Milyen hatása van a diszkriminációnak? Az LMBTQ közösség felének van tapasztalata depresszióval

A Stonewall legújabb felmérése elkeserítő eredményeket mutat a diszkrimináció hatásáról az egészségre. A tanulmány alapján az LMBTQ közösség tagjainak jóval magasabb esélyei vannak a szorongásra, depresszióra vagy más mentális betegségre.

A Stonewall és YouGov jelentése kimutatta, hogy az LMBTQ közösség tagjainak több mint fele (52 százaléka) tapasztalt depressziót az elmúlt évben, 61 százaléka szorongást. A tanulmány a diszkrimináció, zaklatás és gyűlölet bűncselekmények hatását vizsgálta az LMBTQ közösség tagjainak mentális egészségére. Több mint ötezer brit válaszát dolgozták fel.

A Facebook rászállt az LMBTQ-emberekre? / ContextUs

A vizsgálatot a The Telegraph vezette. Megállapítást nyert, hogy felhasználók azon Facebook-oldalak alapján, amelyek iránt érdeklődést mutattak, “szexuális megtisztulást” és melegeket kezelő gyógymódot promotáló hirdetéseket kaptak. A The Telegraph szerint két olyan átnevelő terápiás hirdetést találtak, amelyekkel a fiatal LMBTQ-embereket célozták meg. Az egyik esetben Tessa Ann Schwarznak videót ajánlottak “Homoszexualitás volt az identitásom” címmel.

A gyűlölet bűncselekményeket tapasztaló LMBTQ-tagok két harmada szenved(ett) depresszióban, négyből háromnak volt már szorongásos epizódja.

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

A statisztika sokkolóan magas arányú ellenszenvet és rossz bánásmódot mutatott ki az LMBTQ közösség tagjait érintően az egészségügyben.

A kérdezettek 23 százaléka tapasztalt már negatív megjegyzéseket egészségügyi dolgozóktól. Tizennégy százalék állította, hogy került már el egészségügyi szolgáltatásokat, mert félt a diszkriminatív bánásmódtól.

A legsúlyosabb eredményeket a transz válaszadók körében mutatták ki, tízből egy transznemű követett már el öngyilkossági kísérletet.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból