A koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és maszkviselési előírások felfüggesztésével rendeznek kísérleti előadásokat a beoltottak számára a hétvégén a bukaresti nemzeti színházban és operában, valamint a kolozsvári operában — közölte csütörtökön az Adevarul hírportál.

Libera Musica: Védettek és negatív teszttel rendelkezők, maszk nélkül

A Bukaresti Nemzeti Opera művészei Mozart, Rossini, Mascagni, Prokofjev, Verdi és Puccini műveiből állították össze a Libera Musica című gálaműsort. Péntek este az intézmény 657 férőhelyes nagytermében a beoltottak számára, vasárnap este pedig szabadtéren a — beoltottakon kívül — a betegégen átesettek és a negatív teszteredményt felmutatók számára játszanak.

A Bukaresti Nemzeti Színház szombat este szintén a koronavírus ellen beoltott közönség előtt viszi színre Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát Ion Caramitru rendezésében — írja a Kultúra.hu.

Libera Musica Szinhaz Kiserlet Maszk Koronavirus
Beoltottak És Negatív Tesztet Felmutatók Maszk Nélkül Vehetnek Részt Az Előadáson. / Fotó: Dev Asangbam / Unsplash

A Kolozsvári Román Opera ugyancsak szombaton Charles Gounod Faustját tűzte műsorra David Crescenzi vezényletével (Faust: Stefan Pop, Mefisztó: Szabó Bálint), a terembe pedig azok a nézők ülhetnek be, akik legalább tíz napja megkapták az oltás második adagját is.

Egyik előadáson sem kötelező a védőmaszk viselése. A nézőknek tudniuk kell, hogy adataikat regisztrálják és 14 napig megfigyelés alatt maradnak, mert az egészségügyi hatóságok nyomon fogják követni, előfordul-e koronavírus-fertőzés körükben — idézte az Adevarul Bogdan Gheorghiu kulturális minisztert.

A zöld zónákban már 50 százalékos kapacitásban működhetnek az intézmények

A kísérleti előadások megrendezéséhez a hét elején elfogadott kormányhatározat teremtette meg a jogi feltételeket, amely csütörtöktől kezdődően újabb 30 napra meghosszabbítja a veszélyhelyzetet és a járványügyi korlátozások hatályát.
A kormányhatározat szerint a kulturális minisztérium javaslatára az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) az egészségügyi tárca jóváhagyásával engedélyezhet olyan zárt térben tartott kulturális rendezvényeket, amelyeken nem korlátozzák a terem befogadóképességének 30 vagy 50 százalékára (a település fertőzési rátája függvényében) a részvevők számát. Ezeken a kísérleti előadásokon azonban csak olyan nézők vehetnek részt, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, 72 óránál frissebb negatív PCR-tesztet vagy 24 óránál frissebb negatív antigéntesztet mutatnak be, valamint azok, akik több mint 15, de kevesebb mint 90 nappal korábban átestek a koronavírus-fertőzésen.
A kormányhatározat a sportrendezvényekre is könnyítéseket fogadott el.
Bukarestben egyébként hivatalosan csütörtöktől érvényesek a — másfél ezrelékes fertőzési ráta alatti — “zöld zónákra” vonatkozó előírások, így a színházak, koncerttermek, mozik és a zárt térben működő vendéglők immár kapacitásuk 50 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket a “sárga zónában” engedélyezett 30 százalék helyett.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet