Az elmúlt napokban 3-4 métert is meghaladó óriás jégcsapok jöttek létre a vízesésen. Ezzel együtt pedig Lillafüred természeti csodája, a vízesés ideiglenesen kiszáradt.

Volt már hasonló eset

2019-ben azért tűnt el a vízesés, mert az azt tápláló, karsztforrásokból vizet nyerő Szinva-forrás elapadt. Most azonban mások az okok, amiket a páratlan látványosság hiányolói a közösségi portálokon keresnek – számolt be róla a 24.hu.

Lillafuredi-Vizeses-Kiszaradt-A-Lillafuredi-Vizeses

“Amikor nem elegendő, vagy egyáltalán nincs természetes táplálása a vízesésnek, akkor emelünk át vizet a Hámori-tóból. Viszont azokban a téli időszakokban, amikor összefüggő rétegben befagy a tó felszíne, akkor ezt meg kell szakítani, hiszen ez egy rendkívül balesetveszélyes, sőt akár életveszélyes helyzetet is kialakíthat, mivel a tilalom ellenére sokan rámennek a tó jegére” – mondta Viszokai János, a MIVÍZ Kft. műszaki igazgatója.

A tóba épített szerkezettel szivattyúzzák a vizet

A MIVÍZ az önkormányzattal szerződve üzemelteti a vízátemelő szivattyút, és tartja karban a vezetéket. A szerkezetet több mint egy évtizede helyezték el a Hámori-tóban. Ennek segítségével emelik át a vizet a patakmederbe, közvetlenül a vízeséshez.

“Az önkormányzattal úgy kötöttek szerződést, hogy a téli időszakban, amikor összefüggő jégréteg alakul ki a Hámori-tó felszínén, akkor leállítják a vízesés pótlását. Ez a tevékenység mindaddig szünetel, amíg a jégpáncél meg nem olvad a tó felszínén” – magyarázta a szakember, rámutatva arra, hogy a vízesés megjelenéséhez várni kell a víz olvadására.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet