Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye kapta a Libri irodalmi díjat, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete érdemelte ki — közölték a szervezők hétfő este az MTI-vel.

A Libri irodalmi díj zsűrije regényt, a közönség verseskötetet választott

A Libri irodalmi díjakat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. A díjak az előző év legjobb szépirodalmi könyveit helyezik előtérbe, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. 2021-ben a zsűri egy regényt, míg a közönség egy verseskötetet emelt ki a tíz döntős mű közül — áll a közleményben.

A díjátadót hétfő este tartották a járványhelyzetre való tekintettel a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.
Libri Irodalmi Dij 2021 Beremenyi Geza Grecso Krisztian
A Magyar Copperfield lett az idei Libri irodalmi díj győztese, Grecsó verseskötete pedig 21 ezer közönségi szavazat közül vihette el a közönségdíjat. / Fotó: Libri

Ez a második alkalom, hogy Grecsó Krisztián hazaviheti a díjat, az író Vera című regénye tavaly is elnyerte a közönség díját, az irodalmi díj nyertese pedig Láng Zsolt volt. 2019-ben a díjat Szvoren EdinaVerseim című novelláskötetének ítélték, a közönségdíj pedig Krusovszky Dénes markát ütötte az Akik már nem leszünk sosem című regényéért. Idén Grecsó Magamról többet alkotása volt az egyetlen verseskötet a jelöltek közül.

Rengeteget vállal, és még többet teljesít: az 50-es és 60-as évek magyar történénelme alulnézetből, a szerző gyerek- és fiatalkorának perspektívájából elevenedik meg ennek az önéletrajzi regénynek a lapjain. A könyv szintetizálja Bereményi Géza, a Kádár-korszak egyik leghitelesebb krónikásának korábbi filmjeit, dalszövegeit és szépirodalmi műveit, keretbe és kontextusba helyezi ezeket, miközben humorral és utánozhatatlan éleslátással mutat rá a közemberek mindennapi életébe betolakodó politika visszásságaira

— írják a Libri irodalmi díjas Magyar Copperfieldről a Libri oldalán.

Majdnem 21 ezren szavaztak a közönségdíjra

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 212 képviselője tett javaslatot, hogy a 2020-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások. A közönségdíjra csaknem 21 ezren szavaztak.

A díjakkal járó jutalom összege 2 millió forint, a díjazott könyvek pedig 30 millió forint médiatámogatást kapnak.

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk