Nagylelkű és megható találmánnyal állt elő a Lego: ezentúl vak és gyengén látó gyerekek is legózhatnak majd, így tanulva meg a betűket és a számokat. A cég 250 Lego-darabot látott el Braille-írással, amely a Lego Braille Bricks nevet kapta.

A Párizsban tartott Sustainable Brands-konferencián mutatták be a Lego nagyszerű fejlesztését, amely a vak és gyengén látó gyermekek tanulását és fejlődését segíti. A Lego Braille Bricks, amelyre a Braille-ábécé összes betűje, valamint 0-9-is terjedő számok és jelek is rákerültek, a játék többi elemével is kompatibilisek. Ezen felül a standard betűk, számok és jelek is rajtuk vannak, vagyis a tanárokat és szülőket is be lehet vonni a játékba.

Highres Lego Duplo Bricks Story
Mostantól A Gyengén Látó És Vak Gyerekek Játszva Tanulhatnak A Lego Segítségével / Fotó: Wired

John Goodwin, a LEGO Alapítvány vezérigazgatója izgatottan várja a pozitív fejleményeket. Reméli, hogy a játék fejlesztésével könnyebbé és játékosabbá teszi a Braille-ábécé elsajátítását a gyermekek számára. Valamint a szülők, szakemberek és tanárok munkáját is támogatja majd.

Ez azért is fontos, mert az Egészségügyi Világszervezet kutatása szerint több mint 19 millió látássérült gyermek él a világon. A Lego játékával most talán érdekesebbé és gyorsabbá tehetik számukra a tanulási folyamatot.

Arról nem beszélve, hogy a fogyatékossággal élő felnőtt lakosság 75%-a munkanélküli, mivel se írni, se olvasni nem tudnak.

Ai Weiwei Legóból készített portrékat az eltűnt mexikói gyerekekről

Aligha létezik még egy olyan nagylelkű és tehetséges művész, mint Ai Weiwei. A művészetében mindig jelen van az alázat és az empátia. Ezt ismét bizonyította legújabb munkájában, amellyel az eltűnt mexikói tanulók és tanárok előtt teszi tiszteletét. ai weiwei lego, ai weiwei mexikó

A hiányosságok egyik oka, hogy az elmúlt időszakban több hangoskönyv és számítógépes program is megjelent, aminek eredményeként kevesebb gyerek tanulja meg a Braille-ábécét. Ugyanis azok a vak emberek, akik tudnak írni, olvasni, magasabb szintű tanulmányi eredménnyel végeznek az oktatásban és jobb foglalkoztatási lehetőséggel rendelkeznek. A darabok egyelőre dán, norvég, angol és portugál betűkkel érhetők el. A francia, spanyol és német darabokat később tesztelik. Hivatalosan 2020-ban jelenik majd meg a játék, és a kiválasztott intézmények ingyenesen megkapják.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet