Különféle dolgokat tehetünk, ha meglátunk egy legyet az ételünket. Például azonnal kidobhatjuk az ebédet. De vannak közöttünk, akik tovább esznek, mintha mi sem történt volna, mert „ez csak egy légy”. Nos, ezek a hibák valójában több problémákat okozhatnak, mint gondolnánk.

A Bright Side összeszedte, pontosan mi történik, ha egy légy az ételünkre száll.

1. A légy ráhányhat az ételedre.

Legy.az .Etelen
A házilegyek úgy esznek, hogy cső alakú szájukon keresztül folyadékot szívnak. A szájuk formája miatt minden ételt folyadékká kell alakítaniuk. Ehhez a saját nyálukkal hányják fel az ételt, ami bármit tartalmazhat, amit korábban ettek (például rothadt húst vagy székletet).

2. Lepetézhetnek az ételen

Legy.az .Etelen.2
Az ételmaradékok tökéletes hellyé válhatnak a peték számára. És egy idő után kis házilegyekké (lárvákká vagy lárváké) nőnek, amelyek valóban megmérgezhetnek baktériumokkal. Tehát ne felejtsd el mindig letakarni az ételt, ha egy időre kint kell hagynod.

3. Lábaik és szárnyaik baktériumfészekké változtathatják az ételt.

Legy.az .Etelen.3
Tudtad, hogy a legyeken a legtöbb mikrobát a testük külsején találhatjuk meg? A Nanyang Műszaki Egyetem szerint „egy légy minden egyes lépése mikrobiális kolóniát hagy maga után”. Ez azt jelenti, hogy bármi, amihez hozzáérnek, komolyan megfertőződhet.

4. Több mint 60 betegséget hordozhatnak.

Legy.az .Etelen.4
A házilegyek legalább 65 különböző betegséget terjeszthetnek az emberre pusztán azzal, hogy a szemétben és az élelmiszerben másznak. Ide tartozik a vérhas, a hasmenés, a kolera és még a lepra is. És nem csak az emberek szenvedhetnek, a legyek más állatokat is megfertőzhetnek, például csirkéket vagy sertéseket.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.