Szikora Róbert közösen írt musicalt Lezsák Sándorral Árpád-házi Szent Erzsébetről, amit a kormány közel félmilliárddal támogat

Az EMMI 156 millió forinttal, a Miniszterelnökség 310 millió forinttal támogatja az Ég tartja a Földet könyv alapján készülő musicalt, amiben a fideszes politikus, Lezsák Sándor is közreműködik Szikora Róbert és Dolhai Attila mellett.

Lezsák Sándor segített a szövegkönyv megírásában Zsuffa Tündének

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel készül musical Árpád-házi Szent Erzsébetről – derült ki a produkció hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, amelyről az MTI is beszámolt, amit a Telex szemlézte.

A musical alapanyagát Zsuffa Tünde Az Ég tartja a Földet című regénye szolgáltatja, az írónőnek a szövegkönyv írásában Lezsák Sándor fideszes politikus, az Országgyűlés alelnöke segítette, a zenét pedig Szikora Róbert szerezte. A darabot a tervek szerint február 26-án mutatják be Budapesten, melyet egy kárpát-medencei turné követ. A rendező Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója lesz, és az is biztos, hogy szerepet kap majd benne Dolhai Attila is, de a válogatásra csak novemberben kerül sor. A produkció díszletét Szendrényi Éva, jelmezeit Berzsenyi Krisztina tervezi.

Pataki András, a musical producere a sajtótájékoztatón elmondta: az előadás létrejöttét és turnéját az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 156 millió forinttal, a Miniszterelnökség mintegy 310 millió forinttal támogatja. A produkció két fővédnöke Kásler Miklós, az EMMI tárcavezetője és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Szikora Róbert: „A musical zenéje a mai kor zenéjéhez hasonlítson”

Zsuffa Tünde író szerint a készülő darab a hazaszeretetre fog tanítani, és rehabilitálja majd Szent Erzsébet anyját, II. András meggyilkolt feleségét, a bajor származású Gertrúd királynét. Szikora Róbertben elmondása alapján már az 1970-es évek közepén megfogant egy Szent Erzsébet életéről szóló zene megírásának gondolata, amikor Türingiában, Wartburg várában és környékén járt, de csak a 2000-es években kezdett el dolgozni a zenén, és 2019-ben kérte fel Zsuffa Tündét a történet megírására.

Szikora célja, hogy a Kiss Gábor hangszerelésében megszólaló „musical zenéje a mai kor zenéjéhez hasonlítson, a stílusok közötti átjárások jelenjenek meg a zeneműben”. Miközben a a díszlet és a jelmezek a 1200-as évek elejét idézik meg, ehhez kapcsolódik a „nagyon mai zene”.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk