Először az olajvezeték, aztán egy NATO-tagállam területére becsapódó rakétatámadás.

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelitába – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral – mondta a sajtófőnök. A Védelmi Tanács ülésén Havasi tájékoztatása szerint

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,
  • Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter,
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter,
  • Pintér Sándor belügyminiszter,
  • valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Lengyelország miniszterelnöke is összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi ügyekkel foglalkozó bizottság azonnali ülését – közölte Piotr Müller kormányszóvivő kedden a Twitteren. Müller nem említette a bizottsági ülés tárgyát, de a helyi média arról számolt be, hogy az összefüggésben lehet az ukrán–lengyel határon történt robbanásról szóló jelentésekkel, melyek szerint Przewodów városban robbanás történt egy gabonaszárító területén. A lengyel Wyborzca cikke szerint délután fél 4 körül történt a robbanás,

a környéken élők pedig arról számoltak be, hogy ezt megelőzően egy különös tárgyat láttak leesni az égből.

Egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselő beszámolója szerint orosz rakéták lépték át a NATO-tag Lengyelország határát, Przewodówban két ember meghalt. A névtelenséget kérő tisztviselőt többek közt az AP is idézte, egyelőre azonban sem Müller, sem pedig a Pentagon nem erősítette meg, hogy valóban ez történt. Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője azt közölte, hogy tisztában vannak a sajtóhírekkel, de jelenleg nincs olyan információ a birtokukban, amely megerősítené a beszámolókat.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Washington és Varsó jelenleg is azon dolgozik, hogy tisztában lássanak az ügyben, Lloyd Austin védelmi miniszter pedig valószínűleg még a nap folyamán egyeztet majd lengyel kollégájával. Szalay-Bobrovniczky Kristóf este az M1-en szintén azt mondta, hogy egyelőre nem tudnak semmit, de folyamatos a kapcsolat a NATO-val és a lengyelekkel.

Az orosz védelmi minisztérium is reagált már a sajtóhírekre, ők azt írták, hogy a lengyel újságok és hivatalos szervek állításait a lengyel területre hulló állítólagos orosz rakétákról szándékos provokációnak tekintik, amellyel a konfliktust akarják eszkalálni.

A TASZSZ orosz hírügynökség azt is hozzátette, hogy a minisztérium szerint az ukrán-lengyel határ környékén semmilyen célpontra nem mértek csapást orosz fegyverekkel, és szerintük a becsapódás helyszínén készült fotókon is látható, hogy nincs szó orosz fegyverekről. Kedden egyébként az ukrán-lengyel határhoz közeli Lvivi régióra is mértek csapásokat az oroszok, a helyi vezetés délután áramkimaradásokról számolt be.

Eközben a Barátság kőolajvezeték is leállt kedd délután, miután rakétatalálat érte az áramellátót a belarusz–ukrán határon. Maga a vezeték nem sérült meg, de áram híján a szivattyúk nem tudnak működni.

A Mol azt közölte, hogy az ukrán olajvezeték-rendszer irányítójának tájékoztatása szerint orosz tüzérségi találat ért Ukrajnában a belarusz határhoz közel egy transzformátorállomást, amely a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot.

Az orosz TASZSZ hírügynökség is beszámolt a leállásról, ők azt írták, hogy Ukrajna arról tájékoztatta az orosz Transneftet, hogy „áramkimaradás miatt leállították a vezetéket”.

A találat következtében a vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolajszállítások ideiglenesen leálltak. A Mol azt is jelezte, hogy a magyar ellátás biztosított, ugyanis 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani.

Nemrég egyébként a Kreml egyik vezető tisztviselője globális pusztítással fenyegetőzött, ha a NATO jóváhagyja Ukrajna csatlakozási szándékát a szervezetéhez.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet