A David Bowie-val is együtt táncoló Louise Lecavalier a Trafóban

A David Bowie-val és Frank Zappával is fellépő, a La La La Human Steps  csodálatos, szőke világsztárja mára 60 éves. A mindig megújulni kész, androgün alkatú amazon, Louise Lecavalier érkezik a Trafóba a Battleground előadásával.

Battleground egy olyan szokatlan, szenvedélyes és lélegzetelállító küldetés, amelyben az őrület csataterét járják be az alkotók ezúttal szóló- és duett formációban.

Az előadás színpada egy képzeletbeli ring, azaz az egymással és önmagukkal is küzdő antihősök játszótere. A darabot az Eleink című kötet három kisregényének az első darabja,  Italo Calvino A nem létező lovag című elbeszélésének üres és egyben teljes karakterei inspirálták. A mesés történet során kiderül, hogy a harcban, a fegyelemben és a szép nők meghódításában is élenjáró, elsőrangú lovagnak egyáltalán nincs teste. Valójában egy puszta páncél, amelyet semmi más nem mozgat, csak az akarata.

Louise Lecavalier / Battleground
Louise Lecavalier / Battleground / Fotó: Trafó

Létezik egy csatlósa, aki valóságosnak is mondható, sőt átváltozásra is képes. A szövegben egészen egyedülálló módon keveredik a történelem és a fantasztikum. Ahogy az író, úgy a koreográfus és táncos Louise Lecavalier is igen jó érzékkel vegyíti a groteszket a realitással, és láttatja magától értetődőnek az extremitást.

Szeretem azokat a filozófiai kérdéseket, amelyeket Calvino feltesz a lovagján keresztül, akinek nem kell léteznie, ahhoz, hogy legyen. Először érzések nélküli, és csak a merev makacsságát látjuk. De megváltozik: talán még egy kicsit emberré is lesz

– mondja Lecavalier.

A nem létező lovag című elbeszélés valójában a lovagregények paródiája, a lovagi erények kicsúfolása.

Battleground egy elképesztően erős fizikalitással operáló előadás, rendkívül intenzív koreográfia, amelyben az elképzelt páncél-test mozgását egy megfoghatatlan erő hajtja. Lecavalier egy másodpercet sem akar elszalasztani; mindenét beleadja, amije van, mert hiszi, hogy az ember mindig tud többet annál, mint amennyit valójában gondol saját képességeiről.

MILLE BATAILLES_BATTLEGROUND (2016) Fou Glorieux One Minute Teaser

Chorégraphie/Choreography: Louise Lecavalier Interprété par/Performed by: Louise Lecavalier, Robert Abubo Musique: Antoine Berthiaume Lumières/Lighting: Alai…

Louise Lecavalier 18 éves korában, klasszikus- és kortárs tánctanulmányai után találkozott Édouard Lockkal, akivel 18 évig tartott együttműködésük. A szőke táncosnőt fizikai ereje, mesteri előadásmódja és technikája tette a La La La Human Steps meghatározó alakjává, Lock múzsájává.

Együttműködésük egyik különleges projektje, amikor s Louise a Wrap around the word című showban együtt táncolt David Bowie-val is.

Később a The Yellow Shark címet viselő Frank Zappa albumbemutató koncerten is fellépett, mint a kortárstánc kiemelkedő alakja.

Louise Lecavalier És Robert Abubo Battleground
Louise Lecavalier, Robert Abubo / Battleground / Fotó: André Cornellier

1985-ben első kanadaiként elnyerte legendás a Bessie-díjat. 1999-ben vált meg az azóta megszűnt, legendás társulattól és indult el saját koreográfusi útján.

2017-ben Raymond Saint-Jean forgatott filmet a világhírű táncosnő életéből Louise Lecavalier: In motion címmel. 

Louise Lecavalier: In Motion – A film by Raymond St-Jean – Official Trailer

The film tells the inspiring story of an irrepressible artist who, working with choreographer Édouard Lock, revolutionized contemporary dance in the 1980s. Today, at 58, Lecavalier enjoys a successful solo career on the international stage. She is a true icon of dance, a unique creator whose art transcends the limitations of the human body.

Alkotók

Koncepció és koreográfia: Louise Lecavalier
Előadók: Louise Lecavalier, Robert Abubo
Rendezőasszisztens és próbavezető: France Bruyère
Fényterv: Alain Lortie
Eredeti- és élőzene: Antoine Berthiaume
További zene: Steve Roach
Jelmez: Yso
Fotók: André Cornellier
Korprodukciós partnerek: Fou Glorieux; tanzhaus nrw, Düsseldorf; HELLERAU – European Centre for the Arts Dresden; le CENTQUATRE, Paris; Festival TransAmériques Montréal; Usine C, Montréal.
Louise Lecavalier a párizsi CENTQUATRE nemzetközi rezidens művésze.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. április 6-7., 20 óra

Helyszín: Trafó Ház, Budapest

Jegyár: 2. 200 HUF diákkedvezménnyel, teljes jegy 2. 800 HUF

Jegyfoglalás: ITT

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból