A Stephen King-adaptációkról általában mindenkinek két dolog jut eszébe: tengernyi van belőlük és igen kevés a jó minőségű. A legrosszabbak közt szórakoztató trash-eket is találunk: az Ámokfutó kamionokban egy üstökös miatt lázadnak fel az emberiség ellen a járművek, miközben folyamatosan AC/DC szól. Az Alvajárók olyan, mintha keresztezték volna a leggagyibb gimis és rendőrös sorozatokat, hogy utána vámpírokkal és rájuk vadászó macskafalkákkal tömjék azt tele. Mi most a maradandó darabokat listáztuk.

1408

Jelenet A Filmből / Fotó: Budapest Film

A John Cusack alakította filmbéli író tipikus Stephen King-alteregó. Ha alkoholista, Maine-ből származó angoltanár lenne, az lenne csak az igazi jackpot. Tevékenysége szöges ellentétet képez az éjjellátó kamera előtt ripacskodó kísértetvadász reality-kkel. A ráció felkent szolgájaként rántja ki a szőnyeget a szellemjárta helyek alól. Minden alkalommal bebizonyítja, hogy paranormális jelenségek márpedig nincsenek. Az 1408-as hotelszoba azonban kifog rajta.

Mikael Håfström rendezése a szobában megidézett borzalmakkal a horror több alzsáneréből (slasher, pszichológiai horror) is merít A feszültséget és az író múltjával kapcsolatos elemeket apránként adagolja a sztori.

Haragudni az 1408-ra és szeretni a filmet ugyanazért lehet: jól jön ki a biztonsági játékból. A legkevésbé sem offenzív, viszont kockázatot sem vállal. Helye a tucathorrorok fölé és a mesterművek alá lőhető be.

Bilincsben

Geralds Game Z5Rg
Jelenet A Filmből / Fotó: Netflix

Egy vidéki házba elvonuló házaspár szerepjátékkal dobná fel szexuális életét. A feleséget kikötöző férj szívroham miatt elhalálozik. Többet nem szívesen árulnék el a műről. Carla Gugino és Bruce Greenwood kiegyensúlyozott alakítást nyújtanak. A horror elemeken túl a műben jóval inkább a feleség belső utazásának gyötrelmei dominálnak. Mike Flanagan látta el a direktori teendőket, aki a mozikban jelenleg is futó Álomdoktorért felelős.

A köd

Mist13
Jelenet A Filmből / Fotó: Dimension Films

Egy komolyabb vihar után váratlan köd szigeteli el a külvilágtól az egyik kisváros boltjában tartózkodókat. Csuromvér férfi rohan be az ott tartózkodók közé, sokkos állapotban hajtogatva, hogy valami magával ragadta társát. Ekkor még kevesen hisznek abban, hogy a köd leple alatt valóban különös lények ólálkodnak.

Bunuel óta tudjuk, hogy ha egy szobát többen képtelenek elhagyni, abból érdekes szituációk születhetnek. A krízisre a változatos ideológiai és szociális hátterű figurák egész máshogy reagálnak.

A történet fókuszában egy Thomas Jane alakította plakátfestő áll, aki mindenáron a racionális cselekedetek felé szeretné terelgetni a bolt foglyait.

A dialógusok sokszor papírízűek, viszont az alapszituáció elviszi a filmet a hátán. A CGI elég rút. Ha Frank Darabontnak a stúdió engedélyezi, hogy fekete-fehérben forgassa le A ködöt, az kifejezetten jót tett volna a látványnak. A rendező sokadik horrorja ez, bár a legtöbben A remény rabjairól ismerik őt. Állítása szerint a két film összefügg. A reményvesztettség elleni agitáció tagadhatatlanul A köd zárásakor a legerősebb.

