A nők számára rengeteg fogamzásgátlót kínálnak a gyógyszergyártók, de most a férfiakat is megcélozták vele.

Hiánypótló

A Population Council, a reproduktív egészséggel foglalkozó nonprofit szervezet, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetével együttműködve kifejlesztette a férfiak számára is ezt a lehetőséget. Jelenleg a Utah Egyetem egészségügyi tudósai tesztelik, és a klinikai vizsgálatok második fázisában jár a gyógyszer – írta a Pop Sugar UK.

Az UC Davis egészségügyi kutatócsoportja szerint a hormonális férfi fogamzásgátló gél szegeszteron-acetátot, egy szintetikus progesztint tartalmaz, amely magyarázatuk szerint gátolja a természetes tesztoszterontermelést a herékben és csökkenti a spermiumtermelést. Helyettesítő tesztoszteront is tartalmaz, hogy segítsen fenntartani a normális szexuális vágyat és más, a hormontól függő funkciókat. A gélt naponta kell alkalmazni a vállakra, hatása pedig visszafordítható.

Vállra kenhető

A kétéves vizsgálat során a tesztelő párok naponta egyszer alkalmazták a férfi vállán az új gyógyszert. Mivel négy-hat hónapig tart kifejlett hatása, ezért más fogamzásgátlási formákat is kellett használniuk. Miután a férfi spermaszáma elég alacsonyra esik ahhoz, hogy ne okozzon terhességet, a párok egy teljes évig a gélt használták egyetlen fogamzásgátlási formaként. 
A tudósok nem csak a hatékonyságát tesztelik, hanem azt is, hogy a férfiak mennyire tartják észben, hogy használniuk kell. Az év letelte után minden férfi résztvevő abbahagyja a gél használatát, és addig figyelik őket, amíg spermiumszám vissza nem tér a normál tartományba, ami általában négy hónapot vesz igénybe

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk