Többfelé csökkent a szálló por okozta levegőszennyezést, de északkeleten továbbra is vannak egészségtelen és veszélyes minősítésű települések.

Kifogásolt a magas szállópor-koncentráció

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői térképén is a veszélyes levegőszennyezést, a levegőminőséget jelző piros színnel szerepel Nyíregyháza és Sajószentpéter. Debrecen, Miskolc, Kazincbarcika és Putnok levegőjét egészségtelennek minősítették, írta a Blikk az MTI-re hivatkozva.

Emellett Ajka, Várpalota, Tatabánya, Salgótarján, Oszlár és Hernádszurdok levegője kifogásolt a magas szállópor-koncentráció miatt. Az ország nagy részén viszont, a mérőállomással rendelkező települések közül – köztük a fővárosban is – már elfogadható a levegőminőség.

Négy szintet különítenek el a levegőszennyezés értékelésében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint a következő napokban javuló tendencia kezdődik. A héten várható erős széllökések hatására jelentősen kitisztulhat a levegő.
A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Nemrégiben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közzétette a legfrissebb elemzését a levegőszennyezés kapcsán. Az EEA 323 európai város 2019-es és 2020-as adatait elemezve megállapította, hogy ezek közül mindössze 127-ben, vagyis nagyjából 40 százalékukban nem haladta meg a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott határértéket.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet