Kilenc éve tartó bírósági eljárás végére került pont a hét elején, amikor egy szövetségi bíróság kimondta, a Facebook a lehallgatás elleni törvény megsértésének megalapozott gyanújával vádolható.

A 215-ös cikkely és a lehallgatási törvény túlkapásai

Öt éve nincs érvényben az amerikai hazafias törvény (Patriot Act) 215-ös cikkelye, amelyet a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után hoztak. A cikkely lehetővé tette a titkosszolgálatok számára, hogy emberek millióinak – köztük Angela Merkel – magánbeszélgetéseit hallgassák le. Nem okozott gondot számukra, hogy adatbázist építsenek a begyűjtött személyes adatokból, és így kutassanak potenciális gyanúsítottak után. A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) még az Obama-kormányzás alatt szigorított feltételek ellenére is olyan emberek adataihoz is hozzájutott, akik valójában soha nem álltak kapcsolatban semmilyen megfigyelt személlyel. Az NSA anno azzal védekezett, hogy valamelyik nagy telekommunikációs cég hibázott, amikor tömegesen adott át hívás- és SMS-adatokat olyanokról is, akiknek a megfigyelését a törvény nem engedte meg.

Facebook Lehallgatás Scaled
/ Fotó: Reuters/Dado Ruvic

A szövetségi bíróság most kimondta, hogy a Facebook gyakorlata szerint a felhasználói viselkedés folytonos monitorozása, mégha az a felhasználói élmény javítása és a célzott reklámtartalmak megjelenítése céljából történik is, illegális.

A Facebook kékje most irulhat-pirulhat

Ugye mindenkinek megvannak a kis, felfelé mutató hüvelykujj-gombok, amelyek a hírportáloktól kezdve a blogokon át a recepteket összegyűjtő oldalakig a Facebook megjelenése óta keretbe foglalják az online életterünket? Nos, ezek a kis widgetek még akkor is információkat gyűjtenek a felhasználóról, ha az történetesen nem rendelkezik Facebook-profillal. A visszaélés lehetőségét már sejtetni vélő első jogi botrány 2011-re vezethető vissza.

A Facebook alkalmazottjai „sztrájkba kezdtek”, miután Mark Zuckerberg engedte megjelenni Donald Trump rasszista bejegyzéseit

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála óta egész Amerika lángokban áll. Milliók tüntetnek az országban a rasszizmus és a rendőrök feketékkel szemben tanúsított erőszakos túlkapásai ellen. Számos sztár is megszólalt és fejezte ki szolidaritását a tüntetőkkel, a színesbőrű közösséggel.

A Kilencedik Kerületi Fellebbezési Bíróság nem hagyta helyben a Facebook ügyvédeinek érvelését. Védőbeszédük szerint a törvény alapjául szolgáló lehallgatás aktusa semmilyen szinten nem valósult meg a tech óriás felhasználói viselkedést monitorozó gyakorlatában. A bírák tudomására jutott ugyanis, hogy a szóbanforgó widget anélkül is adatokat gyűjtött, hogy a felhasználó rákattintott volna.

Az ilyen típusú törvényellenes adathalászat kétségkívül egy kalap alá vonható a lehallgatás bűntényével.

A felhasználók tudatosságát szorgalmazó bíró, Edward Davila három évvel ezelőtti okfejtésének eredményeként az ügyet felfüggesztették. A bíró akkor azt mondta, a felhasználóknak egész egyszerűen tudatosabban kéne netezniük, és ha nem kívánják engedélyezni a weboldalaknak, hogy sütiket gyűjtsenek, inkognitó módban kellene böngészniük. A Ctrl+Shift+N azonban nem sokkal növeli a szörfölés privát mivoltát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.