázolása a 2016-ban debütált Stranger Things hangulatát idézi meg, ami viszont Stephen King műveiből merít. A kultúrában egyébként is felfutását élte akkoriban a ’80-as évek retrója.

A Stephen King-rajongók reményeit elnyelte a Derry-i csatornarendszer a filmvásznon / Az 2 kritika

2019 egyik legjobban várt horrorfilmje az Az: Második fejezet volt. Bár Stephen King híres rémtörténetei reneszánszukat élik, a mostani horrortrend miatt éppen a kraftjukat veszítik el ezek a sztorik. az 2 kritika, az 2 film, az második fejezet, az 2. rész, stephen king az 2, pennywise, stephen king adaptáció

Nem véletlen, hogy az eredetileg ’60-as években játszódó sztorit „elnapolták” 20 évvel. Bill Skarsgård többször brillírozik Pennywise, a bohóc szerepében.

A jumpscare-ek jelenléte viszont inkább plázamozi irányába tolja el a film jellegét. Az ijesztésekkel felvett harc ellenben szépen lendíti tovább a gyermekeket a felnövés felé. A legnagyobb plusz azonban, amiért meg- és újranézésre érdemes a mű: lelke van.

Carrie

Carrie1
Jelenet a filmből / Fotó: United Artists

Brian de Palma rendezése remekül boronálja egybe a különböző feszültségeket, amelyek megkeseríthetik egy serdülő életét. Carrie-t otthon vallási fanatikus anyja terrorizálja, az iskolában pedig társai rekesztik ki. Sissy Spacek mellett John Travolta alakítása fémjelzi az alkotást.

Harvey Weinstein metoo-ügyéből filmet készít a Sebhelyesarcú rendezője, Brian De Palma

A rendező a Le Parisiennek adott interjúban elmondta, hogy az új film középpontjában Weinstein és a szexuális zaklatás és kényszerítés vádja áll majd. “A karaktert nem Harvey Weinsteinnek fogják hívni, de horrorfilm lesz egy szexuális agresszorról, és a történet a filmiparban játszódik.” De Palma beszélt a #MeToo mozgalomról és annak utóéletéről is.

Mi történik, ha tengernyi hatalomhoz jut valaki, akit korábban megaláztak és elnyomtak? A telekinetikus képességekkel bíró lány sztorija pont azért hatásos, mert ezt a kérdést feszegeti.

Tortúra

00061348
Jelenet a filmből / Fotó: CineMax

A balesetező írót megmenti, jobban mondva foglyul ejti legfanatikusabb olvasója. Kathy Bates Oscarral és Golden Globe-bal egyaránt honorált színészi játéka végig uralja a filmet. Bates a forgatás során többször elsírta magát, az írót alakító James Caan pedig a forgatási szüneteket végig ágyban töltötte a hitelesség kedvéért. Rob Reiner ezen kívül rendezett még egy King-adaptációt (Állj mellém!), ami szintén előkelő helyen végzett a listánkon.

Halálsoron

4131793
Jelenet a filmből / Fotó: Flamex

Darabont műve moralizál, és ezt érzelmesen, a giccstől tartózkodva teszi. A jámborság és empátia vezérelte csodatevést a börtön mélyén leljük fel. A sztori egyszerre mutat be olyan börtönőröket, akik emberségesen bánnak a villamosszékre ítéltekkel és akik még meg is alázzák ezeket a rabokat. Tom Hanks és Michael Clarke Duncan egyaránt tökéletes választások voltak a humánus börtönőr és a titokzatos rab szerepére.

Állj mellém!

732
Jelenet a filmből / Fotó: InterCom

Rob Reiner készítette ezt a szüntelenül és remek ízléssel nosztalgiázó filmet. Az egyik legszebb óda a barátsághoz.

A hatvanas évek derekán négy kisfiú a város határában egy holttest felkutatására indul. Interakcióikat öröm nézni, mindannyian pazarul alakítanak.

Joker: Lemondtunk az elesettekről, akik megbosszulják mindezt – Kritika

Todd Phillips eredetmozija világszerte az év legvártabb filmjei között volt. Egy újabb szimpla szuperhősfilm helyett azonban kőkemény társadalomkritikát kapunk. A Joker messze túlmutat a már megszokott Marvel- vagy DC-produkciókon. joker kritika, joaquin phoenix, joker film 2019 kritika, joker joaquin phoenix

A srácok közt ott találjuk a tragikusan fiatalon elhunyt River Phoenix-et is, aki a nagy sikerű Jokerben kiváló alakítást nyújtó Joaquin Phoenix  testvére.

Ragyogás

610
Jelenet a filmből / Fotó: Warner Home Video

Jack Torrance élete saját írói tehetsége iránt táplált illúzióira épül. Állandóan kifogásokat keres, amiért képtelen megszülni a nagy művet. Mikor családjával egy távoli hotelben szállnak meg, ahol a munkán kívül mással nem igen kell törődnie, a kifogások elfogynak.

Az igazi horror az, amikor a saját tehetségtelenségét, szeretetlenségét elfogadni nem tudó férfi saját családjára támad.

Stanley Kubrick kultfilmje máig kitartóan gyűjtögeti rajongóit. Az ellentábor legemblematikusabb tagjai közt említhetjük Kinget, aki a változtatások közül például azt sérelmezte, hogy Jack Nicholson alakításán látszik, hogy az apa már a film elejétől fogva pszichésen instabil.

Vérfagyasztó előzetes készült a Ragyogás folytatásához, az Álom doktorhoz

A Mike Flanagan rendezésében készülő horror 40 évvel az eredeti film története után veszi fel a fonalat. Végeleges előzetest kapott Stanley Kubrick-klasszikus, a Ragyogás című pszichológiai horror folytatása, az Álom doktor. Az film a Stephen King által írt, azonos című regény alapján készült.

A női főszerepet alakító Shelley Duvall mentális épsége az utóbbi években alaposan megroppant, amihez köze lehet a Ragyogás forgatásának is.

A szigorú Kubrick tudatosan gyötörte Duvallt, akinek hullani kezdett a haja, elájult a kimerültségtől és az újrafelvételek miatt gyakran órákig sírnia kellett. Nicholson például hatvan ajtót tört szét baltájával a tökéletes jelenet kedvéért.

A remény rabjai

415
Jelenet a filmből / Fotó: TV2

Az intézményfüggőség fogalmát sokakba ez a mű véste bele – nem beszélve megannyi idézhető sorról és jelenetről. Frank Darabont börtönben játszódó klasszikusa mai napig az első helyen áll az IMDB toplistáján. Időtállóságát mély humanizmusa, a figyelem egyenletes lekötése és uralása, na meg a kitartás türelmes-heroikus megfestése szavatolja. Az se utolsó szempont, hogy a mű tulajdonképpen bárki számára ajánlható.

A film címe King írása alapján eleinte Rita Hayworth and Shawshank Redemption volt. Ebből a női nevet hamar száműzték, mivel a casting folyamán a félreértés miatt leginkább nők jelentkeztek a főszerepre.

Ezt később Tim Robbins nyerte el, aki a hiteles alakítás érdekében néhány napot magánzárkában is eltöltött. Mellette Morgan Freeman alakítása tette még emlékezetessé az alkotást.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból