A Stephen King-adaptációkról általában mindenkinek két dolog jut eszébe: tengernyi van belőlük és igen kevés a jó minőségű. A legrosszabbak közt szórakoztató trash-eket is találunk: az Ámokfutó kamionokban egy üstökös miatt lázadnak fel az emberiség ellen a járművek, miközben folyamatosan AC/DC szól. Az Alvajárók olyan, mintha keresztezték volna a leggagyibb gimis és rendőrös sorozatokat, hogy utána vámpírokkal és rájuk vadászó macskafalkákkal tömjék azt tele. Mi most a maradandó darabokat listáztuk.

101408

Jelenet a filmből / Fotó: Budapest Film

A John Cusack alakította filmbéli író tipikus Stephen King-alteregó. Ha alkoholista, Maine-ből származó angoltanár lenne, az lenne csak az igazi jackpot. Tevékenysége szöges ellentétet képez az éjjellátó kamera előtt ripacskodó kísértetvadász reality-kkel. A ráció felkent szolgájaként rántja ki a szőnyeget a szellemjárta helyek alól. Minden alkalommal bebizonyítja, hogy paranormális jelenségek márpedig nincsenek. Az 1408-as hotelszoba azonban kifog rajta.

Mikael Håfström rendezése a szobában megidézett borzalmakkal a horror több alzsáneréből (slasher, pszichológiai horror) is merít A feszültséget és az író múltjával kapcsolatos elemeket apránként adagolja a sztori.

Haragudni az 1408-ra és szeretni a filmet ugyanazért lehet: jól jön ki a biztonsági játékból. A legkevésbé sem offenzív, viszont kockázatot sem vállal. Helye a tucathorrorok fölé és a mesterművek alá lőhető be.