Az emberek többsége fehér- valamint teljes kiőrlésű lisztet használ, azonban ezek glutént tartalmaznak, így nem mindenki számára ez a megfelelő hozzávaló az egyes ételekhez.
A jó hír, hogy vannak olyan természetes és finom lisztek, melyeket az emberek évezredek óta használnak és melyekkel kiválthatjuk a hagyományos liszteket. A gluténmentes lisztek közé tartozik a kókuszliszt, a rizsliszt, a zabliszt és sok más fajta, melyknek mind megvannak a maguk előnyei.
Zabliszt
Sokan csodálkoznak, hogy a zab gabona létére gluténmentes, pedig az! Ehetjük zabpehely formájában is, de a zabliszt jóval könnyebben emészthető. Tápanyagai, a vitaminok és ásványi anyagok könnyebben felszívódnak a gluténmentes zabliszten keresztül. A zab jótékonyan hat a koleszterinszintnek, rostjai eltelítenek, ezzel csökkentik az étvágyat, valamint javítja az immunitást is.
Rizsliszt
A barna rizsből készült liszt a legtöbbeknek nem okoz allergiát és könnyen emészthető. Finom liszt, melyből tésztákat is készíthetünk. A barna rizslisztből készült tészta a legjobb a fehér lisztes tészta helyettesítésére. Ha tehetjük, mindig ilyen válasszunk a fehér rizsliszt helyett, mivel a feldolgozás során a barna rizs B3-vitamin tartalmának 67%-a, B1-vitamin tartalmának 80%-a, B6-vitamin tartalmának 90%-a, a benne lévő mangán és foszfor fele, a vas 60%-a veszik el, valamint megsemmisül teljes rost és esszenciális zsírsav tartalma, mire fehér rizs lesz belőle.
Kapcsolódó cikk
Ez történik a testeddel, ha nem eszel több kenyeret
Sajnos az elkészítés által, a legtöbb vitamin már eltűnik a lisztből, ami alapvetően a búzában van, így az aknét általában a kenyérben lévő glutén okozza, amit a test nem tud feldolgozni, ezért károsítja a bélrendszert.
Mandulaliszt
A tápláló mandula nagyon jó forrása az L-argininnek, magnéziumnak, réznek, mangánnak, kálciumnak, káliumnak. A mandulának potenciális káros koleszterint (LDL) csökkentő hatását is kimutatták, különösen azoknál mutatkozik meg ez, akiknek magas a koleszterinszintjük vagy cukorbetegek. Nagyon jó rostforrás és tartalmaz bizonyos egészséges zsírsavakat. Ideális a sütéshez, készíthetünk vele aprósüteményeket, tésztákat. A desszerteken kívül jól működik panírozásnál is.
Csicseriborsó liszt
A hüvelyesek közé tartozó csicseriborsóból készült liszt nagyon egészséges. Sok benne a rost, ami javítja az emésztést és elősegíti a fogyást. Ideális arányban található meg benne a kálcium és a magnézium, tartalmaz B-vitaminokat és előnyös a várandósok számára magas folsav tartalma miatt. A csicseriborsó lisztből finom tésztákat készíthetünk.
Amaránt liszt
Az amaránt egy nagyon sokoldalú növény. Lisztjének diós, földes íze van, de könnyen átveszi a többi hozzávaló ízét. Az amarántnak rengeteg egészségre gyakorolt előnye van. Harcol a diabétesz ellen, támogatja a csontok egészségét, ellátja a szervezetet proteinnel. Magnézium, mangán, foszfor és vastartalma is jelentős. Folsav tartalma miatt kifejezetten ajánlott várandósság alatt.
Kapcsolódó cikk
Ezekkel az ételekkel vigyázz! Nagy mennyiségben akár mérgezők is lehetnek
Vannak olyan egészséges ételek, melyek nagy mennyiségben mérgezik a szervezetet.
Kókuszliszt
Nagyszerűen helyettesíthetjük vele a fehér lisztet. Magas a rosttartalma és sok egészséges zsírsavat tartalmaz, ezért aki alacsony szénhidráttartalmú diétát folytat, fogyni szeretne vagy a vegán vagy paleo étrendet követi, a legjobban teszik, ha ezt a liszt fajtát választja. Számos pozitív hatása van szervezetünkre. Energiát ad, javítja az anyagcserét, szabályozza a vércukorszintet, javítja az emésztést és jót tesz a szívnek is.
Általános gluténmentes liszt
Ezeknek a készítményeknek az összetétele vegyes, általában tartalmaznak rizslisztet és burgonyakeményítőt. Nagyon könnyű velük dolgozni, annál is inkább, mivel egyenlő arányban helyettesítik a fehér lisztet. Egyre több üzletben hozzáférhetők, így a gluténérzékenyek könnyen beszerezhetik őket. Ami a hátrányuk, hogy különösebb egészségre gyakorolt pozitív hatásuk nincs, negatívumuk, hogy fehér rizsliszt és burgonyakeményítő is található bennük, melyek nem nevezhetők egészségesnek. Ajánlottabb inkább természetes gluténmentes lisztet keresni helyettük.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.
Kapcsolódó cikk
6 étel, amiket a legtöbben egyáltalán nem esznek, pedig kellene
Táplálkozásod nem túl izgalmas és változatos, pedig érdemes lenne belecsempészni néhány újdonságot.