Az

Cce9B293F8050D2D382379259C921D49
Jelenet A Filmből / Fotó: Intercom

A gyilkos bohócos horrort 2017 egyik legnagyobb sikereként tartják számon, második része viszont minőségügyileg elég alaposan elhasalt. A rendezői székben ott is Andy Muschietti foglalt helyet. Az első fejezetben kiszámíthatósága ellenére kifejezetten jól strukturált az Az története.

Az írók között ott serénykedett a True Detective első évadának rendezője, Cary Fukunaga is. A gyermekszereplők kivétel nélkül gördülékeny, szerethető alakítást nyújtanak.

A köztük kibontakozó barátság ábrázolása a 2016-ban debütált Stranger Things hangulatát idézi meg, ami viszont Stephen King műveiből merít. A kultúrában egyébként is felfutását élte akkoriban a ’80-as évek retrója.

A Stephen King-rajongók reményeit elnyelte a Derry-i csatornarendszer a filmvásznon / Az 2 kritika

2019 egyik legjobban várt horrorfilmje az Az: Második fejezet volt. Bár Stephen King híres rémtörténetei reneszánszukat élik, a mostani horrortrend miatt éppen a kraftjukat veszítik el ezek a sztorik. az 2 kritika, az 2 film, az második fejezet, az 2. rész, stephen king az 2, pennywise, stephen king adaptáció

Nem véletlen, hogy az eredetileg ’60-as években játszódó sztorit „elnapolták” 20 évvel. Bill Skarsgård többször brillírozik Pennywise, a bohóc szerepében.

A jumpscare-ek jelenléte viszont inkább plázamozi irányába tolja el a film jellegét. Az ijesztésekkel felvett harc ellenben szépen lendíti tovább a gyermekeket a felnövés felé. A legnagyobb plusz azonban, amiért meg- és újranézésre érdemes a mű: lelke van.

Carrie

Carrie1
Jelenet A Filmből / Fotó: United Artists

Brian de Palma rendezése remekül boronálja egybe a különböző feszültségeket, amelyek megkeseríthetik egy serdülő életét. Carrie-t otthon vallási fanatikus anyja terrorizálja, az iskolában pedig társai rekesztik ki. Sissy Spacek mellett John Travolta alakítása fémjelzi az alkotást.

Harvey Weinstein metoo-ügyéből filmet készít a Sebhelyesarcú rendezője, Brian De Palma

A rendező a Le Parisiennek adott interjúban elmondta, hogy az új film középpontjában Weinstein és a szexuális zaklatás és kényszerítés vádja áll majd. “A karaktert nem Harvey Weinsteinnek fogják hívni, de horrorfilm lesz egy szexuális agresszorról, és a történet a filmiparban játszódik.” De Palma beszélt a #MeToo mozgalomról és annak utóéletéről is.

Mi történik, ha tengernyi hatalomhoz jut valaki, akit korábban megaláztak és elnyomtak? A telekinetikus képességekkel bíró lány sztorija pont azért hatásos, mert ezt a kérdést feszegeti.

Tortúra

00061348
Jelenet A Filmből / Fotó: Cinemax

A balesetező írót megmenti, jobban mondva foglyul ejti legfanatikusabb olvasója. Kathy Bates Oscarral és Golden Globe-bal egyaránt honorált színészi játéka végig uralja a filmet. Bates a forgatás során többször elsírta magát, az írót alakító James Caan pedig a forgatási szüneteket végig ágyban töltötte a hitelesség kedvéért. Rob Reiner ezen kívül rendezett még egy King-adaptációt (Állj mellém!), ami szintén előkelő helyen végzett a listánkon.

Halálsoron

4131793
Jelenet A Filmből / Fotó: Flamex

Darabont műve moralizál, és ezt érzelmesen, a giccstől tartózkodva teszi. A jámborság és empátia vezérelte csodatevést a börtön mélyén leljük fel. A sztori egyszerre mutat be olyan börtönőröket, akik emberségesen bánnak a villamosszékre ítéltekkel és akik még meg is alázzák ezeket a rabokat. Tom Hanks és Michael Clarke Duncan egyaránt tökéletes választások voltak a humánus börtönőr és a titokzatos rab szerepére.

Állj mellém!

732
Jelenet A Filmből / Fotó: Intercom

Rob Reiner készítette ezt a szüntelenül és remek ízléssel nosztalgiázó filmet. Az egyik legszebb óda a barátsághoz.

A hatvanas évek derekán négy kisfiú a város határában egy holttest felkutatására indul. Interakcióikat öröm nézni, mindannyian pazarul alakítanak.

Joker: Lemondtunk az elesettekről, akik megbosszulják mindezt – Kritika

Todd Phillips eredetmozija világszerte az év legvártabb filmjei között volt. Egy újabb szimpla szuperhősfilm helyett azonban kőkemény társadalomkritikát kapunk. A Joker messze túlmutat a már megszokott Marvel- vagy DC-produkciókon. joker kritika, joaquin phoenix, joker film 2019 kritika, joker joaquin phoenix

A srácok közt ott találjuk a tragikusan fiatalon elhunyt River Phoenix-et is, aki a nagy sikerű Jokerben kiváló alakítást nyújtó Joaquin Phoenix  testvére.

Ragyogás

610
Jelenet A Filmből / Fotó: Warner Home Video

Jack Torrance élete saját írói tehetsége iránt táplált illúzióira épül. Állandóan kifogásokat keres, amiért képtelen megszülni a nagy művet. Mikor családjával egy távoli hotelben szállnak meg, ahol a munkán kívül mással nem igen kell törődnie, a kifogások elfogynak.

Az igazi horror az, amikor a saját tehetségtelenségét, szeretetlenségét elfogadni nem tudó férfi saját családjára támad.

Stanley Kubrick kultfilmje máig kitartóan gyűjtögeti rajongóit. Az ellentábor legemblematikusabb tagjai közt említhetjük Kinget, aki a változtatások közül például azt sérelmezte, hogy Jack Nicholson alakításán látszik, hogy az apa már a film elejétől fogva pszichésen instabil.

Vérfagyasztó előzetes készült a Ragyogás folytatásához, az Álom doktorhoz

A Mike Flanagan rendezésében készülő horror 40 évvel az eredeti film története után veszi fel a fonalat. Végeleges előzetest kapott Stanley Kubrick-klasszikus, a Ragyogás című pszichológiai horror folytatása, az Álom doktor. Az film a Stephen King által írt, azonos című regény alapján készült.

A női főszerepet alakító Shelley Duvall mentális épsége az utóbbi években alaposan megroppant, amihez köze lehet a Ragyogás forgatásának is.

A szigorú Kubrick tudatosan gyötörte Duvallt, akinek hullani kezdett a haja, elájult a kimerültségtől és az újrafelvételek miatt gyakran órákig sírnia kellett. Nicholson például hatvan ajtót tört szét baltájával a tökéletes jelenet kedvéért.

A remény rabjai

415
Jelenet A Filmből / Fotó: Tv2

Az intézményfüggőség fogalmát sokakba ez a mű véste bele – nem beszélve megannyi idézhető sorról és jelenetről. Frank Darabont börtönben játszódó klasszikusa mai napig az első helyen áll az IMDB toplistáján. Időtállóságát mély humanizmusa, a figyelem egyenletes lekötése és uralása, na meg a kitartás türelmes-heroikus megfestése szavatolja. Az se utolsó szempont, hogy a mű tulajdonképpen bárki számára ajánlható.

A film címe King írása alapján eleinte Rita Hayworth and Shawshank Redemption volt. Ebből a női nevet hamar száműzték, mivel a casting folyamán a félreértés miatt leginkább nők jelentkeztek a főszerepre.

Ezt később Tim Robbins nyerte el, aki a hiteles alakítás érdekében néhány napot magánzárkában is eltöltött. Mellette Morgan Freeman alakítása tette még emlékezetessé az alkotást.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.